Hírlevél 2013. május 5.

. . .

Hobo hírlevele

 Kedves Barátaim, kedves Olvasók!

Új élményekről és lehetőségekről szeretnék beszámolni Önöknek.

I. rész

Talán már írtam valahol, hogy Póka Egonnal elkezdtünk dolgozni a „Requiem a bluesért” művön, amely a zene iránti érzett szeretetünket és köszönetünket fejezné ki abból az okból, hogy véleményem szerint lassan vége a bluesnak. Évek alatt szépen beleéltem magam az egyik „utolsó mohikán” hálás és önsajnáló szerepébe, amit aztán  május elsején Wroclawban hatezer lengyel gitáros megcáfolt és ismét szembesített azzal, hogy annyi átélt dolog után, még vénségemre sem lettem okosabb és hülyeségeket beszélek, vagy vizionálok.

Délután négy órakor a wroclawi ősi főtéren több tízezer néző előtt hatezer gitáros pengette a „Hey Joe” Jimi Hendrix féle változatát, majd a szám végén nyakánál fogva hatezer gitárt emeltek a magasba. Megható és megrázó volt egyszerre. Hat-nyolc éves kisfiúk, kislányok jöttek a térre, hátukon a sokuknál hosszabb gitárral, -  persze vén marhák és veteránok is, - a tinik közül több százan hoztak magukkal erősítőket is és a mi koncertrészünk alatt, az oldallelátókon ülve  velünk játszottak. (Csak a méhek zümmögését lehetett hallani és időnként egy-egy lódarázsét a „Manish boy”  kiállásaiban.)

Öt dalt játszottunk: „Mannish boy”, ”Országút blues”, „Miss Maggie M’Gill”, „Közép-európai hobo blues II.”, „Hey Joe”. Az utóbbiba beszállt Leszek Cichonski lengyel gitáros, aki egyben az esemény szervezője. Együtt énekeltük a dalt, ő angolul, én magyarul, de úgy tűnik, ez senkit sem zavart, különös tekintettel a közönségre, akik a magyarul előadott „…lelövöm a Zassszonyt…” részt nagy egyetértéssel fogadták.        

A három nap alatt jókat ettünk a bandával - volt, aki ivott is – és végigszenvedtem Lengyelországban, egy olasz pizzériában a spanyol- német háború két csatáját, ahol az egyiken Messi helyett Sancho Panza próbálta meg az argentin martalócot helyettesíteni, míg a „…Mink volnánk hát a foltozott irhájú német zsoldosok”-  (Faludy György) - kopasz holland lövésze az Inkvizíció ítélőszéke elé kergette a hitehagyott „spanyolokat”. (München – Barcelona 7:0)

Jó volt látni és érezni egy, a szovjet uralmat szintén át- és túlélő ország népének őszinte kedvességét és vidámságát az utcákon, a szállodában, a benzinkútnál és a koncerten. Bízom benne, hogy ez egyszer nálunk is bekövetkezik.  

Szerencsére még nem végeztem a „Requiem a bluesért” szövegeivel, így belefoglalhatom a wroclawi élményeket is. A remény hal meg utoljára.

II. rész

Éveken keresztül játszottunk a „régi” Gödörben, ahonnan tavaly januárban Muraközi úr, a mindenható Sziget Kft. munkatársa azonnal kirúgott bennünket. A szintén elzavart „gödrös” vezetők, így Filep Ákos és Maróti Dani jelezték, hogy új helyet keresnek és ott majd számítanak ránk. Megígértem nekik, hogy a közös munkát folytatni fogjuk.

Szerencsére a Fonó Zeneház befogadott minket és el nem múló mániám, a klubozás itt és így     folytatódhatott. A Fonót is támadták és támadják évek óta, így a mi odaérkezésünk csak tovább szította a névtelen feljelentők bátorságát és aktivitását. Mivel kihallatszik az elektromos zene, nem játszhattunk a nagyobb befogadóképességű teremben, így a hagyományos Hobo-karácsonyra csak 300 ember jöhetett el. (Még szerencse, hogy időben közzétettük). A nyári klubozásra sincs lehetőség a Fonóban és egyeztetési gondok is voltak, így megköszönve segítségüket eljöttünk tőlük és visszatérünk az „új” Gödörbe, ahol május 11.-én kezdünk játszani télen-nyáron megszakítás nélkül, a sokkal nagyobb befogadóképességű teremben, olcsóbb jegyárak (1500 ft) és könnyebb megközelítés mellett. Ráadásul lehetőségünk lesz más előadások megtartására is.   

Szeretettel várunk mindenkit a Király utca elején, jövő szombaton hét óra után!

III. rész

Ezúton értesítem Önöket, hogy május harmadikán igen nagy megtiszteltetés ért. Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház igazgató-főrendezője hivatalosan közölte, hogy felkérését elfogadva a Nemzeti Színház tagja lettem.

Vele való kapcsolatom az ezredforduló idején kezdődött a Mártha István vezette Új Színházban, ahol a „Bolha a fülbe” című vígjátékot rendezte és amiben Mártha elképesztő javaslatára, mint tásulati tag részt vettem. Hamar megtaláltuk a közös hangot és elnézve nekem katasztrófális szereplésemet a „Bolhában”, tervezgetni kezdtük a „Vadászat” HBB lemez színpadra állítását. Mártha nem vállalta fel a dolgot, így ez később, 2002-ben Beregszászon került színre.

Ezzel egy időben kezdődött közös sorozatunk, melyben előadóestjeimet, két színdarabomat és két monodrámámat megrendezte. Ezek a következők voltak:

1.    Francois Villon: Az akasztották balladája
2.    Vadászat (Beregszászon)
3.    Faludy György: Ballada a senki fiáról     
4.    Vlagyimir Viszockij: Farkashajsza
5.    József Attila: Tudod, hogy nincs bocsánat
6.    Vadászat (Debrecenben)
7.    Csattanuga csucsu
8.    Csavargók tízparancsolata
9.    József Attila: Tanítások (a Müpában)
10.    Circus Hungaricus (Porondszínház)
11.    Circus Hungaricus (monodráma)
12.    Pilinszky János: Látja Isten, hogy állok a napon
13.    Ballada a két sebzett hattyúról

A vele való találkozás jelentősége pályámon csak a Hobo Blues Band 1978-as megalapításával és Póka Egonnal való találkozásommal illusztrálható. Jordán Tamás, Ascher Tamás indítottak el a bluesból az előadóművészet – nem a színjátszás felé – és Vidnyánszky barátsága, művészi támogatása, azaz rendezései segítségével valósíthattam meg a zenélés mellett ennyi mindent.   

A dolog politikai részébe nem mennék bele, mert nem érdekel. Nem akarom őt védeni, erre nincs szüksége, mert megvédi magát és megvédik művei. Bárki megláthatja, aki meg akar győződni költői színházáról és kvalitásairól.

Engem azért hívott, hogy a közös utat folytathassuk és a Nemzeti Színházában jelen legyen a költészet és a zene. Játszanak valamelyik hazai színházban József Attilát? (Ha nem tudnék róla, világosítsanak fel és boldogan megnézem.)

Antiszemitának és szélsőjobboldalinak állítják be bizonyos körök. Ha arra gondolok, hogy más körök minek tartják Allen Ginsberget, Faludy Györgyöt, József Attilát, fekvőbetegre nevetem magam és megkérdezem, a felsoroltakon kívül Vlagyimir Viszockij, Bob Dylan, Pilinszky János, Jim Morrison hová tartozik, csak nem FASZISTÁK ők is? Ha igen, hát furcsa idők következnek, mert a rövidesen elkezdődő életmű-sorozatomban bemutatásra kerülnek műveik. A végén még mocskos komcsi, büdös zsidó, jobbos ripacs, magyarkodó karrierista után faszista is lehetek.  

Új műveket is kért tőlem színháza számára. Így télre be kell fejeznem az „Utcazenész” című monodrámámat, ami a magyar társadalom és a magyar rock zene utolsó ötven évét rajzolgatja majd, hogy utána nekiláthassak a Gulag szigeteken gyűjtött tapasztalat és anyag megírásának. Így a zene mellett és azzal együtt bőséges munkám lesz.

Végül elmondanám, - szeretem nevén nevezni a dolgokat - hogy Ökrös Endre úr kioktató levelet küldött nekem a facebookra, miszerint „az embernek tudnia kell, mikor mondjon nemet.” Az úrnak ezen a csatornán keresztül is üzenem, hogy ha a Vidnyánszky Attilával átdolgozott 13 közös év alatt, vagy az általa vezetett debreceni Csokonai Színházban eltöltött hét év során nem volt baj, hogy vele dolgoztam, akkor mi történhetett, amiről Ökrös úr tud, én meg nem?

Mert megpályázott valamit, ami minden színházi művész álma, az ország első színházának vezetését?
Hogy a helyére lép valakinek, akit nem kirúgtak, hanem akinek lejárt a mandátuma?

„Elvtársak, ne lőjetek! Mi is Putyilov-gyáriak vagyunk!”

Köszönöm türelmüket és szeretettel várok mindenkit 11.-én  este a Gödörben,  nyáron Kapolcson, ősztől a Nemzeti Színházban, télen a Kanári szigeteken, tavasszal pedig az EU mennyországában, vagy bárhol!

Tisztelettel
Hobo

Piliscsaba, 2013.május 5.
« Vissza
AKTUÁLIS

Sajtótájékoztató

Kaposvár, Szivárvány Kultúrp., 2017. sze. 19.
RÉSZLETEK »

Látja Isten, hogy állok a napon

Budapest, Józsefvárosi Könyvt., 2017. sze. 21.
RÉSZLETEK »

Halj meg és nagy leszel

Veszprémi Egyetem, 2017. sze. 26.
RÉSZLETEK »

Lassú vonat koncert

Debrecen, Modem, 2017. sze. 28.
RÉSZLETEK »

Lassú vonat

Budapest, Nemzeti Színház, 2017. okt. 03.
RÉSZLETEK »
HÍRLEVÉL
Teljes név:
E-mail cím:
Lakcím:
HOBO 2009 © Minden jog fenntartva!

Jogi nyilatkozat

Amennyiben szeretne feliratkozni hírlevelünkre, kérjük fogadja el a jogi nyilatkozatot!


Hírlevél feliratkozása során eltárolt adatoknak jogi adatvédelmi nyilatkozatának helye...

Rendelési feltételek

Kedves Vásárlóink!

Szeretnénk felhívni figyelmét néhány megrendeléssel kapcsolatos, fontos információra:

Mindenek előtt kérjük, hogy a kért adatokat (név, lakcím, telefon) a gyors és precíz kiszállítás érdekében pontosan töltse ki. Adatait harmadik félnek csak a szállítással kapcsolatosan adjuk át, akik szintén felelősséget vállaltak azok bizalmas kezelése érdekében.

A megrendelőlap Megjegyzés rovatában tüntetheti fel a vásárlással kapcsolatos üzeneteit (pl. dedikálás, személyes átvételi igény…)

Amennyiben bármi okból problémát jelentene a webáruházon keresztül történő vásárlás, úgy megrendelését feladhatja e-mailen (info@hobo.hu ) vagy akár postai úton is (Rock Diszkont 1068 Budapest, Király utca 108.).
Ez esetben kérjük pontosan tüntesse fel:
- az Ön nevét (és ha eltérő, akkor a számlázási nevet)
- pontos címét, irányítószámmal (ha eltérő, akkor a számlázási címet)
- telefonos elérhetőséget és e-mail címét
- a megrendelt áru pontos címét és darabszámát

A Webáruházat a Rock Diszkont üzemelteti. A termékek mellett feltűntetett fogyasztói árak az általános forgalmi adót (ÁFÁ-t) már tartalmazzák, a kézbesítés költségeit azonban nem.
Ennek összege futárszolgálat igénybevétele esetén belföldön általában 1290 Ft csomagonként.  A megrendelt áruk kiszállítását a GLS Hungary Kft biztosítja.
(Határon túli szállítási megrendelések egyeztetése folyamatban van.)

Amennyiben úgy gondolja, személyesen is átveheti csomagját  a Rock Diszkont üzletben: 1068 Budapest, Király utca 108. Telefon: +36 (1) 341-3350. (hétköznanap 9-18 óráig, szombaton 9-13 óráig).
Kérjük, hogy személyes átvételi igényét feltétlenül jelezze megrendeléskor a Megjegyzés rovatnál!

Kellemes böngészést, jó vásárlást kíván Mindenkinek
Webmester
info@hobo.hu