HÍREK

2022.12.20

Karácsonyi hírlevél

Kedves Barátaim, Tisztelt Ismerősök és Ismeretlenek!


Egy újabb év végére értünk és azért használok többes szám első személyt, mert együtt jártuk végig ezt a nem könnyű esztendőt.
115 előadást csináltam végig, - még a „Halj meg és nagy leszel!” van hátra 30.-án -  benne a számomra talán legemlékezetesebb idei kapolcsi 10 nappal, az Aréna és a BKK ünnepi koncertekkel és a számtalan gyönyörűséges hétköznappal a falvakban, városokban, vagy a Muzikumban. 
Megjelent a „Térdig a szarban fülig a szeretetben” könyv, amit hihetetlen üzleti érzékem rögtön haza is vágott, mert csak 500 példányt nyomattam, ugyanennyi lemezzel. Ez három nap alatt elfogyott és ettől kezdve - joggal -  mindenféle csúnya dolgokat mondtak rólam, mivel nem jutottak hozzá egyikhez sem. Ma már Magyarországon nem lehet CD-t gyártatni, de a Grundrecords segítségével öt hónap késéssel, a napokban megjelentek a zenék is. A könyv három újabb kiadást ért meg. 
Kínos nehézségek árán, két évvel elkészülte után kijött a „Növekszik a csapat” album, néhai barátom, Eörsi István (1931- 2005) költő műveivel. 
Molnár Anikó és Méri Zsanett hobológusok összehozták a Magyar Hobológiai Társaság Vándor Ló-kiállítását, amit Vigándpetenden és a Kongresszusi Központban tömegek láttak. 
Az anyag világszínvonalú Brezsnyev gyűjteményt tartalmaz, amely aprólékosan bemutatja, hogy a mi Ljonyánk hogy kapta el Honecker és Kádár elvtársakat, akik - a képek tanúsága szerint - nem nagyon rúgkapáltak. Akkor most hova tegyük Lenin örökbecsű mondatát? „Elvtársak, a hatalom jobb, mint a szex.” 
Április hatodikán a sárbogárdi József Attila Művelődési Házban lejátszottam az ezredik József Attila estemet. (Ehhez 31 év kellett.)
Bár a Nemzeti Színházban három sikeres előadásomat, a „Ballada a két sebzett hattyúról-t”, „A Gulag virágait” és „A föltámadás szomorúságát” kivették a repertoárból, a „Halj meg és nagy leszel!”, a „Hé, magyar Joe!” és a „Tudod, hogy nincs bocsánat” telt házzal fut. 
Jövőre folytatódik a „Vadászat” koncertturné, a Déryné programba a „Hármasoltár” és a József Attila műsor mellé bekerült a „Halj meg nagy leszel!” is, a Muzikum klub folytatódik és már a Művészetek Völgye program is összeállt.
Előkészítő munkálatok folynak az „Utcazenész” zenés monodrámám színre vitele ügyében. Lehet, hogy a Színházi Olimpia idején mutatjuk be. 
Hozzám közel álló és általam nagyon szeretett emberek szerint „nem tudok a seggemen nyugton ülni” és ennek tulajdonítják a Kongresszusi Központban bemutatott, Kiss Zolival készített új dalunk, a József Attilára utaló „Az ám, hazám” születését. Mivel ez csak egy főpróbája volt a számnak, a hobológusok számára itt közreadjuk a szövegét, mielőtt - szokás szerint - teljesen megváltozna. 

 

Az ám, hazám 

 

Juci a trópuson a melleit rázza, 

Ott várja a tavaszt s a celeb barátja. 

Az újseggíró röfög, míg a csekkjét várja, 

Az ám, hazám.
 

Hízik, mint a pénze, a bankár jó kövér,

A kisember fázik és csak annyit remél,

Nem fagy meg a család, míg a tél véget ér,

Az ám, hazám.
 

Már itt van a jövő.

Nem ezt vártuk babám,

Hogy mondta a költő?

Az ám, hazám. Az ám, hazám.
 

Az összes nagyfejű a nép nevében beszél,

Boldog a kétharmad, az egyharmad se fél,

Na de hol vagyunk mi, na és hol a pokolban vagyok én?

Az ám, hazám.
 

Lehetne prológus, lehet epilógus,

A hazugság lett a jó magyar virtus,

Sosem múlik el, mint a koronavírus.

Az ám, hazám.
 

Már itt van a jövő.

Nem ezt vártuk babám,

Hogy mondta a költő?

Az ám, hazám. Az ám, hazám.


Befejezésül sok örömet, boldogságot kívánok kedves Mindannyójuknak, bízva abban, hogy „rosszkedvünk tele” végre véget ér.

Mindent köszönök és hálás szívvel gondolok Önökre.

Hobo

 

A képen Hobo, mint Harmadik Ricsi
(foto: Földes Borbála)