Hobó-estek Kolozsváron

. . .

A december 9-10-i fellépésekről a beszámoló az Erdély.ma oldaláról érkezett.

Ünnepi hangulat. Megjött a tél. Hideg szél, havazás és sálak meg sapkák mögé bújt emberek jönnek-mennek. Keresnek valamit. Vagy legalábbis keresni látszanak valamit. Esti fények. Talán az idén kicsit visszafogottabbak. Dehát válság van, mondják sokan. Hirdetőtábla minden utcában és minden kocsma bejáratnál legalább egy, annak függvényében, hogy magyar vagy román nyelvű vendégek látogatnak arra gyakrabban. Különböző plakátok, különböző színben és méretben, legalul az egész régiek, kissé kopottabbak és talán a nyarat vagy akár még a tavalyi évet idézik. Aztán felül mikulásbulis, karácsonyi és újévi koncertes, balett, színház, hangverseny, és számtalan az évszaknak megfelelő téma az egyes művészeti ágak egyes műfajaiban . Szeretem ezeket a hirdetőtáblákat. Azaz jobban mondva a palimpszeszt-hatásukat ― az újabb rendezvény fölülírja a régebbit, anélkül hogy leértékelné azt.

Egy ilyen hirdetőplakáton láttam meg, hogy Hobó-estek lesznek Kolozsváron. Szeretem Hobot. Mindig is szerettem. Zenealbumaimban mindig volt egy-két közismert Hobó-szám, amit mindig is szívesen hallgattam. Aztán Tusványoson Hobó-koncert. Most meg József Attila versek összekapcsolva a blues életérzésével, a „Csavargók tízparancsolatával”. Ezt az oldalát nem igazán ismertem Hobó művészetének, ezért gyorsan elhatároztam, hogy nem hagyom ki ezt a programot.

Helyszín a János Zsigmond Unitárius Kollégium díszterme. Jegyek természetesen kis számban kaphatók, ez pedig annyit jelent, hogy vagy előre lefoglalom telefonon a helyet, vagy pedig ha ezt a lehetőséget elmulasztottam, a helyszínen, ha mázlim van akkor még beengednek.

Megérkezem. Az előtér zsúfolásig tele emberekkel. Nagy nehezen elvergődök a helyemig és kezdődik is az előadás. A kollégium részéről valaki bekonferálja, hogy mit hallhatunk, láthatunk, érezhetünk ma este. Zene felharsan és belép Hobó. Részemről kissé csalódás: semmi nyitóbeszéd, köszöntés, hanem egyből belevág a sűrűjébe. Kelléktár a végsőkig leegyszerűsítve: egy szék, egy mikrofon, egy kottatartó, egy pohár tej és néhány, Hobó által gestaposnak meg szekuritátésnak nevezett fény.

Fotó: Márton Szilárd

A versek közti váltás szinte észrevehetetlen. Szédítő lendületű versforgatag, ahol mindenkinek ismerősen hangzik egy-egy cím, sor még a középiskolás tankönyvekből. Kedélyállapot szempontjából a versek előadásmódja, nemcsak a versek összességét tekintve, hanem akár egy adott vers strófáin belül is, széles skálán mozog. Annyira intenzív érzéssel adja elő őket, hogy egy pillanat erejéig hezitálunk, hogy Hobót vagy magát József Attilát látjuk magunk előtt. A mozdulat, színpadi mozgás viszont szinte nulla. Az egész előadás ideje alatt Hobó mindössze egyszer-kétszer mozdítja ki a mikrofonállványt a helyéről. Ennek a gyanúsnak mondható mozdulatlanságnak, akárcsak a folyamatosan imára kulcsolt kezeknek vagy a közönséggel való kontaktustartásnak jól meghatározott funkciója van, hiszen Hobó előadása révén zenével megfűszerezett József Attila-hiányköltészetet kapunk.

Az előadás vége. Tapsvihar.

Másnap már otthonosan megyek a „Csavargók tízparancsolatára”. Ugyanolyan sokan. Mostmár nemcsak diákok, egyetemisták, hanem idősebb motorostalálkozókról ismerős arcok is megjelennek a nézők között. Érthető, hisz ők is a blues tízparancsolata szerint élnek.

Az előadás gerincét a „Csavargók tízparancsolata” című kötet versei adják. Egyes meghatározások szerint ebben a kötetben utakról esik szó. Egy olyanféle vándorlásról, ami látszatra fizikai cselekedetek sorozata , valójában azonban jelképekkel, titkokkal teljes barangolás. Örökös, bolyongó útonlét, ahol minden útra kelés, az otthonra találás reményében történik és minden kicsomagolásban ott bujkál az az érzés is, hogy innen is tovább kell menni előbb vagy utóbb.

Hőseposzok és mítoszok hangulatát felidéző hanghatások és előadásmód. Feszült figyelem, amikor a csavargó a játszóembert megbecsülő Istent keresi vagy mikor arról vall, hogy „nincs egyedül és boldog, mivel gyönyörű családja van és a csavargónak van hova hazamenni.”

A művész múltjával, mozdulataival, hanghordozásával és egész lényével mutatja meg újra azt a világcsavargót, aki a magyar köztudatban a leghitelesebben fejezi ki a blues életérzéseit.

Osztatlan siker, akárcsak a József Attila-est.

Teljes képet kaptam ezen a két estén Földes László, közismertebb nevén Hobó művészetéről. Megkapó József Attila-variációt láthattam, amint a művész a költő bőrébe bújva építi fel annak világát. Ugyanakkor a „Csavargók tízparancsolatán” keresztül a múlttal való szembesülésnek és a blues műfaj által megkövetelt életeszménynek lehettem tanúja.

Deák Szidónia
« Vissza
AKTUÁLIS
HÍRLEVÉL
Teljes név:
E-mail cím:
Lakcím:
HOBO 2009 © Minden jog fenntartva!

Jogi nyilatkozat

Amennyiben szeretne feliratkozni hírlevelünkre, kérjük fogadja el a jogi nyilatkozatot!


Hírlevél feliratkozása során eltárolt adatoknak jogi adatvédelmi nyilatkozatának helye...

Rendelési feltételek

Kedves Vásárlóink!

Szeretnénk felhívni figyelmét néhány megrendeléssel kapcsolatos, fontos információra:

Mindenek előtt kérjük, hogy a kért adatokat (név, lakcím, telefon) a gyors és precíz kiszállítás érdekében pontosan töltse ki. Adatait harmadik félnek csak a szállítással kapcsolatosan adjuk át, akik szintén felelősséget vállaltak azok bizalmas kezelése érdekében.

A megrendelőlap Megjegyzés rovatában tüntetheti fel a vásárlással kapcsolatos üzeneteit (pl. dedikálás, személyes átvételi igény…)

Amennyiben bármi okból problémát jelentene a webáruházon keresztül történő vásárlás, úgy megrendelését feladhatja e-mailen (info@hobo.hu ) vagy akár postai úton is (Rock Diszkont 1068 Budapest, Király utca 108.).
Ez esetben kérjük pontosan tüntesse fel:
- az Ön nevét (és ha eltérő, akkor a számlázási nevet)
- pontos címét, irányítószámmal (ha eltérő, akkor a számlázási címet)
- telefonos elérhetőséget és e-mail címét
- a megrendelt áru pontos címét és darabszámát

A Webáruházat a Rock Diszkont üzemelteti. A termékek mellett feltűntetett fogyasztói árak az általános forgalmi adót (ÁFÁ-t) már tartalmazzák, a kézbesítés költségeit azonban nem.
Ennek összege futárszolgálat igénybevétele esetén belföldön általában 1290 Ft csomagonként.  A megrendelt áruk kiszállítását a GLS Hungary Kft biztosítja.
(Határon túli szállítási megrendelések egyeztetése folyamatban van.)

Amennyiben úgy gondolja, személyesen is átveheti csomagját  a Rock Diszkont üzletben: 1068 Budapest, Király utca 108. Telefon: +36 (1) 341-3350. (hétköznanap 9-18 óráig, szombaton 9-13 óráig).
Kérjük, hogy személyes átvételi igényét feltétlenül jelezze megrendeléskor a Megjegyzés rovatnál!

Kellemes böngészést, jó vásárlást kíván Mindenkinek
Webmester
info@hobo.hu