Az út vadabbik felén

. . .

Rozsonits Tamás könyvéről - mely a Hobo Blues Band első 30 évének történetét dolgozza fel - "Vadászat a vörös októberre" címmel jelent meg könyvajánló a kulturpart.hu-n.

Vadászat a vörös októberre

Rozsonits Tamás mindent tud a Hobo Blues Bandről, többet, mint a zenekar tagjai, ami még nem lenne elegendő az üdvösséghez, hisz’ a rajongók általában jobban képben vannak a dátumokat illetően, mint a zenészek, de a szerző nemcsak a bandát ismeri, de mindent tud a korszakról, melytől elválaszthatatlan a HBB története.

Mániás zeneszeretete minden körülményre kiterjed, azt is megtudhatjuk, hogy melyik zenész milyen hangszereket használt, hol szerezte be azokat satöbbi. Megkockáztatom, hogy Rozsonits kiváló könyvében nem is a fősodor a legizgalmasabb, hanem az apróságoknak tűnő dolgok, hangmérnökök elcseszései, borítóverziók, emberi kisszerűségek, vagy éppen nagyságok. 

Rozsonits könyve bizonyos szempontból a legalaposabb, valaha készült magyar popzenei szakkönyv, nemcsak Tibusz Gibson L5S gitárjáról és különböző dobmárkákról tudunk meg mindent, de a feleségek aspektusából is megismerhetjük a zenekar alakulástörténetét. 

A könyv külön erénye, hogy ugyanazt a tényanyagot számos szereplővel elmesélteti, kibomlik egy-egy sztori különböző aspektusa, így komplexebb képet kapunk a nagy igazságokról. Fontos, hogy bár közismert a szerző Földes Lászlóhoz kötődő mély barátsága, mégis helyet ad minden véleménynek. Például Szénich jól beszól Pókának, hogy mindenki lopott témákat, ő miért nem lophatott… 

A könyv bizonyos szempontból Magyarország elmúlt harminc évéről is szól, teljesebb képet kapunk a cenzúra működéséről, a megismerjük mindazt, amit szocializmusnak vagy éppen magyar rock and rollnak hívtunk. A könyv külön erénye, hogy Rozsonits példás felkészültsége és emberismerete minden zenészt szóra bírt, akik olyan dolgokat is elmondtak neki, amelyeket lehet, hogy soha nem húzott volna elő belőlük senki. Mint egy terapeuta hozott felszínre évtizedek óta lappangó konfliktusokat. 

Világos, a HBB harminc éves története hálás téma, itt aztán volt minden, mint a cirkuszban, de annál nehezebb volt kordában tartani az egyre duzzadó kéziratot. Rozsonits lexikális igénnyel készítette el Az út vadabb felén című, jórészt interjúkra épülő könyvét, így azoknak a hobológusoknak is ajánljuk, akik  felvértezve álltak a magyar puszta képzeletbeli 66-os útján. Számukra is igazi kalandregény lesz a könyv. 

A munka legfőbb erénye az alapos, minden körülményt körüljáró volta mellett az őszintesége. Földes László Hobo sem arról volt ismert, mint aki nagyon finomkodna, ha az ún. igazságról volt szó, nem igen foglalkozott egykori zenésztársai érzékenységével, és ez így van rendjén. De az, hogy a HBB harminc éves, bonyolult viszonyrendszerében Rozsonits keresztül tudta vinni a könyv koncepcióját, az egyszerűen elképesztő. 

Mindenki megkapja a magáét, nemcsak az egykori zenésztársak, nemcsak az "államosított" Bill kapitány, de maga Földes is kapott hideget-meleget. Az egyébként Hobo-rajongó Rozsonits nem vádolható elfogultsággal, miközben nagyon is elfogult. („Többször vendégeskedtem Földes László Hobo gyönyörű piliscsabai házában és annak gyönyörű környezetében, ahol Hobo annyira jól érzi magát tündéri családjával.”) 

A Hobo Blues Band története a magyar rock egyik legjobban dokumentált sztorija, mégis talán Rozsonits Tamás könyve mesélte el a legtöbbet Földes Lászlóról, és zenekaráról, a HBB-ről.

Eredeti cikk

A könyv beszerezhető a Vásárlás menüpont alatt! 

« Vissza
AKTUÁLIS
HÍRLEVÉL
Teljes név:
E-mail cím:
Lakcím:
HOBO 2009 © Minden jog fenntartva!

Jogi nyilatkozat

Amennyiben szeretne feliratkozni hírlevelünkre, kérjük fogadja el a jogi nyilatkozatot!


Hírlevél feliratkozása során eltárolt adatoknak jogi adatvédelmi nyilatkozatának helye...

Rendelési feltételek

Kedves Vásárlóink!

Szeretnénk felhívni figyelmét néhány megrendeléssel kapcsolatos, fontos információra:

Mindenek előtt kérjük, hogy a kért adatokat (név, lakcím, telefon) a gyors és precíz kiszállítás érdekében pontosan töltse ki. Adatait harmadik félnek csak a szállítással kapcsolatosan adjuk át, akik szintén felelősséget vállaltak azok bizalmas kezelése érdekében.

A megrendelőlap Megjegyzés rovatában tüntetheti fel a vásárlással kapcsolatos üzeneteit (pl. dedikálás, személyes átvételi igény…)

Amennyiben bármi okból problémát jelentene a webáruházon keresztül történő vásárlás, úgy megrendelését feladhatja e-mailen (info@hobo.hu ) vagy akár postai úton is (Rock Diszkont 1068 Budapest, Király utca 108.).
Ez esetben kérjük pontosan tüntesse fel:
- az Ön nevét (és ha eltérő, akkor a számlázási nevet)
- pontos címét, irányítószámmal (ha eltérő, akkor a számlázási címet)
- telefonos elérhetőséget és e-mail címét
- a megrendelt áru pontos címét és darabszámát

A Webáruházat a Rock Diszkont üzemelteti. A termékek mellett feltűntetett fogyasztói árak az általános forgalmi adót (ÁFÁ-t) már tartalmazzák, a kézbesítés költségeit azonban nem.
Ennek összege futárszolgálat igénybevétele esetén belföldön általában 1290 Ft csomagonként.  A megrendelt áruk kiszállítását a GLS Hungary Kft biztosítja.
(Határon túli szállítási megrendelések egyeztetése folyamatban van.)

Amennyiben úgy gondolja, személyesen is átveheti csomagját  a Rock Diszkont üzletben: 1068 Budapest, Király utca 108. Telefon: +36 (1) 341-3350. (hétköznanap 9-18 óráig, szombaton 9-13 óráig).
Kérjük, hogy személyes átvételi igényét feltétlenül jelezze megrendeléskor a Megjegyzés rovatnál!

Kellemes böngészést, jó vásárlást kíván Mindenkinek
Webmester
info@hobo.hu