HÍREK

2015.11.02
Halj meg és nagy leszel

Az exhibicionista Hobo gyónása

Ő a szocialista pedagógia csődje – 1953-ban egyik tanára fogalmazott így Hobóról. Hosszú utat kellett megtennie ahhoz, hogy kilépjen apja, Földes László – a Munkásőrség alapítója, 1958–64 közötti belügyminiszter-helyettes – árnyékából, és a zenén keresztül rátaláljon önmagára. Kálváriájának egyik első állomása volt ez.

A Halj meg és nagy leszel! című esten, amit november 5-én, csütörtökön mutatnak be a Nemzeti Színház Kaszás Attila termében, erről is vall majd a Kossuth-díjas előadóművész.

Zene és költészet közötti kötéltáncát folytatja most is: életének hetven évét mutatja be dalszövegei és az azokhoz kapcsolódó zenék és történetek segítségével. Így az olyan dalok, mint a Másik Magyarország, a Szimpátia az ördöggel, a Vadászok kivonulása, a Kis vörös kakas, az egykor betiltott Bevonuló baka blues vagy a Barbie baba blues egészen új jelentéssel telítődnek.

Hobo önparódiának szánta darabját, de sokkal mélyebb, őszintébb előadás lett. Az est rendezője, Vidnyánszky Attila szerint az egész inkább egy nagy gyónás, lepucérodás, olyan megnyilatkozás, amire alig akad példa a színházi világban, hisz ott mindenki maszkok mögé bújik.

A tizennégy stáció során Hobo életének fordulópontjai mellett az ország elmúlt évtizedeiről, a társadalmi történések meghatározó momentumairól – mint a második világháború vége, a Rákosi- és Kádár-korszak, a rendszerváltás vagy a mai Magyarország – is szót ejt.

– Egy exhibicionista gyónása ez. Zene közben egy csomó mindent nem lehet elmondani, egy koncert és egy lemez műfaja más, a színházban mélyebben, ugyanakkor mulatságosan is elő lehet vezetni ezeket a sztorikat – mondta Hobo az est beharangozó sajtótájékoztatóján.

Az eredeti szövegnek közel a felét ki kellett húzni, maradnak így elmeséletlen történetek, de Hobo nem akar második részt. Tervben van viszont egy másik darab is, amiben biztos benne lesz Brezsnyev is, akitől nem tud szabadulni. Annyira nem, hogy otthoni számítógépén a háttérképet a Rolling Stones nyelves logója helyett egy Brezsnyevről készült fotóra cserélte le.

Művészi munkásságának talán legfontosabb napjait éli a hazai blues egyik úttörője: a napokban jelent meg a Nemzeti Kulturális Alap 12 millió forintos támogatásával elkészült felsőoktatási segédanyag, az Úton lenni a boldogság, amely a teljes irodalmi munkásságát, dalszövegeit, színházi darabjait, novelláit, műfordításait foglalja magában. A könyvhöz tartozó pendrive-on Hobo valamennyi albuma, előadóestje, színpadi és filmfelvétele megtalálható.

Szomorú hír a rajongóknak, hogy kereskedelmi forgalomba nem kerül, csupán 500 példány készült belőle, a tervek szerint 82 határon túli magyar iskola is kap belőle.

De senki sem marad blues nélkül: már elérhető ugyanis a Hoboarchivum.hu honlap, amelyen a gyűjtemény darabjai között lehet böngészni, még olyan kuriózum kalózfelvételek is elérhetővé válnak, amiket elvetemült hobológusok rögzítettek koncerteken a hetvenes években.

mno.hu