Ki vagyok én?

. . .

Avagy: egy Kapolcs-kritika részlete

A Hobológiai Társulat vándor-ló taggyűlései aztán sem okoztak csalódást, hogy voltaképpen egyszerű, Hobóval folytatott beszélgetésnek bizonyultak, ahol Földes László tagbaszakadt történeteit hallgathattuk a blues, a rock’n’roll és a költészet témák köré csoportosulva. Megtudhattuk, hogy előbb volt a rock’n’roll, mint a rock, hogy Hobó szerint ez a rendszerváltás óta folyó izé egy olyan takony kor, amit nehezen ragad meg az alkotói penna, s hogy nem az államtól kell várni a segítséget a magyar kultúrának, amely állam olimpiát akar rendezni, miközben a színházak helyzete olyan, amilyen. 66 évesen, duplakrisztusi, azaz az ördögi kor kellős közepén Földes László többször is elmondja, hogy ő nem jó énekes, csak énekel, nem színész, csak verseket mond, nem költő, csak dalszöveget ír, Jagger szeretett volna lenni, de nincsen mozgása, de ezeket ő nem bánja, csak mondja.
Images_8653
Hobológia
Amikor arról beszél szintén visszatérően, hogy az internet óta nem hogy kevésbé, de még teljesebb módon figyelhet, és figyel is meg minket a mindenkori hatalom, és hogy saját meglepően szűkre szabott zenészgenerációjának egyik utolsó maradékaként még mennyi le nem rótt tartozása van az emberek felé, majd hogy neki az a barátja, aki elment, gondolkodóba esik a kapolcsi völgyjáró. Nézi a póznaszerűen elmagányosodottnak látszó, kissé görnyedt alakot, hallja a mélybariton bongást, megismeri a hobói alaptörténetet Jack London tollából, amikor északról délre vonult egy 2000 főssé verődött kóbor nincstelen horda, és hogy azok ne menjenek be a városokba, az útjukba eső települések a városon kívül pokrócokkal és ételekkel fogadták a csapatot, akik így mentek több ezer kilométert, egyetlen fillér nélkül, és mindez a Kávézó füvén fekve vagy éppen a temetőkertben elmélkedve kezd kérdésformára kerekedni. Lehetséges, hogy Hobó azt gondolja, hogy ő valóban hobó, hogy valóban a városon kívülre rakott falatokból szemezgetve élt, és halmozott fel adósságot az évek során, amit kiegyenlíteni lehetetlen, hiszen még mindig ezt teszi? Miközben, bár némi underground oldalérzés mindig is szerves része volt mondjuk a Hobó Blues Band élménynek, a szó szoros és átvitt értelmében is beengedtük őt a városokba, a bakelitgyűjteményekbe, a cd-tokokba, és persze a magyar blues történelemkönyveibe is. Azért fizettünk, hogy bejöjjön, és ő bejött lassan fél évszázada – miféle tartozásról beszélünk akkor most a kapolcsi Király-udvar szűkös terébe zsúfolódva?
És ha már szűkség, kedden az esőtől való félelem a Szárítóba szorította be Földes László József Attila-estjét, amelyet évekkel ezelőtt Vidnyánszky Attila rendezett. Talán a nézőtérről való kisodródottság, talán az évek alatt ráporosodott, nem trenírozott rendezés miatt, esetleg, mert a megidézett költő és az előadó kevésbé szinkronizálható, Földes László mozdulatai versmondás közben, miként mozgásos játékai a kötélre függesztett, hatalmas sziklatömbbel oldalról nézve valamiféle kottának, színpadi jövés-menésnek érződtek. Amelynek izgalmát kedden Kapolcson az adta, hogy ki jön-megy, hátra törölközni, előre verset játszani, ki versel és énekel abból a kottából: könnyebbnek tűnt az előadót szeretni, mint az előadást.
A szerdai Viszockij-est már a Gástya-árok koncertszínpadán zajlott, hasonló előadói mozdulatokkal, de valahogy mégis egészen másként. Talán mert most a nézősorokban ültem, talán, mert a Dalnok-Színész jelmez passzentosabb Földes Lászlón, mint József Attila gúnyája, talán a technikusnak való kiszólások keresetlensége és a sok ének miatt, vagy ki tudja, miért: a Gástya-árok nyitott koncertterében Viszockij nagyot szólt. 5-6 száz ember számára nagyot.
Images_8420
Fotó: Szigetváry Zsolt (MTI-fotó)
A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) hallgatóinak csigaházat formázó faléc-installációja a 21. Művészetek Völgye első napján, a Csórompuszta Majorság közelében.
Eredeti írás: http://7ora7.hu/hirek/aki-bejott-es-ami-nem
« Vissza
AKTUÁLIS

Bill és Hobo újra együtt

Kolozsvár, Fő tér, 2017. aug. 18.
RÉSZLETEK »
HÍRLEVÉL
Teljes név:
E-mail cím:
Lakcím:
HOBO 2009 © Minden jog fenntartva!

Jogi nyilatkozat

Amennyiben szeretne feliratkozni hírlevelünkre, kérjük fogadja el a jogi nyilatkozatot!


Hírlevél feliratkozása során eltárolt adatoknak jogi adatvédelmi nyilatkozatának helye...

Rendelési feltételek

Kedves Vásárlóink!

Szeretnénk felhívni figyelmét néhány megrendeléssel kapcsolatos, fontos információra:

Mindenek előtt kérjük, hogy a kért adatokat (név, lakcím, telefon) a gyors és precíz kiszállítás érdekében pontosan töltse ki. Adatait harmadik félnek csak a szállítással kapcsolatosan adjuk át, akik szintén felelősséget vállaltak azok bizalmas kezelése érdekében.

A megrendelőlap Megjegyzés rovatában tüntetheti fel a vásárlással kapcsolatos üzeneteit (pl. dedikálás, személyes átvételi igény…)

Amennyiben bármi okból problémát jelentene a webáruházon keresztül történő vásárlás, úgy megrendelését feladhatja e-mailen (info@hobo.hu ) vagy akár postai úton is (Rock Diszkont 1068 Budapest, Király utca 108.).
Ez esetben kérjük pontosan tüntesse fel:
- az Ön nevét (és ha eltérő, akkor a számlázási nevet)
- pontos címét, irányítószámmal (ha eltérő, akkor a számlázási címet)
- telefonos elérhetőséget és e-mail címét
- a megrendelt áru pontos címét és darabszámát

A Webáruházat a Rock Diszkont üzemelteti. A termékek mellett feltűntetett fogyasztói árak az általános forgalmi adót (ÁFÁ-t) már tartalmazzák, a kézbesítés költségeit azonban nem.
Ennek összege futárszolgálat igénybevétele esetén belföldön általában 1290 Ft csomagonként.  A megrendelt áruk kiszállítását a GLS Hungary Kft biztosítja.
(Határon túli szállítási megrendelések egyeztetése folyamatban van.)

Amennyiben úgy gondolja, személyesen is átveheti csomagját  a Rock Diszkont üzletben: 1068 Budapest, Király utca 108. Telefon: +36 (1) 341-3350. (hétköznanap 9-18 óráig, szombaton 9-13 óráig).
Kérjük, hogy személyes átvételi igényét feltétlenül jelezze megrendeléskor a Megjegyzés rovatnál!

Kellemes böngészést, jó vásárlást kíván Mindenkinek
Webmester
info@hobo.hu