A Vén Medve

. . .

http://majomhaz.blogter.hu/417276/a_ven_medve

Először talán a gimnáziumi éveim alatt találkoztam Vele. Szinte véletlenül. A Szigeten tébláboltunk, amikor összefutottam egy simerőssel, és hívott a Nagyszínpad elé. Mondtam neki, hogy majd meglátom. Aztán valahogy csak odakeveredtem. Akkor még játszhattak a Nagyszínpadon, mert manapság csak igazi multi.kulti szérok léphetnek fel. Szóval hallgattam a zenét, és éreztem, hogy ez jó. Nem tudtam róluk az égvilágon semmit. Dörmögő ének hang, kellemes blues, máskor meg kemény rock'n'roll. 

Később elmentem a könyvtárba, és kikölcsönöztem a Vadászat albumot. Otthon gyorsan át is másoltam kazettára, és elég sokat hallgattam, holott akkor még fogalmam sem volt az album készítésének körülményieről, s így a szövegvilágának jelentősségéről. Sorban kölcsönöztem a cd-ket, de az igazán jó albumokhoz nem jutottam hozzá. Teltek az évek és egyre jobban beleástam magam munkásságukba. S ha eddig nem derült volna ki, Hoboról van szó.

Végighallgattam az összes Hobo blues band albumot, valamit Hobo szólókarrierjének lemezeit, eljártam közönségtalálkozókra, koncertekre, színházi előadásokra. Fokozatosan jöttem rá, hogy a mai (és egykori) zenei palettán milyen kincs lakozik. Tessék csak elővenni tetszőleges bármelyik Hobo-dalt, és több mondanivalója lesz, mint bárminek, amit ma a könnyűzene kínál. Mert nála mindig a szöveg az első, és szerencsés esetben illik majd hozzá a zenei is (Vadászat, Tábortűz mellett), vagy épp nem (Kocsmaopera).

Kevés emberre tudok olyan tisztelettel tekinteni mint ő, s ez nem pusztán magassága, életkora, illetve a kiadott lemezek száma miatt van. Az életmű borzasztó szerteágaz Villontól József Attiláig, a dübörgő rocktól a megindító színházi előadásig. A nyílt őszinteség és a szeretet amivel a közönség felé fordul már lassan kiveszett a világból. És végül a világképe, mely megjelenik a szövegeiben. Bölcs és szigorú, néhol érzelmes, néhol humoros...de leginkább elgondolkodtató. Nehéz szó nélkül hagyni. Kár is lenne tovább ragozni. Ha valakinek kétségei vannak, nézzen utána, milyen hatása volt a Circus Hungaricus lemeznek. Sőt, ha sikerült, be is illesztek egy számot, ami az album egyik legsúlyosabb darabja.

Bár több ember látna, nem csak nézne, és látná, hallaná az értéket a szemétdombon. Avagy gyöngy a sárban.

« Vissza
AKTUÁLIS

Bill és Hobo újra együtt

Kolozsvár, Fő tér, 2017. aug. 18.
RÉSZLETEK »
HÍRLEVÉL
Teljes név:
E-mail cím:
Lakcím:
HOBO 2009 © Minden jog fenntartva!

Jogi nyilatkozat

Amennyiben szeretne feliratkozni hírlevelünkre, kérjük fogadja el a jogi nyilatkozatot!


Hírlevél feliratkozása során eltárolt adatoknak jogi adatvédelmi nyilatkozatának helye...

Rendelési feltételek

Kedves Vásárlóink!

Szeretnénk felhívni figyelmét néhány megrendeléssel kapcsolatos, fontos információra:

Mindenek előtt kérjük, hogy a kért adatokat (név, lakcím, telefon) a gyors és precíz kiszállítás érdekében pontosan töltse ki. Adatait harmadik félnek csak a szállítással kapcsolatosan adjuk át, akik szintén felelősséget vállaltak azok bizalmas kezelése érdekében.

A megrendelőlap Megjegyzés rovatában tüntetheti fel a vásárlással kapcsolatos üzeneteit (pl. dedikálás, személyes átvételi igény…)

Amennyiben bármi okból problémát jelentene a webáruházon keresztül történő vásárlás, úgy megrendelését feladhatja e-mailen (info@hobo.hu ) vagy akár postai úton is (Rock Diszkont 1068 Budapest, Király utca 108.).
Ez esetben kérjük pontosan tüntesse fel:
- az Ön nevét (és ha eltérő, akkor a számlázási nevet)
- pontos címét, irányítószámmal (ha eltérő, akkor a számlázási címet)
- telefonos elérhetőséget és e-mail címét
- a megrendelt áru pontos címét és darabszámát

A Webáruházat a Rock Diszkont üzemelteti. A termékek mellett feltűntetett fogyasztói árak az általános forgalmi adót (ÁFÁ-t) már tartalmazzák, a kézbesítés költségeit azonban nem.
Ennek összege futárszolgálat igénybevétele esetén belföldön általában 1290 Ft csomagonként.  A megrendelt áruk kiszállítását a GLS Hungary Kft biztosítja.
(Határon túli szállítási megrendelések egyeztetése folyamatban van.)

Amennyiben úgy gondolja, személyesen is átveheti csomagját  a Rock Diszkont üzletben: 1068 Budapest, Király utca 108. Telefon: +36 (1) 341-3350. (hétköznanap 9-18 óráig, szombaton 9-13 óráig).
Kérjük, hogy személyes átvételi igényét feltétlenül jelezze megrendeléskor a Megjegyzés rovatnál!

Kellemes böngészést, jó vásárlást kíván Mindenkinek
Webmester
info@hobo.hu