HÍREK

2018.05.16
Hobo Lassú vonat – Bob Dylan dalok című lemezéről

Visz a vonat

Négy év után itt az új album, a Lassú vonat, ami egyszerre teher és személy, és mivel a XX. század történelmén keresztül visz az útja, páncélvonat is egyszerre. Vagy lefüggönyözött vonat is – Grosszmann Pantha Rhei című regényéből tudjuk, hogy a holodomor idején az Ukrajnán keresztül haladó vonatokat végig lesötétítve közlekedtek. Meglepő, hogy Hobo csak most állítja fókuszba Dylant, miközben az újvidéki Új Symposionban 1968-ban közölt Morrison és Dylan-fordítások indították el a szövegírás felé, ráadásul Dylan forgószínpadán rendre felbukkant maga a hobo figurája, ami bizonyára szintén alapjaiban határozhatta meg Földes László kulturális identitását. Talán nem véletlen, hogy pont Lassú vonat lett az album címe. És valami változott volna, ha egy Dylan-válogatás mondjuk megjelent volna 1983-ban?

Talán mintát és inspirációt jelentett volna, magasabbra rakja a hazai dalszövegírás mércéjét. Viszont azok, akik a dalszövegírók keserű kenyerét eszik, simán lefordíthatták volna, ha akarják, de most nem azon kell szomorkodnunk, hogy hol rontottuk el, amiért Dylan olyan idegen Magyarországon, amilyen idegennek érezte magát Sartre és Ginsberg egy szentmisén. Most viszont itt van Hobo különleges ajánlata, azaz úgy mutassa meg Dylant a magyaroknak, hogy ők is megérezzék, mitől zseniálisak azok a herflire és dobozgitárra és Marboróra hangszerelt számok, amiket most Hobo és alkalmi zenekara megcsinált rendesen. Feldíszítették, áramvonalassá tették az eredetileg karcos, sok esetben vázlatos témákat. Messzebb megyünk: sokszor melodikusabbak, szerethetőbbek Hobo énekdallamai, mint Dylan megközelítései,  ugyanakkor mintha inkább afféle színházi produkció lenne, semmint bluesban abált country, de ez csak jó, Dylanre ugyanis minden idegszálunkkal figyelni kell. 
 

Erős a zongora jelenléte, ami megkönnyíti a produkció befogadását, közelebb hozza Dylan kivételesen erős költészetét. Persze a lényeg úgyis a szövegeken van, amelyek Dylan esetében mindig is fontosabbak voltak a hangszerelésnél. Ugyanakkor a keverést mégsem polírozták túl, ami remek döntés volt, nem lett bársonyosan zsöllyés a dolog. Hobo mögött Brády Márton (gitár, szájharmonika), Gál István (dob, ütőhangszerek), Igali Csanád (zongora, orgona), Kiss Zoltán (gitárok, ukulele, producer, hangszerelő) és Pengő Csaba (nagybőgő, basszusgitár) játszik. A Lassú vonat öntörvényű, szövegcentrikus összeállítás, nincs rajta a hatalmas életmű alapdalai közül például a Subterranean Homesick Blues, a Mr Tambourine Man, a Knockin’ on Heaven’s Door, a Hurricane, a Positively 4th StreetLay Lady Lay, viszont itt van még háromszor ennyi klasszikus. A vonat főleg a pályaudvarok előtt lassít. Lehet, hogy Dylan végleg megérkezett Magyarországra?

fotó: Horváth Péter Gyula
 PZL - nullahategy.hu