Vándormese Hobotól

. . .

Mintegy háromnegyed ház előtt lépett föl szerda este Földes László, alias Hobo a filharmónia koncerttermében. A Csavargók tízparancsolata című produkciójával örvendeztette meg rajongóit az énekes, előadóművész, író.

Nagy tapssal köszöntötte a közönség Hobót a színpadra lépés pillanatában. A művész jó pár esztendeje vendégszerepelt Váradon: József Attila-műsorát az Ady Endre Gimnázium diákságának mutatta be. S jó ideje annak (valamikor a kilencvenes évek elején), hogy a Hobo Blues Band a Körös-parti városban koncertezett. Hobo szívesen jönne bármikor, elzarándokol oda gondolatébresztő műsoraival, ahová meghívják, úgyhogy a kulturális rendezvények szervezői sűrűbben is gondolhatnának rá és az ő művészetének kedvelőire...

Hobo sosem tagadja meg önmagát: lázadó szellemét, tisztalelkűségét, tiszteletét azon művészek iránt, akiknek úgymond oltárt épített dalaival, szövegeivel. Nem hódol be semmilyen hitvány demagógiának. A Csavargók tízparancsolata amolyan képzeletbeli vándorlás: „Láttam a New Orleans-i Francia Negyedet a zene bölcsőjét / És bölcsődéjét is Chicago fekete gettóját / Sétáltam San Franciscó-ban a hippik utcáján / Üldögéltem a híres Haight Ashbury utcasarkon / Még a londoni kocsmákban is ahol a fattyú fehér blues született (...) / Seattle-ben Jimi Hendrix sírjánál elszívtam pár slukkot / Párizsban a Pere La Chaise temetőben Jim Morrisonnak elmotyogtam az Amerikai Imát / Még Viszockij lábainál is dörmögtem valamit Hamletről a moszkvai télben / De József Attilának nyoma sem volt Balatonszárszón még 82-ben sem (...) / Faludyt meg én temettem el / Három vallás papjai áldották meg / Remélem végül megtalálta odafönn az Urat / Mi itt lenn sehol sem leltük csak hűlt helyét / Meg a jelet amit a városokon / És az emberek kiszáradt szemében hagyott.”

Hobo hol megkapóan lírai, hol pimaszul, dacosan ironikus. Mondandója persze mindig van, nem is akármilyen, érdemes figyelni minden szóra, minden mondatra – még akkor is, amikor bohóckodik.

Az előadóest premierje a debreceni Csokonai Színházban volt. A produkciót a Kárpátaljáról elszármazott Vidnyánszky Attila rendezte. A rendező határon túli, „én minden határon túl vagyok” – jegyezte meg Hobo. A sajátságos, különleges hangulatú monodráma stúdiószínházba lett elképzelve. Szerencsésebb lett volna Váradon is egy megfelelő stúdióteremben helyet adni az előadásnak, ám a spektákulum gondolatiságát persze mindez nem csorbította. 

Bús bluesokkal, pörgős rock’ n’ roll-lal és töprengésre késztető verssorokkal szólt a vándorélet gyönyörűségeiről és gyötrelmeiről, a tábortüzek mellett és kocsmákban melegedő csavargók mindennapjairól. „Csavarogni jó egyedül, meghalni nem” – hangzott el. És afféle fohászként énekelve suttogta: „Ha felkelsz majd, mert üt az óra, / Ne haragudj a gyáva bohócra!”

Végül Hobo elmondta a Csavargók tízparancsolatát, aztán ráadásként elénekelte a Közép-európai hobo blues no. 2 című dalt: „Viharban születtem”. Ezután több apró, mókás ráadásfélével búcsúzott a közönségtől.

Tóth Hajnal, Reggeli Újság 
« Vissza
AKTUÁLIS

Sajtótájékoztató

Kaposvár, Szivárvány Kultúrp., 2017. sze. 19.
RÉSZLETEK »

Látja Isten, hogy állok a napon

Budapest, Józsefvárosi Könyvt., 2017. sze. 21.
RÉSZLETEK »

Halj meg és nagy leszel

Veszprémi Egyetem, 2017. sze. 26.
RÉSZLETEK »

Lassú vonat koncert

Debrecen, Modem, 2017. sze. 28.
RÉSZLETEK »

Lassú vonat

Budapest, Nemzeti Színház, 2017. okt. 03.
RÉSZLETEK »
HÍRLEVÉL
Teljes név:
E-mail cím:
Lakcím:
HOBO 2009 © Minden jog fenntartva!

Jogi nyilatkozat

Amennyiben szeretne feliratkozni hírlevelünkre, kérjük fogadja el a jogi nyilatkozatot!


Hírlevél feliratkozása során eltárolt adatoknak jogi adatvédelmi nyilatkozatának helye...

Rendelési feltételek

Kedves Vásárlóink!

Szeretnénk felhívni figyelmét néhány megrendeléssel kapcsolatos, fontos információra:

Mindenek előtt kérjük, hogy a kért adatokat (név, lakcím, telefon) a gyors és precíz kiszállítás érdekében pontosan töltse ki. Adatait harmadik félnek csak a szállítással kapcsolatosan adjuk át, akik szintén felelősséget vállaltak azok bizalmas kezelése érdekében.

A megrendelőlap Megjegyzés rovatában tüntetheti fel a vásárlással kapcsolatos üzeneteit (pl. dedikálás, személyes átvételi igény…)

Amennyiben bármi okból problémát jelentene a webáruházon keresztül történő vásárlás, úgy megrendelését feladhatja e-mailen (info@hobo.hu ) vagy akár postai úton is (Rock Diszkont 1068 Budapest, Király utca 108.).
Ez esetben kérjük pontosan tüntesse fel:
- az Ön nevét (és ha eltérő, akkor a számlázási nevet)
- pontos címét, irányítószámmal (ha eltérő, akkor a számlázási címet)
- telefonos elérhetőséget és e-mail címét
- a megrendelt áru pontos címét és darabszámát

A Webáruházat a Rock Diszkont üzemelteti. A termékek mellett feltűntetett fogyasztói árak az általános forgalmi adót (ÁFÁ-t) már tartalmazzák, a kézbesítés költségeit azonban nem.
Ennek összege futárszolgálat igénybevétele esetén belföldön általában 1290 Ft csomagonként.  A megrendelt áruk kiszállítását a GLS Hungary Kft biztosítja.
(Határon túli szállítási megrendelések egyeztetése folyamatban van.)

Amennyiben úgy gondolja, személyesen is átveheti csomagját  a Rock Diszkont üzletben: 1068 Budapest, Király utca 108. Telefon: +36 (1) 341-3350. (hétköznanap 9-18 óráig, szombaton 9-13 óráig).
Kérjük, hogy személyes átvételi igényét feltétlenül jelezze megrendeléskor a Megjegyzés rovatnál!

Kellemes böngészést, jó vásárlást kíván Mindenkinek
Webmester
info@hobo.hu