Vendégkönyv

Lukács András

Íródott: 2017 december 30

Kedves Hobo!

Mindenekelőtt Kellemes ünnepeket és sikerekben gazdag Boldog Új Évet szeretnék kívánni, valamint megköszönni a Hobo karácsonyt. Az előző levelem, amit a Csokonai est után írtam, valamiért eltűnt. Szeretném itt megerősíteni, hogy engem még ma 2017-ben, majd 2018-ban is feltölt, menedéket ad, kiutat ebből a korhadó világból, ami körülvesz minket.
1997-ben egy véletlen folytán ismertem meg a Hobo Blues Bandet. Kamaszként az akkori ismerőseimmel sokszor lejártunk egy üzletbe, ahol épp egy Karthago lemezt kerestem, valamiért belehallgattam a Kövek az útról című Rolling Stones dalokból álló cd-be, és már akkor valami állatias őserő röpített egy másik útra, amin szerencsére még ma is járok. A karácsonyi koncert is megerősített abban, hogy olyan útra léptem, ami akár egy egész életre szólhat. "Az út az erdőn kétfelé ment, a kevésbé járt tetszett nekem." (Robert Frost Járatlan út című verséből részlet, elhangzik a Holt költők társaságában is). Szeretném megkérdezni Hobo véleményét erről a filmről, illetve érdeklődnék, milyen alkotások készültek a hippi korszakról, beat nemzedékről, amelyek érdemesek megnézésre? Az Úton szerintem borzasztó film (2013), viszont a Szelíd motorosok, a Hair, Zabriskie Point, Eper és vér, Pink Floyd The Wall szerintem remek alkotások, kismilliószor láttam már mindet. Más most nem jut eszembe, ami a hippi kultúrával vagy a beat nemzedékkel foglalkozik.
Szoktak ismerőseim úgy fogalmazni, hogy nem tartozom a tömegemberek közé, ami még inkább megerősít abban a hitben, hogy nekem egy keskenyebb ösvényen kell lépdelnem. Nem tudok és nem is szeretnék trendi lenni. Immár évek óta nem fogyasztok médiát (kivéve internet), mert szomorúan azt kell tapasztaljam, hogy mennyire beszivárog a gyűlölet ezáltal az életünkbe, tudatmódosított emberek az utcán, az üzletekben, mindenhol. Jim Morrison már a hatvanas években furcsa napokról írt, ez később még igazabb lett, ma ideért Amerika hozzánk is "Mi Amerikát akartuk, de csak a kukát küldték ide."
Ezen sorokból is látszik, milyen utakat nyitott meg előttem a Hobo életmű, ami a Hobo Ludens rendszeres olvasása után is egyre színesedik.
Köszönöm a Csokonai estet, Bob Dylant, József Attilát, még sorolhatnám, valamint a könyvet, a dedikálást. Ezeken az estéken áttörök a másik oldalra, ahol új élményeket tapasztalok meg, a lélek egy addig ismeretlen ajtaja kinyílik. Sokat gondolkodtam a koncert után, hogy megismerjük-e valaha is a fentet, illetve attól a Másik Magyarországtól nem lehet, hogy egyre jobban félünk? Ma még igazabbak ezek a sorok, mint megírásuk idején. Hiába "váltják új idők a régit", mégis mintha dolgok nem változnának.
Koncertekben gazdag 2018-as évet!

Üdvözlettel
András

Nagy Sándor

Íródott: 2017 december 23

Kedves Hobo!
Békés,boldog karácsonyt kívánok Önnek!
Tisztelettel:
Sándor

Hahn János, Kakas

Íródott: 2017 december 15

Csak ennyi...KÖSZÖNÖM!!!

Sándor Ottó

Íródott: 2017 december 05

Kedves Hobo!

A versvonaton minden produkció élmény volt. De! A Tied volt egyedül olyan, mint egyetlen nagy 30 perces hidegrázás.
Köszönjük!
Sándor Ottó

Hobo válasza

Íródott: 2017 december 10

Nagy ötlet volt ez a vonat. Megtisztelő volt Jordánnal és Sebő Ferivel együtt utazni, még ha nem is játszottunk együtt, mint a kilencvenes években a Merlinben.

Köszönöm sorait és üdvözlöm.
Hobo

Máté

Íródott: 2017 december 04

Tisztelt Hobo Úr!

Részt vettem az ön által előadott Ady Endre esten november 15-én Kaposváron. Sok idő eltelt azóta, de azt hiszem, most van a legalkalmasabb időpont, hogy felkeressem.
Sokat gondolkodtam, hogy fellépése után megvárjam-e, ahogy azt sokan tették, de arra jutottam, hogy szavaim elhalványultak volna illetve elvesztek volna a rengeteg gratuláció mellett.

Mit is mondhatnék? Nem vagyok sznob. Az irodalom szerelmese vagyok, de nem járok el bárminemű felolvasóestre, azért, hogy az első sorból "sugározzam" kultúrális felsőbbrendűségem, úgy, hogy az előadóművész sorai sötétek számomra mint az éjszaka.
Ez más volt. Ady költőóriás számomra maga a KÖLTŐ. Verseinek sorai a mai napig aktuálisak, minden egyes versszak villámcsapásként hatol az ember szívébe, és mint valami hatalmas belső mennydörgés szorítja össze az ember gyomrát!

Az, tisztelt Hobo úr, ahogy ön zsigerből adta elő, Ady zsigerből alkotott műveit EMBERFELETTI VOLT! Előadása minden nemzetközi színpadon, minden városban, minden közönség előtt megállná a helyét! Viselt bőrkabátja a kopott fogason, sugározta magából az ön egyszerű, de nagyszerűségét! Varázslatos volt, és lenyűgöző, ahogy pucc, fény, csillogás nélkül, magába szívta azt a rengeteg energiát, amit az Ady versek sugároznak, és ezt az elnyelt energiát 5x akkora impulzusként robbantotta oda a nagyérdeműnek.
Mindezt azzal az esendő emberséggel, azzal a halandósággal, sérülékenységgel és érzékenységével tette, ami utánozhatatlan!
Úgy éreztem magamat a performansz alatt, mintha egy egymenetes boxmeccsen vettem volna részt, egy profi boxolóval. Ön jött, és az első 3 percben, mikor a szemembe beszélt úgy kiütött, hogy magamhoz sem tértem! Rászámolás sem volt, mert lélekzetvételnyi felocsudást nem hagyott, csak ütött tovább! Egyszerűen zseniális volt! Zseniális! Aki mellettem ült, azt mondta, hogy úgy néztem végig, hogy nem is pislogtam! Teljesen lenyűgözött, azt kell mondjam, életem egyik legmeghatározóbb 1 óra 10 perce volt, és nem fogom elfeledni míg élek!
Fogadja őszinte gratulációm, és mély hódolatom!
Tisztelettel: Egy kaposvári 20 éves fiú
UI: Őszintén remélem, hogy eljut önhöz a levelem!

Hobo válasza

Íródott: 2017 december 10

Tisztelt Fiatalember!

Annyi minden van, amit szeret az ember, olvas, hallgat, néz. Aminek köszönheti, hogy él. Nekem az Önhöz hasonló emberek kitartó figyelme miatt megadatott, hogy azt csinálhassam, amit szeretek, akarok. Sokkal több mindent szeretek, mint amit elő tudok adni és olvasni, nézni, hallgatni jobb, mint előadni.
Ady Endre esetében ez a rám vert, rohadt "muszáj-herkulesség" nem engedett évtizedek óta nyugodni. Ám mindvégig előttem lebegett Latinovits Ady-este és visszatartott. Végül a körülöttünk rotyogó mocsok miatt belém égett az üzenet: "Ezek itt honuk fórumát feldúlták. Hullacsarnok ez, hol meghalni, se feltámadni nem tudnak hullák.."
Aztán belevágtam.

Ha tetszik, ha nem, ez van. Örülök, hogy Önnek tetszett.

Köszönöm levelét és üdvözlöm.
Hobo

Maár Tamás

Íródott: 2017 november 26

Kedves Hobo!

Tegnapelőtt, a születésnapomon láttam lányommal az Ady estjét. Az Őrzők utolsó versszakát két méterről, a szemembe nézve szavalta. Köszönöm! Ezt is, és mindent!
Tartsa meg Isten még sokáig!

Maár Tamás

Hobo válasza

Íródott: 2017 december 10

Köszönöm sorait és én is minden jót kívánok!

Hobo

Kovács Zoltán Tamás

Íródott: 2017 november 25

Kedves Hobo!

Vidéken élő régi ismerősöd vagyok. A Hobo Ludens köteteidet szeretném dedikáltatni és Karácsonyra meglepni vele szeretteimet, de sajnos addig nem jársz felénk. Mi lehet a megoldás, hogyan tudnánk ezt mégis összehozni?

Üdvözlettel:

Kovács Zoltán Tamás

Hobo válasza

Íródott: 2017 december 10

Nézze meg a programot, jöjjön el valamelyikre és előtt-utána keressen!

Üdvözlettel
Hobo

Rózsa Miklós

Íródott: 2017 november 23

Harminc pénzen vacsora
2015. július 26., 17:02
Születésnapomra a Halál vacsorát ígért Ó öreg cimborám Betartva mostan is Kimondott szavát Álmomból vitt el meztelen A semmin át Utaztunk nesztelen Nagy sárkánymadarán --A sarokban nincs fény,gyertya ott nem ég! ---Üljünk hát oda,az lesz a miénk! Rendelj az asztalra,amit szemed-szád megkíván, Igyál hűs borokat ezen a vacsorán! --Köszönöm barátom Élek is vele Húsodat kóstolom, És koccintok veled --Ó nem,én ma is mást iszom, A bor legyen csak tiéd, S a por,amiből lettél, Hadd legyen enyém! Hanem most várok,míg jól megfontolod. Születésnapodra,"harminc" pénzt adok. Fogadd el bátran! Szívtelen adom. Megválthatsz rajta rég eltűnt lelkeket Az időknek végén, Mindenek felett. Hisz kié az ország,a hatalom? --Tiéd az ország és tiéd a hatalom. --Tested és lelked is üres, mindennek ára van Tenálad pénz lesz,ha egyébként bajba vagy Ne is higgy kérlek Már életed során, Mert hazudik a vak,ki látja a jelent és jövőt,örömhírt hallgat a siket és beszél a néma,ki tudja miről.A kurva meg szépen kivárja sorát"túl leszek ezen is, jobb lesz odaát".A koldus későn fekszik és korán kel.Reményszik szegény,aranyat lel. Istened kéretlen méri rád sorsodat, Írását egy se tudja még de törvényét hozzák az igazak. És,ha ez nem elég Vassal játszik az angyali gyermek is,majd zokogva felvisít."A játéknak vége van.Ébredj hercegem!Istenem nem igaz.Azt hiszem megöltelek". Itt hát a pénz,tedd el becstelen.Add fel kérlek! Mert nincs annyi szívem,hogy szeresselek.

Hobo válasza

Íródott: 2017 december 10

"Vassal játszik az angyali gyermek..." - nagyon szép és pontos. Gratulálok.

Hobo

Hahn János, Kakas

Íródott: 2017 november 22

Kedves Hobo!
Annyi felejthetetlen koncert és előadóest megtekintése után, amit személyes beszélgetések és közös fotók zártak néha, az utóbbi időben kevesebb alkalmam volt koncertezni. Sajnos. Az életem nem úgy alakul mostanában ahogy szeretném. Erre végre elérkezett az idő egy felejthetetlen élmény megszerzésére és én munkahelyi elfoglaltságaim miatt lemaradtam róla. Történt ugyanis, hogy a tavaly nyári Tabán koncertre futball edzőm (Böde Dani) meghívott, mint nagy Hobo és Bill rajongót! Tudtam, hogy egy közös vacsorán vehettem volna részt, több ragyogó zenész és csapattársammal együtt. Nagyon sajnálom. Azért bízom benne, hogy még találkozunk. Adddig is napi szinten adnak nekem erőt életművei. Jó erőt és egészséget kívánok. Egy Kisember...

Hobo válasza

Íródott: 2017 december 10

Remélem magánélete rendbe jön és örömét leli a zenén kívül még sok minden másban!

Üdvözlettel
Hobo

Rózsa Miklós

Íródott: 2017 november 15

Van egy szedett-vetett írásom,ami inkább csak vázlat vagy még az sem.Egykor azt gondoltam ez jó,ezt megtartom. Beteg vagyok,nincs sok időm és amennyiben elolvastad és érdemesnek tartod azt végig mondani,nagyon örülnék.Persze lehet,hogy ez csupán az én örömöm volna.(A "Harminc pénzen vacsora")című írásról írtam itt végig.További sikert! Rózsa Miklós

Hobo válasza

Íródott: 2017 december 10

Köszönöm, hogy bizalmába avatott, de művének előadását nem tudom vállalni, mivel irtózatos restanciáim vannak as saját dolgaimmal. Ám csak biztatni tudom a toviábbi munkához és sok sikert kívánok.

Üdvölettel
Hobo

Írjon Hobonak, és ő válaszol