Interjú a Szoljon.hu oldalán

. . .

Mindig bohóc szerettem volna lenni - vallja Hobo a Baranyi György által készített interjú során. Az eredeti szöveg a Szoljon.hu oldalán olvasható.

Súlyosan hiteles korrajzot adott Földes László, azaz Hobo a lassan mögöttünk hagyott idei évről, illetve elmúlt évtizedünkről legújabb szólóalbumán. Ezzel kapcsolatban és néhány szolnoki vonatkozásról kérdeztük a művészt.

A Circus Hungaricusról csak a legjobbakat lehet elmondani, s ezt meg is teszik a lemezt méltatók. (A lemez recenzióját itt olvashatod el!) Mióta készültél erre a meghatározó, korrajzként is jellemezhető anyagra, hiszen ilyet talán nem lehet egyik napról a másikra írni?

Nem készültem különösebben, cirkuszos lemezt tizenöt éve akarok készíteni. Most jött el az ideje.

Madarász Gábor gitárossal, a zenék szerzőjével dolgoztál-e már korábban is? Milyen volt vele a munka, a dalírás, mert úgy vélem, nagyon ráérzett a dalszövegeid, verseid hangulatára.

— Korábban nem ismertem őt, egy barátomnak mondta el, hogy szeretne velem dolgozni. Mivel új szerzőtársat kerestem, megpróbálkoztam vele. Kitűnően követte a szöveget és annak változásait. Remélem, tartós együttműködésnek nézünk elébe.

— Rúzsa Magdival énekelsz duettet. Miért döntöttél úgy, hogy most először lemezen közösen énekelsz egy hölggyel, ki választotta ki Magdit a dalhoz, és milyen volt vele a közös munka?

— Magdi Madarász Gabival dolgozik, ám az ötlet mégis nekem jutott eszembe, miután elmentem egy vidéki koncertjére. Itt sallangmentesen, kedves egyszerűséggel, de káprázatosan énekelt és vezette az előadást.
 
— Sötét képet festesz a jelenről, a közelmúltról. Nincs is túl sok ok az örömre, ez egyértelmű, de hogy érzed: van remény?

— Hogyne. Szerencse fel!

— A Vén marhák című önironikus szám a Led Zeppelin előtt tiszteleg alcíme szerint. Örök szerelem a Rolling Stones, ezt tudjuk, a Led Zeppelin most miként jön a képbe?

— A Zep is megtette a magáét, és mivel ez a Circus nem rhythm and blues album, hanem rock, itt elfér és kijár nekik a tisztelet.

— Állandó motívum, helyszín a dalaidban a cirkusz, illetve a bohóc, a bolond, a csavargó mint figura. Miért ragaszkodsz ennyire ezekhez?

— Számomra a bohóc a művészet allegóriája, mindig bohóc szerettem volna lenni. Ez jobban illik hozzám és szabadabb megnyilvánulási forma, mint a bluesénekes. Ráadásul ebbe minden belefér.

— Ha már a megyei újságtól tehetem fel a kérdéseket, nem hagyhatom ki a kiváló szolnoki gitárost, Fehér Gézát, aki a Hobo Blues Band sorait erősítette. Milyen emlékeid vannak róla, és te váltál-e meg tőle? Ha igen, miért?

— Fehér Géza hazánk egyik legtehetségesebb gitárosa, szerény és kedves ember. Elválásunk okai kettőnkön kívül állóak, más emberek generálták és nem publikusak. Szeretettel gondolok rá, nagy öröm volt vele játszani.  

— Muszáj egy kérdés erejéig visszatérni a Kopaszkutya-időkre, a ’80-as évek elejére, hiszen Szolnokon mutatták be a filmet, és utána egy fantasztikus hangulatú dupla koncert volt a HBB-vel és a P. Mobillal. Miként értékeled ezt a korszakot így utólag?

— Nagyon sikeres időszak volt, de nehezemre esett „lemenni kutyába”. Jó film, jó lemez, tőlem idegen alapgondolat.

— Kikből áll jelenleg a Hobo Blues Band? Tulajdonképpen egy nagyon erős csapat állt mögötted, miért is eresztetted szélnek őket?

— A Hobo Blues Bandben 2008 ősze óta Tátrai Tibor, Solti János, Póka Egon és én játszunk, állandó vendég Deák Bill Gyula. Idén csak két koncertet adtunk. Jövőre is csak nagy helyeken lépünk fel néhányszor. A korábbi csapattól — többek között — profilváltás miatt váltam meg, mivel évente csak egy tíz-tizenkét előadásos turnét és egy nagyobb koncertet szeretnék adni. Ez azonban nem elegendő munka és nem elegendő pénz egy banda eltartásához. Hatvannégy éves vagyok, és szeretném megírni, eljátszani azt, amivel adós maradtam eddig, ehhez pedig életformát kellett váltanom. Az évi 150-160 előadást visszavettem százra.

— Hova helyezed eddigi munkáid sorában a Circus Hungaricust? Milyen terveid vannak 2010-re?

— Nem számítottam a Circus ilyenfajta sikerére. Csak csináltam egy lemezt és egy színházi előadást. Mindkettő nagyon bejött. Elhelyezni nem tudom, bár az emberek a Vadászat mellé sorolják. Készülök az „Utcazenész” című, idén elmaradt monodrámám befejezésére és bemutatására, Juhász Balázs fotóművésszel készítünk egy „képeskönyvet” dalszövegekkel, fotókkal, írásokkal és az ehhez kapcsolódó lemezzel. Verebes Ernő írja és szerkeszti a Pilinszky-oratóriumot, melyen verseket mondok és énekelek. A Circus Hungaricust a lemezt létrehozó muzsikusokkal országos turnén mutatjuk be, Szolnokon február 5-én játszunk, majd májustól cirkuszsátorban lépünk fel Békéscsabán, Budapesten, majd ősszel Debrecenben. Angliába, Svédországba, Norvégiába, Szlovákiába, Ukrajnába és Romániába megyek verseket és bluesokat énekelni vagy darabjaimat játszani.

 


 

Névjegy: Földes László HoboSzületett: Budapest, 1945. február 13.
Foglalkozás: bluesénekes, dalszerző, színész és a Hobo Blues Band együttes alapító tagja és énekese
Végzettsége: 1965-ben kezdte meg tanulmányait az ELTE Bölcsészkarán, magyar—történelem szakon, de később egy politikai okokból tett feljelentés miatt eljárás indult ellene, ezért elhagyta az egyetemet.
Család: nős, felesége Eigner Márta Borbála, két gyermekük van.
Hobó több filmben is szerepelt, verset, novellát, könyvet és dalszöveget írt. A Hobo Blues Band 1978 áprilisában egy budapesti, Lajos utcai kocsmában alakult meg, melynek sikere (tagcserékkel övezve) máig töretlen. Megzenésítette már több költő, mint például József Attila, Allen Ginsberg, Faludy György verseit, előadta magyarul Vlagyimir Viszockij és Jim Morrison dalait.
« Vissza
AKTUÁLIS

Bill és Hobo újra együtt

Kolozsvár, Fő tér, 2017. aug. 18.
RÉSZLETEK »
HÍRLEVÉL
Teljes név:
E-mail cím:
Lakcím:
HOBO 2009 © Minden jog fenntartva!

Jogi nyilatkozat

Amennyiben szeretne feliratkozni hírlevelünkre, kérjük fogadja el a jogi nyilatkozatot!


Hírlevél feliratkozása során eltárolt adatoknak jogi adatvédelmi nyilatkozatának helye...

Rendelési feltételek

Kedves Vásárlóink!

Szeretnénk felhívni figyelmét néhány megrendeléssel kapcsolatos, fontos információra:

Mindenek előtt kérjük, hogy a kért adatokat (név, lakcím, telefon) a gyors és precíz kiszállítás érdekében pontosan töltse ki. Adatait harmadik félnek csak a szállítással kapcsolatosan adjuk át, akik szintén felelősséget vállaltak azok bizalmas kezelése érdekében.

A megrendelőlap Megjegyzés rovatában tüntetheti fel a vásárlással kapcsolatos üzeneteit (pl. dedikálás, személyes átvételi igény…)

Amennyiben bármi okból problémát jelentene a webáruházon keresztül történő vásárlás, úgy megrendelését feladhatja e-mailen (info@hobo.hu ) vagy akár postai úton is (Rock Diszkont 1068 Budapest, Király utca 108.).
Ez esetben kérjük pontosan tüntesse fel:
- az Ön nevét (és ha eltérő, akkor a számlázási nevet)
- pontos címét, irányítószámmal (ha eltérő, akkor a számlázási címet)
- telefonos elérhetőséget és e-mail címét
- a megrendelt áru pontos címét és darabszámát

A Webáruházat a Rock Diszkont üzemelteti. A termékek mellett feltűntetett fogyasztói árak az általános forgalmi adót (ÁFÁ-t) már tartalmazzák, a kézbesítés költségeit azonban nem.
Ennek összege futárszolgálat igénybevétele esetén belföldön általában 1290 Ft csomagonként.  A megrendelt áruk kiszállítását a GLS Hungary Kft biztosítja.
(Határon túli szállítási megrendelések egyeztetése folyamatban van.)

Amennyiben úgy gondolja, személyesen is átveheti csomagját  a Rock Diszkont üzletben: 1068 Budapest, Király utca 108. Telefon: +36 (1) 341-3350. (hétköznanap 9-18 óráig, szombaton 9-13 óráig).
Kérjük, hogy személyes átvételi igényét feltétlenül jelezze megrendeléskor a Megjegyzés rovatnál!

Kellemes böngészést, jó vásárlást kíván Mindenkinek
Webmester
info@hobo.hu