Boldog Hobo, boldog HBB

. . .

Véget ért az út, a Hobo Blues Band robosztus kamionja egy utolsó repesztés után szombat éjjel lejött a sztrádáról, és beállt a garázsba. Földes Lászlóék 33 év után intettek búcsút a közönségnek, amely végül duplakoncertre kényszerítette őket. Hobo tegnap ünnepelte a 66.-at, szombaton tízezren köszöntötték fel.


Ez a szám tele van rasszizmussal, nőgyűlölettel és macsó erőszakkal, népszerűsége mégis töretlen - jó adag öniróniától sem mentesen így konferálta fel Földes László a ráadásban a Hey Joe-t, valamikor fél tizenegy körül szombat éjszaka. A közel háromezer koncert után utoljára. Annak a néger Joe-nak balladáját, aki lelőtte hazug asszonyát, mert a nő mással hált. A közönség tombol - de vajon mitől működik ma is ennyire ez a dal? Hiszen Földes diagnózisa pontos, a történet korszerűtlen, a dühös reakció után magyarázkodás nem civilizált, és a többi. Csakhogy amikor Deák Bill Gyula torkán feltör a férfi szava, abból brutális igazság lesz, és nem lehet mérlegelni: ahogy megszólal ez a csaknem tíz perces Hendrix-klasszikus, nincs apelláta. Énekelni kell, és vele menni. Újra és újra. Oda, ahol a "szabadság vár".
 
 
Hobo-Bill-Póka-Tátrai-Solti-Madarász ötös ekkor már három órája játszik. Volt itt már születésnapi torta, tisztelgés Baksa Sóos János és a Kex előtt a torokszorító Zöld - sárgával, a közönség elénekelte a "Boldog születésnap" hobósított változatát, jártunk vadászaton, Hobo a közönség közt énekelte el A hetediket, miután elbúcsúztatta Cseh Tamást, de a repertoárból József Attila mellett Pilinszky sem maradt ki. 

A tempó az elejétől üt. "Miénk ez a tér, drága Moszkva tér! " - énekli már a második számban, aztán a Fattyú reménytelen szerelmét és halálát veszi elő Hobo, a kivételes kvalitású frontember. Most is dinamikus és spontán, egy pillanat alatt kapcsolatot teremt a közönséggel, expresszív grimaszai ellenállhatatlanok, átkötő szövegeivel megemeli az estét. Közben többször visszatekint a 33 évre, összegez. Fricskát ad minden skatulyának. Pátosz nuku, csak az irónia - az viszont szeretettel átitatva. "Az elmúlt hetekben 74 interjút adtam. Nem arra voltak kíváncsiak, hogy mivel foglakozzunk, hanem arra, hogy ki vagyok én" - így vezeti fel például a Ki vagyok én-t. 

És még valami: nem mintha ez újdonság lenne, de azért jegyezzük meg, hogy Földes László milyen mélyen és következetesen tiszteli, tisztelte mindvégig közönséget. Ritkaság ez, és nem a magázáson múlik. Tudja, jelzi most is: nélkülük sehol se lenne. Nekik írt, nekik énekelt, megköszöni, hogy eltűrték. Megköszöni, hogy kellett. Empátia és kölcsönös megbecsülés - egy olyan nyelvnek a szavai ezeket, melyet lassan senki sem ért ebben az országban. Szóval nemcsak a zene miatt marad tátongó űr a Hobo Blues Band után.

A kezdés után félórával jön Bill, egy ideig kettősöznek, majd Hobo megy el pihenni kicsit. Nézem a közönséget, elvileg 12 ezren vannak az Arénában. A küzdőtéren túlsúlyban a negyvenes-ötvenes férfiak. Némelyik kapott női kíséretet is, akadnak, akik a gyereket is elhozták. Ez a zene tényleg összehoz: a dohányzóban az egyik csoport a szebbnapokat látott liberális pártról beszél, egy nagydarab fickó arról győzköd, hogy higgyem el, igenis van politikai jövője Csurka Istvánnak. Erre visszamegyek - épp ekkor jön vissza Hobo is. De Másik Magyarország nincs, pedig szólna. 

Viszont Mesél az Erdő, és jön a Hajtók dala is. Aztán ülve, akusztikusan játszanak. Szép és szomorú, ahogy Bill és Földes egymás mellett, egymásra dőlve, kézen fogva... De mindjárt elejét veszik az érzelgősségnek, és újra belecsapnak: a viharban született fityisz kőkeményen temeti el magát. Előkerül a Kőbánya blues, a Gazember, a Kopaszkutya alatt a kivetítőn Szomjas György emlékezetes filmjének kockái peregnek, konkrétan a Tabánban tartott legendás koncert. És végül Joe is lelövi az asszonyt. Természetesen.

Összességében egy remekül megkomponált, a zenekar három évtizedes történetét jól bemutatót, sokszínű és árnyalt műsort adott utoljára a HBB. A búcsú méltóságteljes és nagyvonalú lett, tehát megrendítő. Tátrai Tibor gitár játéka lenyűgözött, ha folytatnák, a beugró Madarász Gábor nélkül elképzelhetetlen lenne a zenekar, Póka Egon jelenléte maga az evidencia, Solti János dobolása mindennek és mindenkinek megágyaz. "A banda elment, a zene itt marad" - jegyzi meg befejezésképp Hobo. Eszerint ők csak szolgálatot teljesítettek, nem ők a lényegesek, ezt mondatja velük a kivételesen nagy művészi alázat. Csakhogy a zenét játszani kell, ahhoz pedig banda kell. Ehhez a zenéhez pedig pont egy ilyen illett.


Nagy Gergely Miklós / Népszava
« Vissza
AKTUÁLIS

Bill és Hobo újra együtt

Kolozsvár, Fő tér, 2017. aug. 18.
RÉSZLETEK »
HÍRLEVÉL
Teljes név:
E-mail cím:
Lakcím:
HOBO 2009 © Minden jog fenntartva!

Jogi nyilatkozat

Amennyiben szeretne feliratkozni hírlevelünkre, kérjük fogadja el a jogi nyilatkozatot!


Hírlevél feliratkozása során eltárolt adatoknak jogi adatvédelmi nyilatkozatának helye...

Rendelési feltételek

Kedves Vásárlóink!

Szeretnénk felhívni figyelmét néhány megrendeléssel kapcsolatos, fontos információra:

Mindenek előtt kérjük, hogy a kért adatokat (név, lakcím, telefon) a gyors és precíz kiszállítás érdekében pontosan töltse ki. Adatait harmadik félnek csak a szállítással kapcsolatosan adjuk át, akik szintén felelősséget vállaltak azok bizalmas kezelése érdekében.

A megrendelőlap Megjegyzés rovatában tüntetheti fel a vásárlással kapcsolatos üzeneteit (pl. dedikálás, személyes átvételi igény…)

Amennyiben bármi okból problémát jelentene a webáruházon keresztül történő vásárlás, úgy megrendelését feladhatja e-mailen (info@hobo.hu ) vagy akár postai úton is (Rock Diszkont 1068 Budapest, Király utca 108.).
Ez esetben kérjük pontosan tüntesse fel:
- az Ön nevét (és ha eltérő, akkor a számlázási nevet)
- pontos címét, irányítószámmal (ha eltérő, akkor a számlázási címet)
- telefonos elérhetőséget és e-mail címét
- a megrendelt áru pontos címét és darabszámát

A Webáruházat a Rock Diszkont üzemelteti. A termékek mellett feltűntetett fogyasztói árak az általános forgalmi adót (ÁFÁ-t) már tartalmazzák, a kézbesítés költségeit azonban nem.
Ennek összege futárszolgálat igénybevétele esetén belföldön általában 1290 Ft csomagonként.  A megrendelt áruk kiszállítását a GLS Hungary Kft biztosítja.
(Határon túli szállítási megrendelések egyeztetése folyamatban van.)

Amennyiben úgy gondolja, személyesen is átveheti csomagját  a Rock Diszkont üzletben: 1068 Budapest, Király utca 108. Telefon: +36 (1) 341-3350. (hétköznanap 9-18 óráig, szombaton 9-13 óráig).
Kérjük, hogy személyes átvételi igényét feltétlenül jelezze megrendeléskor a Megjegyzés rovatnál!

Kellemes böngészést, jó vásárlást kíván Mindenkinek
Webmester
info@hobo.hu