HÍREK

2019.10.11
interjú

Fontos, hogy a határon túli közönséget is kiszolgáljam

Nagyváradon mutatja be Hé, Magyar Joe! című előadását a budapesti Nemzeti Színház szombaton este. A Földes László Hobo Kossuth-díjas énekes-zeneszerző főszereplésével és koncepciója alapján készült, Vidnyánszky Attila által rendezett produkciót a Nagyváradi Állami Filharmónia Enescu–Bartók termében láthatják az érdeklődők. Az elbeszélő blues műfajába sorolható előadást Jimi Hendrix Hey Joe című száma ihlette, melyet Hobo évtizedekkel ezelőtt fordított le, és sokáig énekelte együtt Deák Bill Gyulával is. Új alkotásáról, Joe élettörténetéről – melynek alapja a tavaly megjelent, 27 dalból álló dupla lemez – Hobó adott interjút szerkesztőségünknek.

 

– Hogyan jött rá, ennyi év után, hogy ilyen sok mindent rejt még magában ez a dal? Miért pont most dolgozta fel?
– Meglepetésszerűen történt minden, nem egy előre kigondolt, megtervezett dolog volt. Inkább egy hirtelen jött gondolat volt az, hogy ha nekem lehet amerikai nevem, mármint a Hobo, akkor Joe is lehet magyar. Megírtam egy Magyar József nevű ember történetét, kiindulva abból a Jimi Hendrix által híressé tett balladából, ami egy féltékenységi gyilkosság története: Joe megöli a feleségét, aki megcsalta őt. Ebből találtam ki, hogy megírom az egész történetet. Megírom a gyerekkorát, a serdülőkorát, házasságát, a megcsalatását, a gyilkosságot, a börtönt, a vezeklést, és a szabadulást.

 

– Mi a titka ennek a Hendrix-dalnak? Az idő múlásával sem veszített az értékéből, sőt…
– Ez eredetileg egy country ballada, nem Hendrix írta, ő is feldolgozta, és ő tette híressé több mint ötven évvel ezelőtt, de ő egy olyan feldolgozást hajtott végre, amelyik sokkal jobb, mint az eredeti, ami egyrészt az ő egyéniségéből, másrészt a gitározásából fakad. Ez egy elbeszélő ballada, aminek nagyon jó a szövege, és ő azt a country-s előadásmódot, amelyhez az eredeti szerző nyúlt, azt elhagyta, majd végül a maga módján írta meg, amiből világsiker lett, és másokat is inspirált. Nekem van jó pár felvételem a Hey Joe-ból, de azok meg sem közelítik a Hendrixét. Én magam sem játszom a Hendrix-féle változatot a darabban.

 

Tovább