Az én világom manapság a cirkusz

. . .

Hamar kiderült, hogy a tavaly év végi, nagysikerű Hobo Blues Band jubileumi koncert mitől is hagyott maradandó nyomokat abban a tízezer emberben, aki elzarándokolt az Arénába. A Bolondvadászat albumot még az újkori HBB jegyezte, de ez mindjárt a hattyúdalát is jelentette a tíz éve együtt muzsikáló formációnak. 2009 novemberében, immár szólólemezként került a boltokba a sokat sejtető, Circus Hungaricus címet viselő digitális korong, melynek DNS vizsgálatát a főszereplővel, Hobo Földes Lászlóval együtt végeztük el.

A cirkusz, mint szimbólum, keretszerűen foglalja össze a lemez eszmei mondanivalóját. A bevezetőben a „nagycirkusz”, a végén pedig a kicsi, ami a miénk. A klasszikust idézve, és kis csavarral tovább gondolva, vajon „Cirkusz az egész világ”?

Az én világom manapság a cirkusz. Néha az ember talál egy elképzelt helyszínt, ahol kifejezheti magát, megjelentetheti képzeletbeli helyzeteit és szereplőit. Ilyen volt a Vadászat, a Bakaballada, az I Love You Budapest is. A Vadászat erdejében megjelenhettek az erdő lakói, a vadászok, életre kelhetett a mesevilág. A cirkuszban a helyszín szűkebb, de itt és most, ahol, és ahogy mi élünk, talán ez megfelelőbb. Ma nem a „partizános szembenállást” kell megjeleníteni, mint a szocializmus alatt, hiszen társadalmi-politikai értelemben másról szól az underground. Kulturálisan viszont többről. Amennyire ellenkulturálisnak számított a Vadászat, vagy a betiltott Kopaszkutya lemez, a Circus Hungaricus sokkal inkább szemben áll a jelenlegi kultúrával.

A mai magyar valóság ábrázolásához a világirodalom és a társművészetek remekeit hívtad segítségül; az analógiák művészien, s egyben félreérthetetlenül mutatnak rá társadalmunk visszásságaira. Csak a kivezető utat nem találjuk…

1945-ben, vagy 1989-ben az emberek tele voltak reménnyel. A rendszerváltozástól sokkal többet vártak, mint amit hozott. A segítséget nem kívülről kell várnunk, a megoldásra magunknak kell rátalálnunk. A változtatást saját magunkon kezdjük. A jelenlegi gyűlölködő világban nagyon nehéz erre rájönni. „Bolond lett a bölcsből, most a hazug az igaz/Tenni kéne valami jót, hogy találhass vigaszt.”  Ez a lemez kulcsdala. Svejk, Merlin és Cipolla allegóriák, de Fellini és Chaplin, vagy Bartók és Petőfi, és a többiek is. Boncolgatjuk a felelősség kérdését, de ugyanakkor ott van a remény. Nem nagyon tudok mást csinálni, mint egyrészt rámutatni a mi felelősségünkre, másrészt pedig járni az országot és játszani. Ez a dolgom, ezzel próbálok segíteni. Nem sokszor sikerül, de azért újra és újra nekivágok. „Nem tudtam megfogalmazni az igazságot, de amit írtam, mind igaz.”

Madarász Gabival az első közös munkátok gyümölcsét arattátok le a Circus Hungaricussal. Munkamódszered, miszerint a kész szövegre kell dolgoznia a mindenkori zeneszerzőnek, immár sokak előtt ismert. Nem is akartál ezen változtatni?

Nem. Régen, a Kex-szel, az Olympiával, a P.Mobillal fordítva történt; ők megírták kíséretet és a dallamot, arra készült a szöveg. A saját dolgaimnál mindig a vers születik előbb. Póka Egon, Tátrai Tibi, vagy Nagy Szabolcs is így dolgozott velem. Madit (Madarász Gábor – a szerk.) sem zavarta ez a módszer. A nagyok közül Jim Morrison, vagy Bob Dylan is ezt a szisztémát használta.A Circus Hungaricus lemezhez a szereplő tizenöt versnél sokkal több, hatvannégy szövegötletem volt.

Valahol, valamikor nyilatkoztad, hogy a Kopaszkutya zenéjéhez hasonló feszes, kemény alapokon nyugvó, rockos hangzású anyagok nem a te világodat idézik. Az új albumon ennek ellenére jócskán fellelhetők markáns megszólalású darabok, azon belül is komoly hangsúlyt kap a gitár. A súlyos mondanivaló az oka?

Valóban egy kicsit rockos nekem a Kopaszkutya, de elsősorban nem azzal volt bajom. Szerintem sosem kéne lemenni kutyába. A Circus Hungaricus igazi rockalbum, eddig én inkább bluesos voltam. A Hobo Blues Band sem volt tiszta blues, bőven tartalmazott rockos elemeket; most egy vad lemezt hoztunk össze. Ez jött ki. A dalok bennem voltak, nem én írtam őket, csak előjöttek.

Az „újkori” HBB utáni első szólóalbumod készült el az EMI kiadónál, friss, szinte ismeretlen zenészekkel karöltve. Hogyan sikerült összeverbuválni a csapatot?

A zongorista Nemes Zoli kivételével valamennyien Madarász Gábor barátai. Őt együtt választottuk ki.

Élőben is ezzel a formációval találkozhat a közönség?

Sopronban, december harmadikán kezdődik a turné, a Millenárison december ötödikén lesz a lemezbemutató és május végéig tart a sorozat. 15-16 előadást tartunk. Május elsején Békécsabán beköltözünk egy cirkuszsátorba, ahol már artistákkal együtt lépünk fel. Így jövünk Budapestre, majd szeptemberben Debrecenbe.

Jól érzékelem, hogy a ’84-ben megjelent Vadászat, a 2008-as Bolondvadászat, valamint a Circus Hungaricus szólóalbum trilógiát alkot?

Nem. Nem tiltakozom ellene, de nem annak szántam. Eddig is igyekeztem elválasztani szólólemezeimet a Hobo Blues Band hagyományoktól. Fogadtatását illetően – nem eladási példányszámra gondolok -, hasonló a Vadászatéhoz; az emberek az egész művet értékelik.

Hegedűs István

Eredeti interjú a Zene.hu oldalán

« Vissza
AKTUÁLIS

Bill és Hobo újra együtt

Kolozsvár, Fő tér, 2017. aug. 18.
RÉSZLETEK »
HÍRLEVÉL
Teljes név:
E-mail cím:
Lakcím:
HOBO 2009 © Minden jog fenntartva!

Jogi nyilatkozat

Amennyiben szeretne feliratkozni hírlevelünkre, kérjük fogadja el a jogi nyilatkozatot!


Hírlevél feliratkozása során eltárolt adatoknak jogi adatvédelmi nyilatkozatának helye...

Rendelési feltételek

Kedves Vásárlóink!

Szeretnénk felhívni figyelmét néhány megrendeléssel kapcsolatos, fontos információra:

Mindenek előtt kérjük, hogy a kért adatokat (név, lakcím, telefon) a gyors és precíz kiszállítás érdekében pontosan töltse ki. Adatait harmadik félnek csak a szállítással kapcsolatosan adjuk át, akik szintén felelősséget vállaltak azok bizalmas kezelése érdekében.

A megrendelőlap Megjegyzés rovatában tüntetheti fel a vásárlással kapcsolatos üzeneteit (pl. dedikálás, személyes átvételi igény…)

Amennyiben bármi okból problémát jelentene a webáruházon keresztül történő vásárlás, úgy megrendelését feladhatja e-mailen (info@hobo.hu ) vagy akár postai úton is (Rock Diszkont 1068 Budapest, Király utca 108.).
Ez esetben kérjük pontosan tüntesse fel:
- az Ön nevét (és ha eltérő, akkor a számlázási nevet)
- pontos címét, irányítószámmal (ha eltérő, akkor a számlázási címet)
- telefonos elérhetőséget és e-mail címét
- a megrendelt áru pontos címét és darabszámát

A Webáruházat a Rock Diszkont üzemelteti. A termékek mellett feltűntetett fogyasztói árak az általános forgalmi adót (ÁFÁ-t) már tartalmazzák, a kézbesítés költségeit azonban nem.
Ennek összege futárszolgálat igénybevétele esetén belföldön általában 1290 Ft csomagonként.  A megrendelt áruk kiszállítását a GLS Hungary Kft biztosítja.
(Határon túli szállítási megrendelések egyeztetése folyamatban van.)

Amennyiben úgy gondolja, személyesen is átveheti csomagját  a Rock Diszkont üzletben: 1068 Budapest, Király utca 108. Telefon: +36 (1) 341-3350. (hétköznanap 9-18 óráig, szombaton 9-13 óráig).
Kérjük, hogy személyes átvételi igényét feltétlenül jelezze megrendeléskor a Megjegyzés rovatnál!

Kellemes böngészést, jó vásárlást kíván Mindenkinek
Webmester
info@hobo.hu