Tisztelet a kivételnek

. . .

A WAN2 magazin hasábjain található az alábbi írás:

Azért az nagy meglepetés lenne, ha Hobo, ez a megközelíthetetlen, magába zárt öreg csavargó emo-lemezt csinálna vagy lounge-ot, mondjuk. Az ő zenéje maga az origó, a rokkenroll meg a blues, és mert számára meg a közönsége számára is bevált, miért térne ki bármi más kedvéért kalapba dobott csekély apróért. Az új Hobo albumon az intro és az outro között a korábbiakhoz képest mégis komoly változások történtek: a Circus Hungaricus Hobo újabb korszakának legjobb, legrendezettebb munkája.
1980-ban az állami kiadó megjelentette a Hobo Blues Band Középeurópai Hobo blues című albumát. A lemezen olyan dalok voltak, mint az Operett és a Mindenki sztár (tudósítás megtűrt érvényesülési formákról a szocializmusban) és egy csomó margón kívüli szöveg, amelyet a cenzorok nem vettek észre vagy: nem akartak észrevenni. Az idők változását jelzi, hogy akkor ez a szöveg: „Ideges volt a párt és megbízta a KISZ-t/Vizsgálja ki, mi a jobb? A mambó vagy a twist?“ (A rock and roll mindenkié) nem jelenhetett volna meg, ma már viszont csak egy retróvicc. Nem ment volna át (akkor) a „Késő van már, ne hívjuk az Istent/Késő van már, mi basztunk el mindent“ (Késő van) sem, de még jöhet olyan világ, amikor majd szintén nem megy át. Feltűnt még, hogy Hobo nem tud énekelni, ami azért nem volt baj, mert az állami kiadó(k) más művészei ugyan tudtak énekelni, viszont semmit nem tudtak a rokkenrollról, ezért nem is voltak annyira merészek és gátlástalanok, mint Hobo. A rokkenrollhoz márpedig ez a kettő, nem a hang kell. 1980-ban savfürdőbe mártottak sok ifjú, tehetséges és szabályos énekhang nélküli embert, megkezdődött a pop újrafegyverkezése, aminek meg kellett volna semmisítenie a Hobo féle illuzionistákat, ám ez nem történt meg. Hobo azóta is saját világának törvényei szerint készülő lemezeket készít, és szigorúan zűrt nagykovácsi laboratóriumában Jim Morrisonban, Viszockijban, József Attilában inkarnálódik rajongói örömére és a Frankenstein doktorral nem szimpatizálók bánatára.

A Circus Hunagricus című albumba az ellenségei már bele sem hallgatnak, hanem legyintenek, és azt mondják: nyilván ugyanaz a szar, mint három éve, tíz éve, húsz éve. Tévednek. Tévednek azok is, akik Janus Pannonius féle országimázs-jelentésre számítanak vagy a Csavargók könyvét (1988) átitató pesszimista-cinikus tónusokra. A Circus Hungaricus Hobo országjárásai során született impressziók összegzése, és szokás szerint a honfitársainkban sosem meglévő önirónia próbája: csak két túláradóan érzelmes dal van a lemezen, melyek közül Az oroszlánszelídítő vallomása a balerinának jóval a giccshatáron belül marad, A bolondok hajójának szívbemarkoló szekvenciáit pedig az indokolja, hogy még a legjobban sikerült cirkusz-zsánerekben – Chaplinnél és Eizensteinnél is – van egy nem odaillő rész (Rúzsa Magdi tiszta oxigén jelenlétét jelző énekénél ugyanakkor csordul túl a pohár, mint amikor Oláh Ibolya Magyarország című dalában, vagyis rögtön.)

Hálás vitatéma, hogy a cirkusznak van-e még tematikageneráló ereje, a társulat szereplői: bohócok, artisták, idomárok, ketrectakarító, késdobálók, törpék, a porondmester felkeltik-e még a nézők érdeklődését. Hobonak kiváló érzéke van a nagy rendszerek áttekintéséhez, képes a maga képére formálni a struktúrát, és rögzítenie a saját vízióját. Ehhez képszerű szövegek kellenek, amelyek mindig erősek, de érdekes módon most nem azok fekete-fehér filmek a legerősebbek („Bélát kirúgták, úgy ment haza/Hogy rájött, sosem lesz igaza“ (Nagy vihar jön), vagy: „Meglopták, hülyének nézik/Még nem beteg, mégis vérzik/Nem álmodik, nem lát reményt/A szegény üti a másik szegényt“ (Madárijesztő), amelyek kifejtésében Hobo mindig jó volt, hanem például a csúcspont Merlin szép refrénjében („Merlin csak éjjel táncol/Állatokkal, tűzzel, fákkal/Fogy az ereje, nem bír a világgal“). Másutt (Cipolla lovag) aktuálpolitikai fejtegetésekbe is belemegy: a CD-tányér fotóján a bohóc-egyensúlyozó figurában felismerhető Gyurcsány Ferenc, sőt a volt miniszterelnök hangján is megszólal (Arrogáns hőstenor? Arcátlan pozőr? Illuzionista? Vagy hipnotizőr?“), pályafutása során először elégtételt adva jobb oldali érzelmű hallgatóinak.

A lemez Hobo néven jelent meg, noha különösen indokolt lett volna a Blues Band vagy egész a Band használata. Egyrészt azért, mert ez a magyar felnőtt rock legjobban szóló albuma (hangmérnök: Rozgonyi Péter), másrészt mert – bár Hobo korábban is mindig jól választott zenészeket – a játékosoknak ezúttal sikerült létrehoznia magát a társulatot. A zenét Madarász Gábor írta de valószínűbb, hogy inkább előjött belőle. Madarász briliáns technikájú- és a hangszereivel tökéletesen eggyé váló művész. Kétségtelenül akkor is ez az eddigi legjobb munkája, ha a túl sok, a testét, a szívét és az agyát átjáró értékes zenék újra megjelennek az olyan dalokban, mint a Bolond lett a bölcsből, a Kéne egy világszám vagy a Vén marhák. Kéne egy olyan lejátszó, amelyen külön is meg lehetne hallgatni a gitártémákat, a Madárijesztő súlyos és sejtelmes kezdő hangjait: a főtémák alatti tömörítések, az akusztikus hangszerek hullámzása vagy a többi gitár dübörgése, az effektek mestermunka, és mestermunka az is, amikor csak kísér és díszít (A sorozatlövő, Késő van műr). Parádés, na. Nem csoda, hogy Madarász teljesítménye hatással volt Hoboéra is, aki nem tanult meg – szerencsére – énekelni, de már kétségkívül énekel.
Ennek a figyelemre méltó lemeznek mindössze négy ellenfele van: a közöny, az irigység, a szerzővel kapcsolatos előítéletek, és a rosszindulat. A jelek szerint Hobo alig öregszik, mindenki más viszont jobban. Egyre közelebb kerülünk hozzá.

Szöveg: L.N.T.

« Vissza
AKTUÁLIS
HÍRLEVÉL
Teljes név:
E-mail cím:
Lakcím:
HOBO 2009 © Minden jog fenntartva!

Jogi nyilatkozat

Amennyiben szeretne feliratkozni hírlevelünkre, kérjük fogadja el a jogi nyilatkozatot!


Hírlevél feliratkozása során eltárolt adatoknak jogi adatvédelmi nyilatkozatának helye...

Rendelési feltételek

Kedves Vásárlóink!

Szeretnénk felhívni figyelmét néhány megrendeléssel kapcsolatos, fontos információra:

Mindenek előtt kérjük, hogy a kért adatokat (név, lakcím, telefon) a gyors és precíz kiszállítás érdekében pontosan töltse ki. Adatait harmadik félnek csak a szállítással kapcsolatosan adjuk át, akik szintén felelősséget vállaltak azok bizalmas kezelése érdekében.

A megrendelőlap Megjegyzés rovatában tüntetheti fel a vásárlással kapcsolatos üzeneteit (pl. dedikálás, személyes átvételi igény…)

Amennyiben bármi okból problémát jelentene a webáruházon keresztül történő vásárlás, úgy megrendelését feladhatja e-mailen (info@hobo.hu ) vagy akár postai úton is (Rock Diszkont 1068 Budapest, Király utca 108.).
Ez esetben kérjük pontosan tüntesse fel:
- az Ön nevét (és ha eltérő, akkor a számlázási nevet)
- pontos címét, irányítószámmal (ha eltérő, akkor a számlázási címet)
- telefonos elérhetőséget és e-mail címét
- a megrendelt áru pontos címét és darabszámát

A Webáruházat a Rock Diszkont üzemelteti. A termékek mellett feltűntetett fogyasztói árak az általános forgalmi adót (ÁFÁ-t) már tartalmazzák, a kézbesítés költségeit azonban nem.
Ennek összege futárszolgálat igénybevétele esetén belföldön általában 1290 Ft csomagonként.  A megrendelt áruk kiszállítását a GLS Hungary Kft biztosítja.
(Határon túli szállítási megrendelések egyeztetése folyamatban van.)

Amennyiben úgy gondolja, személyesen is átveheti csomagját  a Rock Diszkont üzletben: 1068 Budapest, Király utca 108. Telefon: +36 (1) 341-3350. (hétköznanap 9-18 óráig, szombaton 9-13 óráig).
Kérjük, hogy személyes átvételi igényét feltétlenül jelezze megrendeléskor a Megjegyzés rovatnál!

Kellemes böngészést, jó vásárlást kíván Mindenkinek
Webmester
info@hobo.hu