Lehettem volna celeb...

. . .

Februárban búcsúzott közönségétől a Hobo Blues Band. A két búcsúkoncerten 20 ezren énekelték a dalokat Földes Lászlóval, Hobóval, aki a minap Alsópáhokon állt közönség elé.
Péter Gyöngyi interjúja a Zalahírlap.hu-ról

József Attila verseivel, a Tudod, hogy nincs bocsánat című műsorral lépett színre a zalai településen Földes László, Hobo, akivel a műsort követően beszélgettünk. Egyebek mellett arról kérdeztük, hogy a hat éve bemutatott produkció miként változott, rá hogyan hatottak idővel a versek.
 
- Az összes estem engem gyógyít, tehát csak olyan verseket választok, mondok, melyeket a magaménak érzek, melyek erőt és hitet adnak. Egyetlen műsor jelent kivételt, a Faludy-összeállítás, mert azzal Gyurka bácsi kérésének tettem eleget - érkezett a válasz. - Minden elvárásnak nem tudok megfelelni, Francois Villon, József Attila, Pilinszky János, Allen Ginsberg, Vlagyimir Viszockij, Jim Morrison műveit bemutathattam, de hiába vagyok nagy Ady-rajongó, nem mernék kiállni a műveivel, nem tudok többet kezdeni vele, csak olvasni. A Villon-esttel tizenöt évet vártam, mert bár mindenki azt mondta, nekem való, nem éreztem még hozzá elérkezettnek az időt... Nem ismerek színészi technikákat, de mégis van valamiféle módszer, amit átvettem a mestereimtől, Jordán Tamástól és Vidnyánszky Attilától. Az első József Attila-estem premierje előtt 1991-ben a Katona József Színházban megkérdeztem az azt rendező Jordántól, miként mondjam a verseket, ha egyik nap hülye vagyok, másik nap dühös, a harmadikon szomorú, a negyediken meg vidám. Azt válaszolta, hogy elvégezted a munkát, a versek majd elmondatják magukat általad... Ehhez persze olyan költő kell, akinek a költeményeit többféleképpen elő lehet adni. Akkor lesz őszinte az előadás, ha az embernek köze van a művekhez. Amúgy, ha lejövök a színpadról, máris a marháskodáson jár az eszem, nem bírom magam komolyan venni, de amikor benne van az ember a dologban az más, akkor szabad... Sokan kitartanak mellettem és ezzel eltartanak: még mindig van annyi munkám, hogy csak azt vállaljam el, amit szeretek. Nem vagyok gazdag ember, mégis, amikor két éve meghívtak egy musical főszerepére, amivel annyit kereshettem volna egy nyáron, mint egyébként három év alatt, nemet mondtam. Nem azért, mert szovjet partizánfilmeken nevelkedett pozitív hős vagyok, hanem mert utálom a műfajt.


Földes László Hobo: – Kitaláltam valamit és nekilátok, megírom a forgatókönyvet a Vadászatból
Fotó: Katona Tibor


- Miközben az, ami mellett kitart, mégiscsak sziszifuszi küzdelem, nem?
- Nem. Vesztésre állunk, ez kétségtelen, veszíteni fogunk, de akkor se gyászoljuk magunkat. A globális, nyálas tévé és zene bekerített bennünket. Zalaegerszegről 8 éve, Nagykanizsáról 15 éve kivertek. Na és? Magamnak választottam a sorsomat, lehettem volna jó kis celeb, megtanulhattam volna korcsolyázni... Nagyon jó az önsajnálat, különösen, ha van hozzá közönség, de fölösleges. Mondhatnám, hogy 43 lemezt adtam ki, 8 kötetem jelent meg, filmeztem, színdarabot, monodrámákat írtam, világsztárokkal énekeltem, lejátszottam 5000 fellépést, Kossuth-díjat is kaptam, mégis milyen szerencsétlen vagyok! Bele kell nézni az emberek szemébe, ott sok mindent lehet találni, ami gyógyít. És a legfontosabb az, hogy legalább néha, de inkább többször, olyasmit csináljon az ember, ami különb nála. Mert az megemeli. A saját számaimat, például a Kopaszkutyát, a Mata Harit elmarháskodhatom, de József Attilát, Viszockijt, Jim Morrisont, Pilinszkyt nem.
- Vidnyánszkyval sokat dolgozik együtt. Jó alkotótársra lelt benne?
- Nagydarab ember, erősebb nálam, meg fiatalabb is, ez kicsit bizarrá teszi a kapcsolatunkat, mert nem fél tőlem... Ismer engem, talán jobban, mint kellene. Nem tudom, hány éve rugdal miatta, most megfenyegetett, úgyhogy kitaláltam valamit és nekilátok: megírom a forgatókönyvet a Vadászatból. Előbb befejezem az Utcazenész című monodrámát, utána jöhet a forgatókönyv. Kiülök otthon Piliscsabán a kertbe és hozzáfogok. Rettenetes töltetet kaptam hozzá, a két búcsúkoncerten összesen 20 ezren voltak: most szembesültem azzal, hogy amit csináltunk, mit jelent az embereknek.
- Bulgáriába készül. Kikkel zenél?
- Vaszko Krpkata szájharmonikás, énekes, blueszenész a barátom és meghívott a turnéjára zenélni, mondta, hogy majd mulatozunk a tengerpartom. Bár szerintem nem fogják értékelni, hogy nem iszom alkoholt...
- Hogy érzi magát immár Hobo Blues Band nélkül?
- A zenekar elvégezte a dolgát. Sok embernek adtam lehetőséget arra, hogy a veteránok távozása után játsszon az együttesben, ezt nem is bántam meg, de legtöbben csak dolgozni jártak, volt, aki öt zenekarban muzsikált. Mindig úgy gondoltam, hogy a Hobo Blues Band több nálam. Mivel az érdiekkel nem sikerült újraindítani a bandát, úgy döntöttem, befejezem. Lehetnék szomorú, hogy vége, de inkább örülök, hogy megtörtént. Nehéz, keserű és hullámzó történet volt már régóta, különösen az emberi, bizonyos értelemben a művészi része. Most szabad vagyok. Van egy zenekarom, mindenre elszánt ripacsok és csavargók alkotják, velük játszom és készítettem a Circus Hungaricust és a következő albumomat is velük vettem fel, ősszel jelenik meg. A Hobo Blues Band hagyományát pedig viszem tovább.

 

- Földes László Hobo bluesénekes, dalszerző, színész 1945-ben született Újpesten
- A Hobo Blues Band 1978-ban alakult és 33 év után idén tartotta búcsúkoncertjeit a Papp László Budapest Sportarénában
-  A Hobo Blues Band tagjai kitalált együttest alakítottak az 1981-ben forgatott Szomjas György-filmben
-Tudod, hogy nincs bocsánat című estjét 2005-ben mutatta be
- Hobo idén márciusban vehette át a legmagasabb magyar állami kulturális kitüntetést,   a Kossuth-díjat.
« Vissza
AKTUÁLIS

Bill és Hobo újra együtt

Kolozsvár, Fő tér, 2017. aug. 18.
RÉSZLETEK »
HÍRLEVÉL
Teljes név:
E-mail cím:
Lakcím:
HOBO 2009 © Minden jog fenntartva!

Jogi nyilatkozat

Amennyiben szeretne feliratkozni hírlevelünkre, kérjük fogadja el a jogi nyilatkozatot!


Hírlevél feliratkozása során eltárolt adatoknak jogi adatvédelmi nyilatkozatának helye...

Rendelési feltételek

Kedves Vásárlóink!

Szeretnénk felhívni figyelmét néhány megrendeléssel kapcsolatos, fontos információra:

Mindenek előtt kérjük, hogy a kért adatokat (név, lakcím, telefon) a gyors és precíz kiszállítás érdekében pontosan töltse ki. Adatait harmadik félnek csak a szállítással kapcsolatosan adjuk át, akik szintén felelősséget vállaltak azok bizalmas kezelése érdekében.

A megrendelőlap Megjegyzés rovatában tüntetheti fel a vásárlással kapcsolatos üzeneteit (pl. dedikálás, személyes átvételi igény…)

Amennyiben bármi okból problémát jelentene a webáruházon keresztül történő vásárlás, úgy megrendelését feladhatja e-mailen (info@hobo.hu ) vagy akár postai úton is (Rock Diszkont 1068 Budapest, Király utca 108.).
Ez esetben kérjük pontosan tüntesse fel:
- az Ön nevét (és ha eltérő, akkor a számlázási nevet)
- pontos címét, irányítószámmal (ha eltérő, akkor a számlázási címet)
- telefonos elérhetőséget és e-mail címét
- a megrendelt áru pontos címét és darabszámát

A Webáruházat a Rock Diszkont üzemelteti. A termékek mellett feltűntetett fogyasztói árak az általános forgalmi adót (ÁFÁ-t) már tartalmazzák, a kézbesítés költségeit azonban nem.
Ennek összege futárszolgálat igénybevétele esetén belföldön általában 1290 Ft csomagonként.  A megrendelt áruk kiszállítását a GLS Hungary Kft biztosítja.
(Határon túli szállítási megrendelések egyeztetése folyamatban van.)

Amennyiben úgy gondolja, személyesen is átveheti csomagját  a Rock Diszkont üzletben: 1068 Budapest, Király utca 108. Telefon: +36 (1) 341-3350. (hétköznanap 9-18 óráig, szombaton 9-13 óráig).
Kérjük, hogy személyes átvételi igényét feltétlenül jelezze megrendeléskor a Megjegyzés rovatnál!

Kellemes böngészést, jó vásárlást kíván Mindenkinek
Webmester
info@hobo.hu