Hobo: csavargó vagyok

. . .

"Nem várt dolog számomra a Kossuth-díj, sohasem gondoltam arra, hogy megkapom. Csinálom a dolgom, én a hétköznapok embere, csavargó vagyok" - mondta Hobo (Földes László), aki a magyar popzenei kultúrában egyéni hangú, maradandó értéket létrehozó több évtizedes munkássága, sokirányú zeneszerzői és előadóművészi tevékenysége, életpályája elismeréseként vehette át a kitüntetést hétfőn a Parlamentben.

(MTI) - Hobo felidézte: néhány évvel ezelőtt már felterjesztették a Kossuth-díjra, de akkor kihúzták a listáról. "Bár a Hobo Blues Bandet (HBB-t) csak 33 évesen, 1978-ban alapítottam meg, pályám kezdetét 1968-ra teszem, akkortól játszottam filmekben, többek között Bódy Gábor és Szomjas György alkotásaiban, és írtam dalszövegeket a Kex együttesnek, az Olympiának, majd a Syriusnak, illetve még 1968-ban magam is alakítottam zenekart, amely Rolling Stones-számokat játszott" - hangsúlyozta Hobo.

    
A HBB-vel 27 lemezt készített, szólóban 17-et. Legfontosabb rocklemezeinek a HBBVadászatot (1984) és Tábortűz mellett (1990) című albumát, valamint legutóbbi szólóanyagát, a Circus Hungaricust (2009) tartja. "Ezek összefüggő művek, zenei és szövegi megvalósításuk egyaránt megkülönbözteti őket a többi lemeztől. Számomra ezek az albumok visszatükrözik az adott kort, a Vadászat idején leginkább az ott használt szimbólumrendszerrel fejezhette ki magát az ember, a Tábortűz mellett a rendszerváltás pillanatában érzett eufóriát jelenítette meg, a Circus Hungaricus pedig a jelen Magyarországára reagált" - fűzte hozzá az előadóművész.

    
Kitért arra, hogy a különböző műfajok között - zene, film, színház, irodalom - azért nem okoz számára nehézséget az átjárás, mert mindig maga választja meg, éppen mibe fogjon. "Mint színész egyáltalán nem vagyok értékelhető, mert szerepet nem tudok játszani, a színházban és a filmekben is mindig mint Hobo jelenek meg, de nyilván ezért is hívnak. A versmondás számomra egészen más dolog, nem színjátszás, hanem vallomás. Ezért választottam József Attilát vagy Pilinszkyt is, ezek az előadások általában rólam szólnak, illetve arról, ami engem foglalkoztat. Egyetlen kritérium létezik számomra, a hitelesség" - fejtette ki.

    
Három József Attila-estet is összeállított, de volt műsora Villon, Jim Morrison, Vlagyimir Viszockij, Faludy György, Tom Waits és Allen Ginsberg szövegeiből, verseiből is, emellett több monodrámát írt, tavaly 148 előadása volt. Mint mondta, minél többször játszik, annál jobban hajt a rutin ellen. Az előadóesteknek vagy a zenének különleges sodrása van, amire lehet támaszkodni.

    
Hobo igen aktív és termékeny időszakát éli: a közönség és a szakma által egyaránt kedvezően fogadott Circus Hungaricus mellett Verebes Ernő megzenésítésében Pilinszky-verseket adott elő a Hangzó Helikon sorozat tavaly megjelent CD-jén, a HBB-vel idén februárban dupla teltházas koncerttel búcsúzott a közönségtől, és az ország több színházában vannak műsoron irodalmi estjei, monodrámái. "Élvezem a sok munkát, akkor fogok megöregedni, ha lelépek erről az útról. A HBB megalakulását követő egy-két éves időszaktól eltekintve nem csak a zenéből élek, így meg tudtam őrizni a függetlenségemet. Szerencsés helyzetben vagyok, hiszen olyasmit csinálhatok, amit szeretek és amire igény is van" - mondta.

    
Aktuális tervei kapcsán Hobo kiemelte, hogy majdnem teljesen készen van egy új rock and roll lemezzel, amelyet a Circus Hungaricushoz hasonlóan Madarász Gábor zeneszerzővel csinált. Az album érdekessége, hogy Madarász olyan szövegekre írt új zenét, amelyek rajta vannak korábbi HBB-albumokon, ám Hobo nem volt elégedett velük.

    
Utcazenész címmel egy új monodrámára is készül barátjával és állandó munkatársával, az idén szintén Kossuth-díjjal kitüntetett Vidnyánszky Attilarendezővel: a magyar rockzene elmúlt ötven évéről (is) szóló darabot a tervek szerint ősszel mutatják be a Budapesti Kamaraszínházban, valamint a debreceni Csokonai Színházban, ahol Hobo öt éve társulati tag.

  
Hobo egy gyűjteményes könyvön is dolgozik, amelybe eddigi dalszövegei, színpadi műveinek szövegei, novellái kerülnek majd, a tervek szerint két, eddig nem publikált koncert zenei anyagával együtt.

    
Földes László 1945. február 13-án született Budapesten. Apja a Kádár-rendszer egyik nagyhatalmú vezetője volt. 16 éves korában elkerült otthonról, 18 évesen már politikai természetű rendőrségi ügyei voltak. Az ELTE Bölcsészkarán végzett mint népművelő,  szakdolgozatának témája is a rockzene volt. 1969-70-ben alkalmanként fellépett a Kexszel, 1977-78 között a P. Mobillal. 1978-ban létrehozta saját zenekarát, a Hobo Blues Band együttest, amely stílusa, szövegei miatt a rendszerváltás előtt sokáig a "fekete bárányok" közé számított a tűrt és a tiltott kategória határán. 

    
Szerepelt az Agitátorok és a Súlyfürdő című filmekben, 1981-ben főszerepet játszott a Kopaszkutya című moziban. Színházban is játszott, könyveket írt (Rolling Stones, Hobó Sapiens) és novellákat publikált Szerémi László néven. 1987-ben Alan Ginsberggel közösen készítette az Üvöltés című lemezét. 1988-ban részt vett a Human Rights világturné budapesti előadásán. 1993-ban megjelentette Jim Morrison verseit saját fordításban. 1995-ben kiadta Back To The Route 66 című könyvét, amelyben amerikai tapasztalatairól számolt be.

    
Munkásságát számos díjjal, köztük eMeRTon-díjjal, a Magyar Köztársasági Érdemrend Tisztikeresztjével, Fonogram Magyar Zenei Díjjal, Arany Zsiráf Életműdíjjal, valamint Artisjus-díjjal ismerték el.
« Vissza
AKTUÁLIS

Bill és Hobo újra együtt

Kolozsvár, Fő tér, 2017. aug. 18.
RÉSZLETEK »
HÍRLEVÉL
Teljes név:
E-mail cím:
Lakcím:
HOBO 2009 © Minden jog fenntartva!

Jogi nyilatkozat

Amennyiben szeretne feliratkozni hírlevelünkre, kérjük fogadja el a jogi nyilatkozatot!


Hírlevél feliratkozása során eltárolt adatoknak jogi adatvédelmi nyilatkozatának helye...

Rendelési feltételek

Kedves Vásárlóink!

Szeretnénk felhívni figyelmét néhány megrendeléssel kapcsolatos, fontos információra:

Mindenek előtt kérjük, hogy a kért adatokat (név, lakcím, telefon) a gyors és precíz kiszállítás érdekében pontosan töltse ki. Adatait harmadik félnek csak a szállítással kapcsolatosan adjuk át, akik szintén felelősséget vállaltak azok bizalmas kezelése érdekében.

A megrendelőlap Megjegyzés rovatában tüntetheti fel a vásárlással kapcsolatos üzeneteit (pl. dedikálás, személyes átvételi igény…)

Amennyiben bármi okból problémát jelentene a webáruházon keresztül történő vásárlás, úgy megrendelését feladhatja e-mailen (info@hobo.hu ) vagy akár postai úton is (Rock Diszkont 1068 Budapest, Király utca 108.).
Ez esetben kérjük pontosan tüntesse fel:
- az Ön nevét (és ha eltérő, akkor a számlázási nevet)
- pontos címét, irányítószámmal (ha eltérő, akkor a számlázási címet)
- telefonos elérhetőséget és e-mail címét
- a megrendelt áru pontos címét és darabszámát

A Webáruházat a Rock Diszkont üzemelteti. A termékek mellett feltűntetett fogyasztói árak az általános forgalmi adót (ÁFÁ-t) már tartalmazzák, a kézbesítés költségeit azonban nem.
Ennek összege futárszolgálat igénybevétele esetén belföldön általában 1290 Ft csomagonként.  A megrendelt áruk kiszállítását a GLS Hungary Kft biztosítja.
(Határon túli szállítási megrendelések egyeztetése folyamatban van.)

Amennyiben úgy gondolja, személyesen is átveheti csomagját  a Rock Diszkont üzletben: 1068 Budapest, Király utca 108. Telefon: +36 (1) 341-3350. (hétköznanap 9-18 óráig, szombaton 9-13 óráig).
Kérjük, hogy személyes átvételi igényét feltétlenül jelezze megrendeléskor a Megjegyzés rovatnál!

Kellemes böngészést, jó vásárlást kíván Mindenkinek
Webmester
info@hobo.hu