Lélekutazás Hobóval

. . .

Veszprém - Földes László, közismertebb nevén Hobo tartott sajátos hangulatú Pilinszky-estet a Pannon Egyetemen.
2011. október. 19. szerda
Szerző: Szabó Zsuzsanna

Jó érzés volt végignézni az egyetem zsúfolásig megtelt kamaratermén, hiszen a máskor oly sokat kárhoztatott  egyetemi ifjúság szép számmal képviseltette magát Hobo Pilinszky-estjén.

Az est sajátos hangulatát Hobo már az első percekben megalapozta. Bocsánatos bűn, hogy előadás előtt a közönséghez nem is szólt, látszott rajta az átszellemültség, mintha nem is itt járna, mintha nem is látna minket. Hiszen gondolatban már Pilinszky sorait rendezgette önmagában. S elkezdődött a lélekutazás, a közönség számára  is  megszűnt a külvilág, miután felcsendültek a Halak a hálóban ismert  sorai: "Csillaghálóban hányódunk, partra vont halak, szánk a semmiségbe tátog, száraz űrt harap."
 
Ezt követően a versek és a - számítógépről játszott - zenével kísért szavak, énekek váltották egymást. A versfüzérek, mint súlyos láncszemek, egymásba kapaszkodtak, már-már lehúztak, hiszen Pilinszky János összetett költői képeinek, szavai tartalmának értelmezéséhez idő kell. Hobo nyers, mély hangján érthetően, mégsem erőlködve formálta a szavakat. Természetes volt, emberi, néha már-már démonian ijesztő, mikor óriási termetével, szerteomló őszes hajzuhatagával lelépett a közönség elé karnyújtásnyira, és hatalmas kezével - a vers soraihoz hűen - vádlón a hallgatóság felé mutatott.

Hobo mély hangján érthetően, mégsem erőlködve formálta a szavakat. Természetes volt, emberi, néha már-már démonian ijesztő… (Fotó: Gáspár Gábor)

Hobo mély hangján érthetően, mégsem erőlködve formálta a szavakat. Természetes volt, emberi, néha már-már démonian ijesztő… (Fotó: Gáspár Gábor)

Hobo megnyerő volt a maga egyszerűségével, klisék nélküli szikárságával. Először egyébként 1984-ben, a Hobo Blues Band Vadászat című albumán mondta Pilinszky János Négysorosát. Akkor kiutat keresett, most, több mint negyedszázad elteltével fordult ismét Pilinszkyhez, mint vallja, reményért, hitért, szeretetért és vigaszért, s hogy köszönetet mondjon a költőnek segítségéért.
 
A verseket a színházi zeneszerzőként ismert Verebes Ernő zenésítette meg, a megjelent lemez anyagából pedig Vidnyánszky Attila rendezett előadást, amelynek bemutatója 2010 novemberében volt a Budapesti Kamaraszínházban. Azóta nemcsak színházakban kellékekkel, de az ország több részén kamaratermi előadásokat is tart.

A költő tiszteletére rendezett estet Hobo Pilinszky Apokrifjének soraival, egyben a rendezvény címadó szavaival zárta: Látja Isten, hogy állok a napon, "Látja árnyam kövön és kerítésen. Lélekzet nélkül látja állani árnyékomat a levegőtlen présben."

A versek végén, immár felkapcsolt villanyfényben az előadó végül barátságosan szólt a közönséghez is, megemlítve veszprémi kötődését, a vegyipari technikumban töltött éveit és azt, hogy sok év után a városba való visszatérését győzelemként éli meg. S valóban. Hobo jött, látott és győzött. De hagyott itt magából töredékeket, amelyek a csípősen hideg estébe kilépve, hazafelé lépdelve tovább égtek, visszhangoztak. "Alvó szegek a jéghideg homokban. Plakátmagányban ázó éjjelek. Égve hagytad a folyosón a villanyt. Ma ontják véremet."

Hobo harminchárom évesen, 1978-ban alapította együttesét, a Hobo Blues Bandet, és 2011-ben, hatvanhat évesen, harminchárom éves zenekari pályafutást követően búcsúzott el a közönségtől. S most itt van önálló előadói estje. Pilinszky János (1921-1981) éppen kilencven éve született és harminc éve halt meg.

« Vissza
AKTUÁLIS

Bill és Hobo újra együtt

Kolozsvár, Fő tér, 2017. aug. 18.
RÉSZLETEK »
HÍRLEVÉL
Teljes név:
E-mail cím:
Lakcím:
HOBO 2009 © Minden jog fenntartva!

Jogi nyilatkozat

Amennyiben szeretne feliratkozni hírlevelünkre, kérjük fogadja el a jogi nyilatkozatot!


Hírlevél feliratkozása során eltárolt adatoknak jogi adatvédelmi nyilatkozatának helye...

Rendelési feltételek

Kedves Vásárlóink!

Szeretnénk felhívni figyelmét néhány megrendeléssel kapcsolatos, fontos információra:

Mindenek előtt kérjük, hogy a kért adatokat (név, lakcím, telefon) a gyors és precíz kiszállítás érdekében pontosan töltse ki. Adatait harmadik félnek csak a szállítással kapcsolatosan adjuk át, akik szintén felelősséget vállaltak azok bizalmas kezelése érdekében.

A megrendelőlap Megjegyzés rovatában tüntetheti fel a vásárlással kapcsolatos üzeneteit (pl. dedikálás, személyes átvételi igény…)

Amennyiben bármi okból problémát jelentene a webáruházon keresztül történő vásárlás, úgy megrendelését feladhatja e-mailen (info@hobo.hu ) vagy akár postai úton is (Rock Diszkont 1068 Budapest, Király utca 108.).
Ez esetben kérjük pontosan tüntesse fel:
- az Ön nevét (és ha eltérő, akkor a számlázási nevet)
- pontos címét, irányítószámmal (ha eltérő, akkor a számlázási címet)
- telefonos elérhetőséget és e-mail címét
- a megrendelt áru pontos címét és darabszámát

A Webáruházat a Rock Diszkont üzemelteti. A termékek mellett feltűntetett fogyasztói árak az általános forgalmi adót (ÁFÁ-t) már tartalmazzák, a kézbesítés költségeit azonban nem.
Ennek összege futárszolgálat igénybevétele esetén belföldön általában 1290 Ft csomagonként.  A megrendelt áruk kiszállítását a GLS Hungary Kft biztosítja.
(Határon túli szállítási megrendelések egyeztetése folyamatban van.)

Amennyiben úgy gondolja, személyesen is átveheti csomagját  a Rock Diszkont üzletben: 1068 Budapest, Király utca 108. Telefon: +36 (1) 341-3350. (hétköznanap 9-18 óráig, szombaton 9-13 óráig).
Kérjük, hogy személyes átvételi igényét feltétlenül jelezze megrendeléskor a Megjegyzés rovatnál!

Kellemes böngészést, jó vásárlást kíván Mindenkinek
Webmester
info@hobo.hu