Szelepek és szerepek

. . .

A Hobo Blues Band alapítója, Földes László a komolyan komolytalan kezdetekről, a tiltás és a tűrés csak humorral elviselhető korszakáról és a költészet erejéről beszélt a HVG-nek.

Fotó: Fazekas István
 – Van-e bármiféle számmisztika amögött, hogy a hatvanhat éves Hobo a harmincharmadik életévébe lépett Hobo Blues Banddel búcsúzik?
– Felismertem a poénban rejlő lehetőséget: krisztusi korba léptünk. Harminchárom évnek van súlya, kétszer harmincháromnak pláne. A búcsúkoncert nem válás, hanem szép befejezés. Meghajlás a közönség és egymás felé azokkal, akik a legmeghatározóbbak voltak szerzőként vagy színpadi játékosként.
– Mit üzen a HBB-életérzésről a fiatal nemzedéknek?
– Sosem üzentünk semmit, és nem képviseltünk magunkon kívül senkit. Az önirónia sokat segített. Nem voltak profetikus elképzeléseim. Mindig a fenekembe dugdosott pávatollal, a magam mutogatásával hessegetem el a nagyon komoly dolgokat. Vegyük komolyan, hogy nem vagyunk komolyak! Baromira nem bírom a „Hiszünk a dalban!” szlogeneket. A HBB messze túlnőtte magát azon, aminek szántam. A közönség részéről megadatott a kitartó tisztelet a zene, a költészet, a blues, a rock and roll irányába. Mi elsősorban magunknak játszottunk. A közönség és a kor zenei elvárásai másodlagosak voltak, ami persze vereségeket is hozott. De ezek csak lemezeket jelentettek, koncerteket sosem.
– Mégis mit szeretne, hogy átmenjen mindabból, amit megélt, létrehozott?
– Tizenhat éves gyerekektől kapok leveleket, nekik nem lehet nosztalgiájuk a hetvenes, nyolcvanas évek iránt. Ez jelzi azt, hogy valami átment, mert mi csak azt írtuk, amit tudatlan emberként sugallatként kaptunk, ami hol eltalálta a saját korát, hol nem. Nem is kell mindig a jelennel vagy az úgynevezett társadalmi problémákkal foglalkozni, hiszen ott a dallam, a ritmus, a tánc, a költészet, a szeretet, a humor. Nem lehet folyton József Attila-i mélységeket szántani. Emellett mi sosem gondoltunk arra, hogy úgy kellene tennünk, mintha olyanok lennénk, mint a Rolling Stones. Vagy nekem úgy kellene verset mondanom, mint Jordánnak vagy Latinovitsnak. Nem játszottunk Jimi Hendrix modorában, inkább eljátszottuk Hendrixet, a Rolling Stonest vagy Viszockijt magyarul.
– Halj meg, és nagy leszel! címmel válogatásalbumot is megjelentettek. Milyen szempontok alapján szemezgettek?
– Egyetlenegy szempont volt, hogy amennyire lehet, jellemezze az együttes harminchárom évét. Különböző periódusokról van szó, amelyek irgalmatlan messze esnek egymástól. 1984-ben volt a Vadászat című lemezünk. Személyesen Aczél elvtárs cenzúrázta. A Kopaszkutyát betiltotta a hanglemezgyár, ezt még egyszer nem merték megcsinálni. Aztán jött 1985, a szocializmus negyvenedik születésnapja. A Vadászat után valami teljesen mást akartam, így született az Esztrád című műsor és lemez. Botrány lett, mivel kijelentettem, hogy „szelep vagyok az ország fenekén”. A pimaszság sosem állt távol tőlem. Már korábban megírtam a Ki vagyok én?-t a „forradalmi munkás–paraszt-kormány” idején, benne, hogy „Nem vagyok munkás, nem vagyok paraszt”. Rám ordítottak, hogy képzelem ezt, mire azt mondtam: elnézést, lediplomáztam, értelmiségi vagyok, és így átment. Erre még 1980-ban Allen Ginsberg is ráerősített. Kikísértük a pályaudvarra, már fent volt a vonaton, amikor megkérdeztem tőle: Hogy lehet ezt a dolgot elviselni? Humorral – felelte.
– Megedződött a tiltásokban? Vajon negyven év szocializmus, cenzúra nélkül ma nem az lenne, aki?
– Bírtam a gyűrődést, néha odavágtam nekik, és tudtam, vissza fognak ütni. De a HBB nem a balhéról, hanem a zenéről és a szeretetről szólt. Ám '88-ban végleg kitört a gyalázat, kirúgtak az egyetlen hanglemezgyártótól a Másik Magyarország miatt.
– A zene előkészítette a változásokat, a rendszerváltást?
– A filmművészettel, a színházzal és az irodalommal együtt szerepe volt benne. 1988 őszén, Az Emberi Jogok koncertjén Stinggel, Peter Gabriellel, Bruce Springsteennel együtt léptünk fel. A Másik Magyarországot is játszottuk, és ott szembesülhettünk azzal, hogy ez mit jelent másoknak. „Ki állította meg az órát, nehéz idők jönnek” – énekeltem, és az emberek válaszoltak: „Másik Magyarország, félek tőled.” Ez ott és akkor többet jelentett egy sikeres dalnál, olyasmit mondott ki, amit a közönség is érzett.
– Manapság milyen összecsengéseknek van itt az idejük? Mi zavarja leginkább a közélet színpadán, illetve mi tölti el reménnyel?
– 2009-ben megírtuk a Circus Hungaricust. Ez szólólemez volt, Madarász Gábor zenéivel. A közönség reakcióiból ítélve eléggé jól sikerült válasz volt a korra, kétségbeesetten szomorú szatíra. Utána megcsináltam a Pilinszky-estet, a Látja Isten, hogy állok a napont, ami a reményt, a hitet, az önmagammal szembenézést jelenti. Engem gyógyít, letisztít. Ezért néha jó, ha az ember nagy mesterektől vesz leckéket, mint Viszockij, József Attila vagy az öreg bluesjátékosok, Muddy Waters, Tom Waits, Bob Dylan. A borzalomban, ami jelenleg is folyik ebben az országban, Pilinszky erőt adott, hogy tovább tudjam csinálni, függetlenül attól, hogy X. Y. hogyan veri át az embereket, vagy hogyan rabolja ki. Ismerek jó néhány zenészt, aki már a rendszerváltás után pártkatona lett.
– Mennyire bátorság kérdése, hogy kiabált, amikor mások hallgattak?
– Nem vagyok bátor ember, de nem szarok be semmitől. A közönség és a magyar zene, a magyar vers szolgálatában állok, sokszor ez saját magamtól is megvéd. Amit csinálok, különb nálam. Az első József Attila-estemet 1991-ben a Katonában Jordán Tamás rendezte. Ő mondta a premier előtt: „Te elvégezted a munkád, ha bajban vagy, majd a versek és a zene megemelnek téged.” Az emberek évtizedek óta elviselik, amit csinálok. Szabad maradtam, nem kell beállnom sehová. Tavaly száznegyvennyolc előadásom volt, negyven koncert, a többi előadóest. A jegyet azért vették meg, hogy végignézzék, amint beledöglök a bluesba, a rock and rollba vagy a versekbe, monodrámákba. Milliók előtt koncertezünk, a Vidnyánszky Attila rendezte József Attila-estemet hat év alatt kétszázhatvanhétszer játszottam hatvannyolcezer ember előtt. Ezek nem csupán számok, és nem tömegeket, hanem embereket jelentenek. Egyetlen embernek is érdemes játszani, ha segít rajta vagy igazi örömöt ad neki.
SZENTGYÖRGYI RITA
« Vissza
AKTUÁLIS

Bill és Hobo újra együtt

Kolozsvár, Fő tér, 2017. aug. 18.
RÉSZLETEK »
HÍRLEVÉL
Teljes név:
E-mail cím:
Lakcím:
HOBO 2009 © Minden jog fenntartva!

Jogi nyilatkozat

Amennyiben szeretne feliratkozni hírlevelünkre, kérjük fogadja el a jogi nyilatkozatot!


Hírlevél feliratkozása során eltárolt adatoknak jogi adatvédelmi nyilatkozatának helye...

Rendelési feltételek

Kedves Vásárlóink!

Szeretnénk felhívni figyelmét néhány megrendeléssel kapcsolatos, fontos információra:

Mindenek előtt kérjük, hogy a kért adatokat (név, lakcím, telefon) a gyors és precíz kiszállítás érdekében pontosan töltse ki. Adatait harmadik félnek csak a szállítással kapcsolatosan adjuk át, akik szintén felelősséget vállaltak azok bizalmas kezelése érdekében.

A megrendelőlap Megjegyzés rovatában tüntetheti fel a vásárlással kapcsolatos üzeneteit (pl. dedikálás, személyes átvételi igény…)

Amennyiben bármi okból problémát jelentene a webáruházon keresztül történő vásárlás, úgy megrendelését feladhatja e-mailen (info@hobo.hu ) vagy akár postai úton is (Rock Diszkont 1068 Budapest, Király utca 108.).
Ez esetben kérjük pontosan tüntesse fel:
- az Ön nevét (és ha eltérő, akkor a számlázási nevet)
- pontos címét, irányítószámmal (ha eltérő, akkor a számlázási címet)
- telefonos elérhetőséget és e-mail címét
- a megrendelt áru pontos címét és darabszámát

A Webáruházat a Rock Diszkont üzemelteti. A termékek mellett feltűntetett fogyasztói árak az általános forgalmi adót (ÁFÁ-t) már tartalmazzák, a kézbesítés költségeit azonban nem.
Ennek összege futárszolgálat igénybevétele esetén belföldön általában 1290 Ft csomagonként.  A megrendelt áruk kiszállítását a GLS Hungary Kft biztosítja.
(Határon túli szállítási megrendelések egyeztetése folyamatban van.)

Amennyiben úgy gondolja, személyesen is átveheti csomagját  a Rock Diszkont üzletben: 1068 Budapest, Király utca 108. Telefon: +36 (1) 341-3350. (hétköznanap 9-18 óráig, szombaton 9-13 óráig).
Kérjük, hogy személyes átvételi igényét feltétlenül jelezze megrendeléskor a Megjegyzés rovatnál!

Kellemes böngészést, jó vásárlást kíván Mindenkinek
Webmester
info@hobo.hu