A versmondás vallomás

. . .

A szabadkai Hét Nap oldalán jelent meg Tóth Lívia írása, aki a Szegedi Tavaszi Fesztiválon járt Földes László Hobo "Tudod, hogy nincs bocsánat" című önállóestjén.

''Árultam forgót, kenyeret és könyvet,
újságot, verset - mikor mi volt könnyebb.
Nem dicső harcban, nem szelíd kötélen,
de ágyban végzem, néha ezt remélem.
Akárhogyan lesz, immár kész a leltár.
Éltem - és ebbe más is belehalt már.”
(József Attila: Kész a leltár)


 
Költészet napi előzetesként csodálatos lelki ajándékot vihettek magukkal azok, akik a Szegedi Tavaszi Fesztivál keretében megnézték Földes László-Hobo Tudod, hogy nincs bocsánat... című József Attila-estjét. A Vedres István Építőipari Szakközépiskola dísztermében mintegy kétszáz néző - legtöbben a középkorosztályhoz tartoztak, de voltak közöttük középiskolások, egyetemi hallgatók és egészen idősek is, mint az az ősz hajú néni, aki az előttünk lévő sor szélén ült - lehetett részese a csodának, amely abban a pillanatban kezdődött, amikor a most már Kossuth-díjas előadóművész amúgy ''hobósan”, fekete farmerben, csíkos pólóban, hosszú ősz hajjal megjelent a színpadon.
A hetvenperces előadás 2005-ben, a költő születésének 100. évfordulója alkalmából meghirdetett József Attila-emlékévre készült. Az összeállításban több mint harminc vers hangzik el, többek között az Elégia, a Hazám, a Tudod, hogy nincs bocsánat, a Nem emel föl, a Nagyon fáj, az Óda, a Kései sirató, a Kész a leltár, a Levegőt!, a Hetedik.    
Hobót régóta foglalkoztatja József Attila költészete, melyről így vall: Verseit úgy olvasom, mint a szent könyveket és néha, mintha a saját gondolataimat látnám leírva. Én mindig úgy gondoltam, hogy József Attila költészetében van egy óriási szabadság, amit én a hatvanas és hetvenes években a rockzenében éreztem. Sajnos ez azóta a rockzenéből kiveszett, de József Attilából nem. Célom, hogy bevonjam és továbbgondolkodásra késztessem a nézőt, de azt is nagyon fontosnak tartom, hogy az estet minél több emberhez juttassam el nemcsak Magyarországon, hanem a határon túli magyar településeken is.
A művész kívánsága teljesülni látszik, hiszen a szegedi volt a 242. előadás, de a honlapján található beharangozó szerint azóta már máshol is tapsolhattak neki. Hobónak egyébként 1991 óta ez a harmadik József Attila-műsora, az elsőt Jordán Tamás, a másodikat Kiss Csaba, ezt a harmadikat pedig Vidnyánszky Attila rendezte. Elmondása szerint az elmúlt húsz évben majdnem nyolcszáz József Attila estet játszott.
A koncerteken már megszokottá vált a zenészek visszahívása, de sohasem gondoltam volna, hogy az irodalmi program végén is lehet ráadást követelni. A közönség azonban akkora lelkesedéssel fejezte ki tetszését és szeretetét, hogy Hobó kétszer is eleget tett a kérésünknek. Sőt, lejött a színpadról, odaállt a széksorok elé, és megosztotta velünk gondolatait a magyarországi művelődési életről. Többek között feltette azt a kérdést is: mi lesz akkor, ha azok a mostani fiatalok vezetik majd az országot 40-50 éves fejjel, akik már csak a virtuális kultúrát ismerik?
Mint ismeretes, az idén februárban, harminchárom évvel az együttes megalakulása után, Földes László hatvanhatodik születésnapján, dupla teltházas koncerttel búcsúzott el a közönségtől a Hobo Blues Band. Rajongóinak azonban nem kell lemondaniuk róla, hiszen az ország több színházában vannak irodalmi estjei. A József Attila költészetének szentelt estjein kívül volt műsora Villon, Jim Morrison, Vlagyimir Viszockij, Faludy György, Tom Waits és Allen Ginsberg szövegeiből, verseiből, emellett több monodrámát is írt. A Kossuth-díjat nagy megtiszteltetésnek tartja, annál is inkább, mert úgy érzi, hogy valóban a munkájáért kapta. ĺ ugyanis mindig kritikus volt a hatalommal szemben és soha nem csatlakozott egyik politikai párthoz sem.
- A versmondás számomra egészen más dolog, nem színjátszás, hanem vallomás. Ezért választottam mindig József Attilát vagy Pilinszkyt, ezek az előadások általában rólam szólnak, illetve arról, ami engem foglalkoztat. Egyetlen kritérium létezik számomra: a hitelesség - állítja, és az estjeit látva, a lemezeit hallgatva, el is hisszük neki. 


TÓTH Lívia

« Vissza
AKTUÁLIS
HÍRLEVÉL
Teljes név:
E-mail cím:
Lakcím:
HOBO 2009 © Minden jog fenntartva!

Jogi nyilatkozat

Amennyiben szeretne feliratkozni hírlevelünkre, kérjük fogadja el a jogi nyilatkozatot!


Hírlevél feliratkozása során eltárolt adatoknak jogi adatvédelmi nyilatkozatának helye...

Rendelési feltételek

Kedves Vásárlóink!

Szeretnénk felhívni figyelmét néhány megrendeléssel kapcsolatos, fontos információra:

Mindenek előtt kérjük, hogy a kért adatokat (név, lakcím, telefon) a gyors és precíz kiszállítás érdekében pontosan töltse ki. Adatait harmadik félnek csak a szállítással kapcsolatosan adjuk át, akik szintén felelősséget vállaltak azok bizalmas kezelése érdekében.

A megrendelőlap Megjegyzés rovatában tüntetheti fel a vásárlással kapcsolatos üzeneteit (pl. dedikálás, személyes átvételi igény…)

Amennyiben bármi okból problémát jelentene a webáruházon keresztül történő vásárlás, úgy megrendelését feladhatja e-mailen (info@hobo.hu ) vagy akár postai úton is (Rock Diszkont 1068 Budapest, Király utca 108.).
Ez esetben kérjük pontosan tüntesse fel:
- az Ön nevét (és ha eltérő, akkor a számlázási nevet)
- pontos címét, irányítószámmal (ha eltérő, akkor a számlázási címet)
- telefonos elérhetőséget és e-mail címét
- a megrendelt áru pontos címét és darabszámát

A Webáruházat a Rock Diszkont üzemelteti. A termékek mellett feltűntetett fogyasztói árak az általános forgalmi adót (ÁFÁ-t) már tartalmazzák, a kézbesítés költségeit azonban nem.
Ennek összege futárszolgálat igénybevétele esetén belföldön általában 1290 Ft csomagonként.  A megrendelt áruk kiszállítását a GLS Hungary Kft biztosítja.
(Határon túli szállítási megrendelések egyeztetése folyamatban van.)

Amennyiben úgy gondolja, személyesen is átveheti csomagját  a Rock Diszkont üzletben: 1068 Budapest, Király utca 108. Telefon: +36 (1) 341-3350. (hétköznanap 9-18 óráig, szombaton 9-13 óráig).
Kérjük, hogy személyes átvételi igényét feltétlenül jelezze megrendeléskor a Megjegyzés rovatnál!

Kellemes böngészést, jó vásárlást kíván Mindenkinek
Webmester
info@hobo.hu