Húsz Pilinszky-vers Hobotól

. . .

"1984-ben, a Hobo Blues Band Vadászat című lemezén mondtam először Pilinszky János Négysorosát. A vers skarlátbetűként átégette azt a kort" - mondta Hobo, aki újabb Pilinszky-feldolgozásokat jelentetett meg a Hangzó Helikon sorozatban.

Hobo (Földes László) előadásában, Verebes Ernő megzenésítésében hallható Pilinszky Jánosnak, a XX. századi magyar irodalom mára klasszikussá lett költőjének húsz verse, verstöredéke a Hangzó Helikon-sorozat csütörtökön megjelent legújabb CD-jén.

"1984-ben, a Hobo Blues Band Vadászat című lemezén mondtam először Pilinszky János Négysorosát. A vers skarlátbetűként átégette azt a kort, a lemezt és az előadásokat. Az abban a helyzetben érzett és felvállalt kilátástalan szomorúságot, a pontosan felismert reménytelenséget és vigaszként a kötelező őszinteséget jelentette számomra. Versei azóta kísérnek csavargásaimban, és visszahoztak egy-két sötét mellékútról" - fogalmazott Hobo a CD-ből és egy könyvből álló kiadvány előszavában.

Mint írta, huszonöt év elteltével, a tavaly megjelent szólólemeze, a Circus Hungaricus után ismét Pilinszkyhez fordult, ezúttal reményért, hitért, szeretetért és vigaszért. Hozzáfűzte: mindezt megkapta tőle, és ezt ezzel az albummal szeretné fejet hajtva megköszönni.

Pilinszky verseit a színházi zeneszerzőként ismert Verebes Ernő zenésítette meg és ő volt a zenei rendező is. A zene a rendszerváltás előtti évtizedek szürkés városi hangulatát idézi, ízléses ötletekkel és hangszereléssel. A lemezen Hobo énekel, illetve négy verset szaval, Verebes Ernő billentyűs hangszereken, gitáron és basszusgitáron játszik, közreműködik Hoffer Péter (ütőhangszerek, dob), Kucsera Géza (szaxofon), Kucsera-Veréb Györgyi (gordonka) és Molnár Krisztina (fuvola).

A zenei anyag képezi az alapját a Látja Isten, hogy állok a napon... című darabnak, amelyet vasárnap mutatnak be a Budapesti Kamaraszínházban Vidnyánszky Attila rendezésében. Hobo és Vidnyánszky együttműködése hosszú évek óta tart, közös munkájuk eredménye volt például a Villon verseire írt Az akasztottak balladája (Új Színház), a megzenésített Faludy-versekre épülő Ballada a senki fiáról (Új Színház), a tavaly megjelent Hobo-lemez, a Circus Hungaricus monodráma (Budapesti Kamaraszínház - Tivoli) és élőzenés porondszínházi (Békés Megyei Jókai Színház) változata, a Csavargók tízparancsolata (debreceni Csokonai Színház) vagy a Tudod, hogy nincs bocsánat címmel futó József Attila-est (Új Színház).

A Hobo-Pilinszky lemez a Hangzó Helikon-sorozat 21. darabja. A versmegzenésítés-széria első kiadványa hat évvel ezelőtt egy Kaláka-Kányádi album volt, azóta többek között Gerendás Péter (Faludy György költeményeiből), Palya Bea (Weöres Sándor Psychéjéből), Cseh Tamás (Ady verseiből), Ferenczi György (Petőfi-versek) és Both Miklós (Radnóti-versek) lemeze jelent meg a sorozatban.

Előkészületben van a Szélkiáltó Márai-albuma, valamint a Kaláka Szabó Lőrinc CD-je.

« Vissza
AKTUÁLIS

Bill és Hobo újra együtt

Kolozsvár, Fő tér, 2017. aug. 18.
RÉSZLETEK »
HÍRLEVÉL
Teljes név:
E-mail cím:
Lakcím:
HOBO 2009 © Minden jog fenntartva!

Jogi nyilatkozat

Amennyiben szeretne feliratkozni hírlevelünkre, kérjük fogadja el a jogi nyilatkozatot!


Hírlevél feliratkozása során eltárolt adatoknak jogi adatvédelmi nyilatkozatának helye...

Rendelési feltételek

Kedves Vásárlóink!

Szeretnénk felhívni figyelmét néhány megrendeléssel kapcsolatos, fontos információra:

Mindenek előtt kérjük, hogy a kért adatokat (név, lakcím, telefon) a gyors és precíz kiszállítás érdekében pontosan töltse ki. Adatait harmadik félnek csak a szállítással kapcsolatosan adjuk át, akik szintén felelősséget vállaltak azok bizalmas kezelése érdekében.

A megrendelőlap Megjegyzés rovatában tüntetheti fel a vásárlással kapcsolatos üzeneteit (pl. dedikálás, személyes átvételi igény…)

Amennyiben bármi okból problémát jelentene a webáruházon keresztül történő vásárlás, úgy megrendelését feladhatja e-mailen (info@hobo.hu ) vagy akár postai úton is (Rock Diszkont 1068 Budapest, Király utca 108.).
Ez esetben kérjük pontosan tüntesse fel:
- az Ön nevét (és ha eltérő, akkor a számlázási nevet)
- pontos címét, irányítószámmal (ha eltérő, akkor a számlázási címet)
- telefonos elérhetőséget és e-mail címét
- a megrendelt áru pontos címét és darabszámát

A Webáruházat a Rock Diszkont üzemelteti. A termékek mellett feltűntetett fogyasztói árak az általános forgalmi adót (ÁFÁ-t) már tartalmazzák, a kézbesítés költségeit azonban nem.
Ennek összege futárszolgálat igénybevétele esetén belföldön általában 1290 Ft csomagonként.  A megrendelt áruk kiszállítását a GLS Hungary Kft biztosítja.
(Határon túli szállítási megrendelések egyeztetése folyamatban van.)

Amennyiben úgy gondolja, személyesen is átveheti csomagját  a Rock Diszkont üzletben: 1068 Budapest, Király utca 108. Telefon: +36 (1) 341-3350. (hétköznanap 9-18 óráig, szombaton 9-13 óráig).
Kérjük, hogy személyes átvételi igényét feltétlenül jelezze megrendeléskor a Megjegyzés rovatnál!

Kellemes böngészést, jó vásárlást kíván Mindenkinek
Webmester
info@hobo.hu