Látnokok, költők, csavargók

. . .

Hobo zenés irodalmi estjei négy DVD-n - az MTV tudósítása (www.hirado.hu)

A DVD-ket Földes László egyfajta értékmentésnek szánja, azt mondja a közönsége egy ideje már szinte szidalmazta, amiért nem adta ki régi estjeit

Látnokok, költők, csavargók címmel egy négy DVD-ből, valamint egy 40 oldalas kötetből álló kiadvány jelent meg, amelyen Hobo (Földes László) hét zenés irodalmi estje szerepel.

Az előadóművész az MTI-nek elmondta: Kötéltánc címmel négy évvel ezelőtt már megjelent egy öt DVD-ből álló sorozata, amelyet 2006 nyarán rögzített József Attila-, Fancois Villon-, Faludy György-, Jim Morrison- és Vlagyimir Viszockij-műsorainak anyagaiból, ez azonban azóta az utolsó darabig elfogyott.

"Ezt nem összegzésnek, hanem egyfajta értékmentésnek, dokumentációnak szántam, amit folytatni szerettem volna. Az ötlet az volt, hogy a máshol, elsősorban a Magyar Televízió archívumában fellelhető anyagokat is adjuk ki, azokkal a színházi felvételekkel együtt, amelyeket az elmúlt években rögzítettünk Debrecenben és az Új Színházban. Sikerült például megtalálni a Merlin Színházban 1992-ben ment Morrison-estem televíziós felvételét, akárcsak az 1988-as Allen Ginsberg-műsor filmjét" - fejtette ki Hobo.

Az új kiadványon szerepel még a saját szerzeményeiből álló Vadászat című estjének tavaly a debreceni Csokonai Színházban bemutatott előadása, két József Attila műsora (Légy ostoba! - a Katona József Színházban Márta Istvánnal 1991-ből; Tudod, hogy nincs bocsánat - az Új Színház kamaraszínpadán 2006-ból), a Csavargók tízparancsolata című önéletrajzi monodrámája 2008-as debreceni anyaga, valamint Az akasztottak balladája című műsora Francois Villon verseiből egy 2006-os felvételről, szintén az Új Színház kamaraszínpadáról.

"Soha nem nézem vissza magam, a mostani kiadvány készítésekor sem tettem. Ascher Tamástól Szikora Jánoson és Kiss Csabán át Jordán Tamásig és Vidnyánszky Attiláig sokat tanultam azoktól a rendezőktől, akikkel együtt dolgoztam, például levertek rólam egy csomó sallangot. Szereztem bizonyos gyakorlatot, de hiába énekelek csaknem négy évtizede és mondok már húsz éve József Attilát, minél többször játszom, annál jobban félek. Nehéz küzdelem például a Kései siratót 250-szer úgy elmondani, hogy ne váljék rutinná. Így arra törekszem, hogy testem minden porcikájával is benne legyek az előadásokban" - fogalmazott az előadó. Hozzátette: az említett rendezőkön kívül rengeteget köszönhet a 2001-ben elhunyt zenekritikus-szerkesztőnek, Fodor Lajosnak is.

Hobo azt mondta, CD-n megjelennek majd azok a régi estek is, amelyekről csak hanganyag maradt fenn, de olyan is van, amiről az sem áll rendelkezésre. Hiszen volt 1982-83-ban a Szkéné Színházban Növekszik a csapat címmel egy estje az akkor betiltott Eörsi István verseiből, a Szkénében és a Merlinben Lombardozzi címmel monodrámát adott elő, a Radnóti Színházban pedig műsoron volt az I love you Budapest.   

"A közönség nemhogy igényli ezek megjelenését, évek óta szinte szidalmaznak, hogy miért nem adjuk ki. Ezen felbuzdulva publikálni fogok régi Hobo Blues Band-anyagokat is" - tette hozzá Hobo.

Kiemelte: a Tudod, hogy nincs bocsánat című József Attila-estje - ami a Budapesti Kamaraszínházban megy - öt éve van műsoron és túl van a 250-ik előadáson. Megjegyezte: évente 150 fellépése van.

Paradoxon az életműdíj

Kérdésre válaszolva Hobo paradoxnak nevezte, hogy tavaly a Magyar Hanglemezkiadók Szövetségétől a Fonogram-gálán életműdíjat vehetett át, hiszen - mint megjegyezte - az elismerést alapvetően azoktól a multinacionális cégektől kapta, amelyek - tisztelet a kivételnek - "tönkretették a magyar zenét".

"Amit csináltam és csinálok, a trend ellen megy, így kissé mulatságos, hogy éppen engem ismertek el" - jelentette ki.

Az EMI gondozásában megjelent kiadványon a régi felvételek technikailag felújított sztereó és 5.1-es hangsávval hallhatóak, a könyvben a színházi előadások fotói mellett versek, dalszövegek találhatók.

A közeljövővel kapcsolatban Hobo elmondta, hogy a tervek szerint ezen a héten veszi fel a Hangzó Helikon-sorozatba készülő Pilinszky-versfeldolgozás lemezt, amelyre Verebes Ernő írt zenét.

 Forrás: hirado.hu/MTI

« Vissza
AKTUÁLIS
HÍRLEVÉL
Teljes név:
E-mail cím:
Lakcím:
HOBO 2009 © Minden jog fenntartva!

Jogi nyilatkozat

Amennyiben szeretne feliratkozni hírlevelünkre, kérjük fogadja el a jogi nyilatkozatot!


Hírlevél feliratkozása során eltárolt adatoknak jogi adatvédelmi nyilatkozatának helye...

Rendelési feltételek

Kedves Vásárlóink!

Szeretnénk felhívni figyelmét néhány megrendeléssel kapcsolatos, fontos információra:

Mindenek előtt kérjük, hogy a kért adatokat (név, lakcím, telefon) a gyors és precíz kiszállítás érdekében pontosan töltse ki. Adatait harmadik félnek csak a szállítással kapcsolatosan adjuk át, akik szintén felelősséget vállaltak azok bizalmas kezelése érdekében.

A megrendelőlap Megjegyzés rovatában tüntetheti fel a vásárlással kapcsolatos üzeneteit (pl. dedikálás, személyes átvételi igény…)

Amennyiben bármi okból problémát jelentene a webáruházon keresztül történő vásárlás, úgy megrendelését feladhatja e-mailen (info@hobo.hu ) vagy akár postai úton is (Rock Diszkont 1068 Budapest, Király utca 108.).
Ez esetben kérjük pontosan tüntesse fel:
- az Ön nevét (és ha eltérő, akkor a számlázási nevet)
- pontos címét, irányítószámmal (ha eltérő, akkor a számlázási címet)
- telefonos elérhetőséget és e-mail címét
- a megrendelt áru pontos címét és darabszámát

A Webáruházat a Rock Diszkont üzemelteti. A termékek mellett feltűntetett fogyasztói árak az általános forgalmi adót (ÁFÁ-t) már tartalmazzák, a kézbesítés költségeit azonban nem.
Ennek összege futárszolgálat igénybevétele esetén belföldön általában 1290 Ft csomagonként.  A megrendelt áruk kiszállítását a GLS Hungary Kft biztosítja.
(Határon túli szállítási megrendelések egyeztetése folyamatban van.)

Amennyiben úgy gondolja, személyesen is átveheti csomagját  a Rock Diszkont üzletben: 1068 Budapest, Király utca 108. Telefon: +36 (1) 341-3350. (hétköznanap 9-18 óráig, szombaton 9-13 óráig).
Kérjük, hogy személyes átvételi igényét feltétlenül jelezze megrendeléskor a Megjegyzés rovatnál!

Kellemes böngészést, jó vásárlást kíván Mindenkinek
Webmester
info@hobo.hu