Hobóc a porondon

. . .

Péntektől dübörög a Circus Hungaricus a békéscsabai evangélikus udvarban - Such Tamás írása a békéscsabai Hír6.hu oldaláról

65 éves korában kelt életre Földes László alias Hobo gyermekkori álma, hogy egy cirkuszi porondon állhat a publikum előtt. Az elmúlt évben napvilágot látott Circus Hungaricus című komplex dolgozatát (cirkusz-színház-zene) elsőként Békéscsabán vitte sátor alá a Debreceni Csokonai Színház, budapesti artisták és a Békés Megyei Jókai Színház közreműködésével.

„Én vagyok a futballista Alagon, Alagon,
Labda helyett engem rúgtak valagon, valagon,
Csinn-bumm gyerekek, babot sz*rtam, egyetek!
Csinn-bumm gyerekek, jól kib***tam veletek!"

(Szamócának, azaz Keleti Lászlónak az egyik betétdala 
a Csinn-Bumm Cirkusz repertoárjából, még az '50-es hajnalán.)

Első flash: 2010. április 29., csütörtök, 10 óra körül (fotóspróba?)

Sürög-forog az evangélikus udvaron felállított porondszínház apraja-nagyja. Először mindenki idegen, de nem azért mert nem vagyok otthon, és nem is azért mert a színház tájékán önmaguktól elszállt fazonok ténykednek, hanem inkább azért, mert ez egy olyan szakma, hogy a prömier előtti napokban már mindenki pókertekintettel koncentrál a kezdésre, és ráadásul minden szögnek és madzagnak pontos helye van a játéktérben.

Sürög-forog a porondszínház

beltere is. Oleg, Oleg, szólítja meg Oleg Zsukovszkijt (aki a darabban Cipollát játssza) Vidnyánszky Attila a Hungaricus rendezője, s majd azt hallom, hogy oroszul beszélgetnek. (Nahát.)

100430_circus004.jpg (m)
Meine Damen und Herren! (még több fotó) 

Gyere, Hobo! Csendet!, szórja több síkon is az instrukcióit Putyi (Simon József - ügyelő). Közben Hobo bandája a helyére kerül (és ez minden szempontból így van: az énekes majd' 20 év után végre, közel egyenrangú alkotótársakra talált), ahogy a klasszikus cirkuszi muzsikusok, szinte a sátor plafonján ülnek.

Dobpergés, feszült várakozás (mintha Bob Fosse Cabaret-ja forogna tovább, csak a horogkeresztes zubbonyosok helyett, pacifisták ülnek a nézőtéren), és hirtelen Muddy vad három hangja

letarolja a hajhagymáinkat is.

(A '80-as évek végén volt egy Lewis 501-es reklámspot-verze: az izzadt kockás hasú, amcsi csávó James Brown I Feel Good-jára szaladt le a padlás korhadt falépcsőjén, na ezt inkább nem, mondta a marketingosztály, és, mint „B"-megoldást bedobták Muddy Waters, jó, húzós Mannish Boy-ját, amit nem kell nagyon túl magyarázni, s ahogy az izzadt kockás hasú, amcsi csávó araszol lefeléa Muddy-opusra, az erőtől belerecsegnek a gerendák is.)

Szóval a Mannish Boy

kettéhasítja a sátrat, és a Maci (Tátrai Tibusz nevezte el így Hobót) beledörmög egy Kelet-európai bluest az atmoszférába.

Második flash: 2010. április 29., csütörtök, 19 óra körül (főpróba, fotózni is lehet)

100430_circus013.jpg (m)
Puszi a Maunika-sónak (képek) 

Sürög-forog az evangélikus udvaron felállított porondszínház apraja-nagyja. Mindenki átöltözött, csak Vidnyánszky Attila van piros joggingban. Csendre int a dobpergés, Mannish Boy már megvette a darabot, s megelevenedik a Circus Hungaricus stábja. És az ember azt sem tudja, hogy mit nézzen. Majd egy jó, másfélórás masszív klipp ömlik ezerrel az arcokba: artisták, statiszták, táncosok, zenekar, Cipolla és Hobo.

Az állandóan hullámzó kedélyállapotú Cipolla végig otthonosan mozog a térben: olykor a publikumhoz beszél (megannyi nyelven), s néha a darab egyik elengedhetetlen kellékével, az örökké adásban lévő kamerával játszik, amit a háttérben felállított óriáskivetítőkön végig követhet a nagyérdemű.(A kivetítőkön többször feltűnnek Hobo mesterei: Chaplin, és a Fellini bohócok.)

Azonkívül, hogy a Hungaricus pillérét - a sok látványelemen kívül - az igen erős dalok (a zeneszerző Madarász Gábor) adják, Hobo átvezető monológjai elmesélik, hogy miért is lett az, ami.

Hat éves korában kezdődött,

amikor a szüleivel elment néha-néha a vasárnapi, Csinn-bumm cirkusz matinéira, ahol megérintette Szamóca, azaz Keleti László színművész bohócalakítása.

És Szamócát általában becsapták a társai, ekkor ő mindig sírva ment le a porondról, és az egész cirkusz majd' szétszakadt a röhögéstől, miközben a nézőtéren még egyvalaki sírt. (Igen, a kis Földes.)

A Circus Hungaricus egy mai magyar társadalmi kórkép, Hobo önigazolása, valamint egy több pólusú irodalmi remekmű - cirkuszi-színházi látványelemekkel.

S meglehet, az egyik monológban elhangzik, hogy a szerző a tükörnek bevallja evilági küldetését, azonban talán kifelé is ugyanazt sugallja: lépjen már ki hazánk apraja-nagyja a magyar kishitűségből, fejezzük be a majmolást. Mi itt élünk.

Harmadik flash: 2010. április 30., péntek, 19 óra előtt (pemier)

Sürög-forog az evangélikus udvaron felállított porondszínház apraja-nagyja. A Luther utcán Fekete Péter direktor - mint kvázi forgalomszámláló - szinte egyesével fogadja a vendégeket.

S Hobóban az a jó, hogy többgenerációs. Az elmúlt 32 évben, mióta a Hobo Blues Banddel debütált, sok mindenen keresztül ment, de az útról nem tért le. Nem tett pávatollat a seggébe, nem térítették el a fiss szelek.

Hobót már végképp befogadta a magaskultúra is. Öröm volt látni, hogy a premieren azok is csodálattal nézték/hallgatták, akik még a békeidőben, mint a hatalom szócsövei, olykor egy jó nagyot bele is rúghattak. 

Csak a világ változik, mi nem...

« Vissza
AKTUÁLIS

Bill és Hobo újra együtt

Kolozsvár, Fő tér, 2017. aug. 18.
RÉSZLETEK »
HÍRLEVÉL
Teljes név:
E-mail cím:
Lakcím:
HOBO 2009 © Minden jog fenntartva!

Jogi nyilatkozat

Amennyiben szeretne feliratkozni hírlevelünkre, kérjük fogadja el a jogi nyilatkozatot!


Hírlevél feliratkozása során eltárolt adatoknak jogi adatvédelmi nyilatkozatának helye...

Rendelési feltételek

Kedves Vásárlóink!

Szeretnénk felhívni figyelmét néhány megrendeléssel kapcsolatos, fontos információra:

Mindenek előtt kérjük, hogy a kért adatokat (név, lakcím, telefon) a gyors és precíz kiszállítás érdekében pontosan töltse ki. Adatait harmadik félnek csak a szállítással kapcsolatosan adjuk át, akik szintén felelősséget vállaltak azok bizalmas kezelése érdekében.

A megrendelőlap Megjegyzés rovatában tüntetheti fel a vásárlással kapcsolatos üzeneteit (pl. dedikálás, személyes átvételi igény…)

Amennyiben bármi okból problémát jelentene a webáruházon keresztül történő vásárlás, úgy megrendelését feladhatja e-mailen (info@hobo.hu ) vagy akár postai úton is (Rock Diszkont 1068 Budapest, Király utca 108.).
Ez esetben kérjük pontosan tüntesse fel:
- az Ön nevét (és ha eltérő, akkor a számlázási nevet)
- pontos címét, irányítószámmal (ha eltérő, akkor a számlázási címet)
- telefonos elérhetőséget és e-mail címét
- a megrendelt áru pontos címét és darabszámát

A Webáruházat a Rock Diszkont üzemelteti. A termékek mellett feltűntetett fogyasztói árak az általános forgalmi adót (ÁFÁ-t) már tartalmazzák, a kézbesítés költségeit azonban nem.
Ennek összege futárszolgálat igénybevétele esetén belföldön általában 1290 Ft csomagonként.  A megrendelt áruk kiszállítását a GLS Hungary Kft biztosítja.
(Határon túli szállítási megrendelések egyeztetése folyamatban van.)

Amennyiben úgy gondolja, személyesen is átveheti csomagját  a Rock Diszkont üzletben: 1068 Budapest, Király utca 108. Telefon: +36 (1) 341-3350. (hétköznanap 9-18 óráig, szombaton 9-13 óráig).
Kérjük, hogy személyes átvételi igényét feltétlenül jelezze megrendeléskor a Megjegyzés rovatnál!

Kellemes böngészést, jó vásárlást kíván Mindenkinek
Webmester
info@hobo.hu