Egy csavargó parancsolatai

. . .

Hobo majdnem a földre huppant az Ibsen deszkáin - avagy:
Egy csavargó parancsolatai
Such Tamás riportja a békéscsabai Hír6 oldaláról

Száz éve tudom, hogy qrva hisztis a pasas. A múltkori előadásán, a József Attilán is kikergette a képalkotókat, mert nem jelezték előre nemes szándékukat. Épp ezért kedd este, a kezdés előtt egy jó fél órával hamarabb érkeztem meg a békéscsabai Ibsen Házba, hogy még véletlenül se süljön le a pofámról a bőr, ha netán tán...
Bojci (műszaki csopvez. a színházban) kísért fel Hobo öltözőjéhez. Egy pillanatig tétováztam, majd... mikor, ha most nem? (Kopp-kopp-kopp.) - Igen - válaszolt egy dörgedelmes hang a kripták mélyéből, és benyitottam. Hobo egy csíkos nadrágban gubbasztott egy asztalnál, mintha szerepet biflázna be.
\"110202hobo2.jpg
Amikor már nagy kölyök
- Szia!
- Szia!
- Szeretnék a műsorod alatt 1-2 képet készíteni.
- Nem lehet.
- És most?
- Most sem.
- A fellépés után?
- Akkor igen.
- Szia!
- Szia!
Este hét előtt mentem be a jó 80 fős közönséggel, és nyomban az első sorba ültem, hogy legalább lássak, és hogy jobban érezzem a „szagokat". Mellettem a Fischer lányok, azonban közöttünk volt egy üres szék, ahova a táskáinkat helyeztük. (Demarkációs vonal gyanánt.)
Nemsokára elsötétült a szín, s mintha egy osztott képernyőjű filmet néznénk: a fekete háttér két kisebb felületére képeket vetítettek. (A darab/látvány Vidnyánszky Attiláé.) Az egyiken szinte megállás nélkül csapkodtak az óceán hullámai - egy hajóról láthattuk a partot; míg a másikon folyamatosan váltották egymást a különböző portrék. És végül megjelent a Maci is - nyakában rádiósmikrofon lógott.
110202hobo3.jpg
Lapzsemle
Egy kuka féle ládát
húzott maga után, amire az volt ráírva: Marshall; és egyébként ez a doboz több funkciós volt: egy csomó dolgot tárolt, valamint bele lehetett ülni állítva és lefektetve is. Közben szólt a drága Doors Riders on the Storm-ja.
Az est folyamán megannyi HBB szám (Hárs Viktor által áthangszerelve) hangzott el midig meg-megállva (bocs). Például a Hobo-féle Mannish Boy vagy 28 percesre sikeredett, mert szinte minden strófa után jött egy kiadós monológ.
Hörgés, pantomim, önirónia, társadalombírálat, no és elég masszív interaktivitás a summája az előadásnak. Akik az első sorokban ültek (köztük én is) mind azt hihették, hogy nekik énekelt. No de egyszer mégiscsak elindult felénk (Fischer Kata és én), és kipécézte magának a köztünk lévő üres széket. Megfordult, hogy leülhessen. Mi meg gyorsan, hogy kényelmesebb legyen neki, elkaptuk a táskáinkat, s mivel a széken már/még nem volt súly, az azon nyomban felcsapódott, és Hobo megindult a mélybe. Illetve csak volna...
\"110202hobo.jpg
Mindenki itt van?
Hiszen fogalmam sincs, miképp hoztuk vissza azt a hatalmas embert, de a következő pillanatban már ott ült, s énekelt közöttünk. Ment az élet tovább.
"Vén csavargó vagyok Pannóniában, mely lábam alatt lassanként két darabra szakad, húznak jobbról, húznak balról, inkább seggre esek, így maradok szabad". (Részlet a HBB, 2007-ben megjelent Senkifalva című korongról.)
Hát ez majdnem bejött...
Majd egy jó negyedóra múlva intett, hogy nyugodtan fotózhatok. - Most? - hitetlenkedtem. S ő nagy bőszen bólogatott. Lehet, hogy qrva egy hisztis pasas, de most az egyszer megérte várni.
*** 
- Milyen szűrő alapján választod meg, hogy később kinek a bőrébe fogsz bújni?
- Amit én csinálok, az tulajdonképpen plágium. Például József Attilát teljesen kisajátítom magamnak - mintha én írtam volna. És csak olyan verseket mondok, amelyek engem gyógyítanak, vagy rólam szólnak. Mondjuk, Adyt majdnem annyira szeretem, mint József Attilát, de nem adhatom elő a személyes kapcsolatom híján. Pedig biztos, hogy technikailag menne - mert nagyon férfias - de egyelőre be vagyok gyulladva tőle, és nem merem megcsinálni. Míg a Pilinszkynél meg kifejezetten az történt - hogy amikor Pilinszkyt megtaláltam, elég nagy szaharában voltam, és az akkoriban napvilágot látott Circus Hungarius album mondanivalója ezt tükrözi is: nem a művészetről beszélt, hanem személyes mondanivalómról... és így egy eléggé elkeseredett történet lett, mert sosem a kornak és az igényeknek fogalmazok -, szóval belezúgtam „ebbe" a Pilinszkybe, és ez kihozott.
110202hobo4.jpg
"Nem vagyok zászló a mások ünnepén, szelep vagyok az ország fenekén..."
« Vissza
AKTUÁLIS
HÍRLEVÉL
Teljes név:
E-mail cím:
Lakcím:
HOBO 2009 © Minden jog fenntartva!

Jogi nyilatkozat

Amennyiben szeretne feliratkozni hírlevelünkre, kérjük fogadja el a jogi nyilatkozatot!


Hírlevél feliratkozása során eltárolt adatoknak jogi adatvédelmi nyilatkozatának helye...

Rendelési feltételek

Kedves Vásárlóink!

Szeretnénk felhívni figyelmét néhány megrendeléssel kapcsolatos, fontos információra:

Mindenek előtt kérjük, hogy a kért adatokat (név, lakcím, telefon) a gyors és precíz kiszállítás érdekében pontosan töltse ki. Adatait harmadik félnek csak a szállítással kapcsolatosan adjuk át, akik szintén felelősséget vállaltak azok bizalmas kezelése érdekében.

A megrendelőlap Megjegyzés rovatában tüntetheti fel a vásárlással kapcsolatos üzeneteit (pl. dedikálás, személyes átvételi igény…)

Amennyiben bármi okból problémát jelentene a webáruházon keresztül történő vásárlás, úgy megrendelését feladhatja e-mailen (info@hobo.hu ) vagy akár postai úton is (Rock Diszkont 1068 Budapest, Király utca 108.).
Ez esetben kérjük pontosan tüntesse fel:
- az Ön nevét (és ha eltérő, akkor a számlázási nevet)
- pontos címét, irányítószámmal (ha eltérő, akkor a számlázási címet)
- telefonos elérhetőséget és e-mail címét
- a megrendelt áru pontos címét és darabszámát

A Webáruházat a Rock Diszkont üzemelteti. A termékek mellett feltűntetett fogyasztói árak az általános forgalmi adót (ÁFÁ-t) már tartalmazzák, a kézbesítés költségeit azonban nem.
Ennek összege futárszolgálat igénybevétele esetén belföldön általában 1290 Ft csomagonként.  A megrendelt áruk kiszállítását a GLS Hungary Kft biztosítja.
(Határon túli szállítási megrendelések egyeztetése folyamatban van.)

Amennyiben úgy gondolja, személyesen is átveheti csomagját  a Rock Diszkont üzletben: 1068 Budapest, Király utca 108. Telefon: +36 (1) 341-3350. (hétköznanap 9-18 óráig, szombaton 9-13 óráig).
Kérjük, hogy személyes átvételi igényét feltétlenül jelezze megrendeléskor a Megjegyzés rovatnál!

Kellemes böngészést, jó vásárlást kíván Mindenkinek
Webmester
info@hobo.hu