Három este...

. . .

Három este a Circus Hungaricusszal a hétvégén - címmel olvasható az alábbi interjú a Népszava oldalán:

"Mikor még kiskölyök voltam,/ Ötéves srác,/ Csak a cirkusz érdekelt....", énekli Hobo a Circus Europa című dalában. A vonzódás máig megmaradt, s most valóra is vált. Hobóé lesz három napon át a porond, amit Békéscsaba után erre az alkalomra a Városligetben felállítanak. Circus Hungaricus címmel új lemezének anyagából Vidnyánszky Attilával műfajteremtő előadást teremtett, ami most szombattól mutatkozik be a fővárosban. Ott lesz vele Fellini, Chaplin, Cipolla, és sokféle cirkuszi népség.


- Békéscsabán nagy sikerrel ment, most május 29-30-31-én a Városligetbe költözik a különleges produkció, amelyben a kemény rock frigyre lépett a cirkusszal. Mi volt az előzmény?

- A tavaly megjelent Circus Hungaricus című lemezem szerkesztése közben, mikor a hatvannál több dalszöveget meghúztam huszonötre, Vidnyánszky Attilának jött az az ötlete, abból a huszonötből úgy állítsam össze a lemezt, hogy a cirkusz legyen a fő témája. Tudta rólam, hogy a cirkusz gyerekkori álmom, régóta szerettem volna cirkuszi előadást csinálni. Ráadásul valaha bohóc is voltam...

- A harminc év előtt Rum pum pumm néven megalakított bohóctársulatára gondol?

- Rövid életű kezdeményezés volt, de a vágyam a cirkusz iránt azóta sem csappant. Az elképzelés mellé odaállt a debreceni Csokonai Színház és a békéscsabai Jókai Színház is, s így megvalósulhatott az, amit elképzeltünk az új lemezem alapján Circus Hungaricus címmel. Békéscsabán áll a Porondszínház - amely most hét végére felköltözik a Műjégpálya mellé -, s Vidnyánszky Attila arra a színhelyre találta ki a sokszereplős cirkuszi produkciót.

- Ami tehát nem azonos a monodrámával, amit már korábban színpadra állítottak együtt a lemez alapján.

- Amikor Attila meghallgatta a lemez anyagát még demó formában, elhatározta, hogy valamit kitalál belőle színpadra. Elsőnek így született meg a Circus Hungaricus monodramatikus formája, amit Debrecenben és a Budapesti Kamarszínházban be is mutattunk, s ami műsoron van most is. A cirkuszi forma később született, ehhez az anyagi segítséget és a színészeket, táncosokat a két színház adta. Attila úgy alakította ki az előadást, hogy bejátszatja az egész cirkuszi sátrat, így a Circus Hungaricus című 26 szereplős mutatvány állandó mozgásban van. 
A színészeken és táncosokon kívül porondra lép a budapesti Alternatív Cirkusziskola Hippodrom nevű társulatának hat artistája is Bóna László vezetésével. Ráadásul ott vagyunk mi, a Hobo és bandája nevű új zenekarom öt zenésszel, s mindennek a csúcsaként az előadás egyik főszereplője Oleg Zsukovszkij, az orosz mozgásművész zseni. Ő játssza Cipollát.

- A lemez szövegei és zenéje rendkívül erős, mi az, amit egy állandó mozgásban lévő porond hozzáadhat az előadásához? Nem szórja szét a figyelmet?

- Az előadás a lemez dalai köré formálódik, és Attila úgy találta ki a színészi-táncos-artista jelenléteket, hogy az a szövegekben rejlő belső dramaturgiát bontsa ki. Ez egy összefüggő történéssor, ami kifejezi azt a világot, ami megjelenik a dalokban. A lemez maga is egy ívet ír le, indul a Circus Europa című dallal és a Circus Hungaricusszal ér véget, közte pedig sok figura és szereplő bukkan fel, például az imént említett Cipolla is. A porond történéseit azonban Attila úgy állította be, hogy azok nem a dalokat illusztrálják, hanem saját, önálló cirkuszi életüket élik. Cipolla és csapata, az artisták, a zenészek mellett színen van egy család, s ők mindahányan teljesen interaktív kapcsolatban vannak. Hol egymás ellen, hol egymás mellett, hol egymásért történnek a dolgok, miközben én énekelem a lemez 15 dalát. 

- Csörgősipkában?

- A bohócsapka is előkerül egy idő után - csörgők nélkül -, mert magam is felöltöm a bohócjelmezt, de ez is egy adott pillanat dramaturgiai fordulata. A porondon történtek látványához még két nagy kivetítő is tartozik, ezeken jelenik meg - a dalokban is felbukkanó - két halhatatlan ismerője a bohóc lényegének, Charlie Chaplin és Federico Fellini. Jelentek villannak fel a Rivaldafényből és a Bohócokból. A filmbejátszásokon kívül ezeken a kivetítőkön jelenik meg egy-egy arc a porondon játszó csapatból, Cipolla pedig olykor megkaparintja a kamerát, s ez szintén egyfajta játékot jelent a kivetítőkön.

- A hírek szerint fantasztikus meglepetés az est vége, amikor a cirkusz átalakul hajóvá. A pesti vendégjátékon is jön a Noé bárkája-jelenet?

- Lényegében akár Noé bárkájának is mondható, együtt építik fel az előadás résztvevő, s elhajóznak rajta valamennyien a jó lelkiismeretű emberek szigetére, de valójában úgy hívják, hogy a Bolondok hajója. Az egyik szövegemben szerepel, hogy "A Bolondok hajója lepukkadt bár, a Bolondok hajója mindenkit vár, a Bolondok hajója még nyitva áll...". Innen és egy könyv ihletésére találtuk ki a cirkuszi előadás végére a hajót. Mindketten olvastuk Sebastian Brant Bolondok hajója című könyvét, amely nagyságrendben Villon Nagy Testamentumához fogható irodalmi mű. Brant hajójára száztizenegy féle bolond száll fel... Az előadás végén elképesztő ennek a hajónak a megjelenése, árbockosárral, vitorlákkal, amiket fúj a szél. Brutálisan néz ki, a szó legjobb értelmében. 

- Vidnyánszkyval könnyű egy húron pendülniük?

- Tíz éve dolgozunk együtt, azóta minden estemet, színpadi előadásomat ő rendezi. A Vadászatot például Beregszászon mutattuk be, ahol Attila színházi rendező volt. De vele készült az Adjatok a kutyáknak húst című Viszockij-estem, az Akasztottak balladája című Villon-estem, a Ballada a senki fiáról című Faludy-estem, a Tudod, hogy nincs bocsánat című második József Attila-estem is. 

- Lapunknak a lemeze megjelenésekor elmondta, újabb tervek foglalkoztatják. Foglalkoztatják még mindig?

- Az Utcazenészek és a Gulág témája mellé még egy harmadik terv is bejött, egy kétszereplős dramatikus estté, ahol Marina Vlady és Viszockij jelenne meg. Az Utcazenész már szinte készen van, a Gulághoz és Viszockijékhoz pedig már megvan az óriási háttér anyag. Nemsokára eldől, melyik lesz a legközelebbi produkciónk Vidnyánszky Attilával.


Bársony Éva / Népszava
« Vissza
AKTUÁLIS
HÍRLEVÉL
Teljes név:
E-mail cím:
Lakcím:
HOBO 2009 © Minden jog fenntartva!

Jogi nyilatkozat

Amennyiben szeretne feliratkozni hírlevelünkre, kérjük fogadja el a jogi nyilatkozatot!


Hírlevél feliratkozása során eltárolt adatoknak jogi adatvédelmi nyilatkozatának helye...

Rendelési feltételek

Kedves Vásárlóink!

Szeretnénk felhívni figyelmét néhány megrendeléssel kapcsolatos, fontos információra:

Mindenek előtt kérjük, hogy a kért adatokat (név, lakcím, telefon) a gyors és precíz kiszállítás érdekében pontosan töltse ki. Adatait harmadik félnek csak a szállítással kapcsolatosan adjuk át, akik szintén felelősséget vállaltak azok bizalmas kezelése érdekében.

A megrendelőlap Megjegyzés rovatában tüntetheti fel a vásárlással kapcsolatos üzeneteit (pl. dedikálás, személyes átvételi igény…)

Amennyiben bármi okból problémát jelentene a webáruházon keresztül történő vásárlás, úgy megrendelését feladhatja e-mailen (info@hobo.hu ) vagy akár postai úton is (Rock Diszkont 1068 Budapest, Király utca 108.).
Ez esetben kérjük pontosan tüntesse fel:
- az Ön nevét (és ha eltérő, akkor a számlázási nevet)
- pontos címét, irányítószámmal (ha eltérő, akkor a számlázási címet)
- telefonos elérhetőséget és e-mail címét
- a megrendelt áru pontos címét és darabszámát

A Webáruházat a Rock Diszkont üzemelteti. A termékek mellett feltűntetett fogyasztói árak az általános forgalmi adót (ÁFÁ-t) már tartalmazzák, a kézbesítés költségeit azonban nem.
Ennek összege futárszolgálat igénybevétele esetén belföldön általában 1290 Ft csomagonként.  A megrendelt áruk kiszállítását a GLS Hungary Kft biztosítja.
(Határon túli szállítási megrendelések egyeztetése folyamatban van.)

Amennyiben úgy gondolja, személyesen is átveheti csomagját  a Rock Diszkont üzletben: 1068 Budapest, Király utca 108. Telefon: +36 (1) 341-3350. (hétköznanap 9-18 óráig, szombaton 9-13 óráig).
Kérjük, hogy személyes átvételi igényét feltétlenül jelezze megrendeléskor a Megjegyzés rovatnál!

Kellemes böngészést, jó vásárlást kíván Mindenkinek
Webmester
info@hobo.hu