Circus Hungaricus

. . .

MTI 2009-11-18 10:46

A Hobo Blues Banddel (HBB) az elmúlt években készített három album után szólólemezzel jelentkezett Hobo (Földes László); a mai Magyarország hangulatát sajátosan bemutató Circus Hungaricust az énekes-szövegíró december 5-én mutatja be a fővárosi Millenáris Teátrumban.

Az album szövegeiben számos utalás található Hobo és a HBB három évtizedes munkásságára, korábbi dalokra. Hobo az 1970-es, 1980-as években tudatosan felvállalta a bohóc szerepét a magyar rockzenében, és bár az elmúlt két évtizedben ez kevésbé volt jellemző rá, most visszatért hozzá. 

"Ez önkéntelen volt, a lemez reflexió mai világunkra. Mivel az egésznek számomra van egy cirkuszi íze, ebben én kötéltáncos nem lehetek, csak a bohóc. Nyilván 25 évvel ezelőtt, a Vadászat készítésekor másfajta bohóc voltam, azóta viszont további vereségek értek, ami erősítette bennem a jóban való hitet és reményt" - fogalmazott az előadóművész az MTI-nek. Hozzátette: ha csak a zenei szakmáról beszélünk, az is tele van prófétákkal és kanárikkal, akik között ő valóban csak egy bohóc. 

A lemez hangulatát, szövegvilágát nem az optimizmus, inkább a keserűség jellemzi. Hobo hangsúlyozta: semmiféle elkötelezettsége nincs, ugyanakkor ő is bízik abban, hogy Magyarországon reményt hozó politikai változások állnak be.
"A lemezben benne van a jelenlegi helyzetért érzett személyes felelősségem, de az is, hogy tenni kellene valami jót, amiben vigaszt találhatunk. A mondanivalómat összefoglalja az albumot záró Kisember című szám, amelyben szerepel az a sor, hogy 'jöhetnek szép dolgok'. Nem a reményt kell elvenni az emberektől és dühöngve kritizálni, inkább finoman megrajzolni, ami van és felmutatni az alternatívát" - fejtette ki az énekes. Megjegyezte: hiányolja az értékeket a mai életünkből, és ott vannak a hagyományok, amelyekkel manapság nemigen foglalkoznak. 

Hobo kiemelte: a Circus Hungaricus zenei megvalósításában sokkal inkább rockos, mint bluesos, bár vannak benne blues-elemek. "A lemezen keringőtől kezdve blueson és vad rock and rollon keresztül heavy metálig mindenféle van. Amit én három évtizede csinálok, az a bluesból indult ki, és ezt most azzal fejeztük ki, hogy a nyitódal, a Circus Europa, és a lemez utolsó előtti száma, a Circus Hungaricus is blues" - jegyezte meg. 

Az album valamennyi dalának zenéjét Madarász Gábor szerezte; a jövő évi Oscarra nevezett magyar film, a Kaméleon zeneszerzőjét egy barátja ajánlotta Hobónak. Mint elmondta, nyitott szokott lenni új együttműködésekre, egyébként is tudta, hogy Madarász kiváló gitáros és dalszerző, és a közöttük lezajlott beszélgetés meggyőzte. 

"Ráadásul eljött egy József Attila-estemre, valamint megnézte a Csavargók tízparancsolata című monodrámát, ami azért érdekes, mert pályafutásom során legalább 25 emberrel dolgoztam már együtt és soha senki nem volt kíváncsi színházi estjeimre. Madarász nemcsak a képességeimmel, hanem a korlátaimmal is tisztában volt, és ezek ismeretében írta meg a Circus Hungaricus dalait" - fejtette ki Hobo. 

Hozzátette: nem kellett például olyan hangnemekben énekelnie, ami neki túl magas. Az MTI kérdésére elmondta, hogy soha nem képezte a hangját, "az életben vettem sok-sok leckét". A lemez papírtokjában Hobo tiszteletét és háláját fejezi ki az inspirációért és az idézetekért többek között Shakespeare-nek, Fellininek, Jaroslav Haseknek, Thomas Mannak, Chaplinnek, Muddy Watersnek, a Led Zeppelinnek, John Lennonnak, cirkuszosaknak, bohócoknak. 

Talán az év legjobb lemezborítóját készítette el Hobónak Juhász Balázs képzőművész: a háttérben a magyar cirkuszi sátor látható, előtérben letarolt napraforgótábla madárijesztővel. "Nálunk otthon a nappali falán lóg az eredeti alkotás, nagyon meg vagyok elégedve vele" - mondta Hobo. 

Az EMI gondozásában megjelent albumot december 5-én a fővárosi Millenáris Teátrumban mutatja be az énekes. Meghívott vendégként fellép Rúzsa Magdi, aki a Circus Hungaricuson A bolondok hajója című dalban énekel vele duettet. A Circus Hungaricus monodramatikus változatát Hobo a fővárosi Tivoli Színházban és a debreceni Csokonai Színházban adja elő; az előadások alatt Chaplin Rivaldafény című filmjéből, valamint Fellini Bohócokjából is többször láthatók bejátszások. 

Terveiről szólva Hobo kitért arra, hogy miután legutóbbi három albumát (Senkifalva, Bolondvadászat, Apák rock and rollja) a HBB-vel készítette el, most egyértelműen a szólómunkák felé fordul. Jövő év elején egy Pilinszky-versfeldolgozás lemezt jelentet meg Verebes Ernővel a Hangzó Helikon-sorozat számára, tervez egy gulágos albumot és a közeljövőben Madarász Gáborral egy rockos szólólemezt is szeretne csinálni.

Eredeti oldalon

« Vissza
AKTUÁLIS

Bill és Hobo újra együtt

Kolozsvár, Fő tér, 2017. aug. 18.
RÉSZLETEK »
HÍRLEVÉL
Teljes név:
E-mail cím:
Lakcím:
HOBO 2009 © Minden jog fenntartva!

Jogi nyilatkozat

Amennyiben szeretne feliratkozni hírlevelünkre, kérjük fogadja el a jogi nyilatkozatot!


Hírlevél feliratkozása során eltárolt adatoknak jogi adatvédelmi nyilatkozatának helye...

Rendelési feltételek

Kedves Vásárlóink!

Szeretnénk felhívni figyelmét néhány megrendeléssel kapcsolatos, fontos információra:

Mindenek előtt kérjük, hogy a kért adatokat (név, lakcím, telefon) a gyors és precíz kiszállítás érdekében pontosan töltse ki. Adatait harmadik félnek csak a szállítással kapcsolatosan adjuk át, akik szintén felelősséget vállaltak azok bizalmas kezelése érdekében.

A megrendelőlap Megjegyzés rovatában tüntetheti fel a vásárlással kapcsolatos üzeneteit (pl. dedikálás, személyes átvételi igény…)

Amennyiben bármi okból problémát jelentene a webáruházon keresztül történő vásárlás, úgy megrendelését feladhatja e-mailen (info@hobo.hu ) vagy akár postai úton is (Rock Diszkont 1068 Budapest, Király utca 108.).
Ez esetben kérjük pontosan tüntesse fel:
- az Ön nevét (és ha eltérő, akkor a számlázási nevet)
- pontos címét, irányítószámmal (ha eltérő, akkor a számlázási címet)
- telefonos elérhetőséget és e-mail címét
- a megrendelt áru pontos címét és darabszámát

A Webáruházat a Rock Diszkont üzemelteti. A termékek mellett feltűntetett fogyasztói árak az általános forgalmi adót (ÁFÁ-t) már tartalmazzák, a kézbesítés költségeit azonban nem.
Ennek összege futárszolgálat igénybevétele esetén belföldön általában 1290 Ft csomagonként.  A megrendelt áruk kiszállítását a GLS Hungary Kft biztosítja.
(Határon túli szállítási megrendelések egyeztetése folyamatban van.)

Amennyiben úgy gondolja, személyesen is átveheti csomagját  a Rock Diszkont üzletben: 1068 Budapest, Király utca 108. Telefon: +36 (1) 341-3350. (hétköznanap 9-18 óráig, szombaton 9-13 óráig).
Kérjük, hogy személyes átvételi igényét feltétlenül jelezze megrendeléskor a Megjegyzés rovatnál!

Kellemes böngészést, jó vásárlást kíván Mindenkinek
Webmester
info@hobo.hu