HÍREK

2015.11.08
Úton lenni a boldogság

Hírlevél

Tisztelt Barátaim, Kedves Látogatók!               


A tavalyi esztendőben egyetemeken és középiskolákban dolgozó tanárok ösztönzésére pályázatot adtam be egy felsőoktatási segédanyagként használható, zenei és irodalmi próbálkozásaimat tartalmazó „project” - életemben először használom ezt a szörnyű kifejezést - létrehozására. Az ötlet abból eredt, hogy a határon túl és itthon is az irodalom-, a történelem- és a zeneórákon hosszú ideje használják ezeket a munkáimat és felvetették egy, valamiféle gyűjtemény létrehozását és közreadását.

A Nemzeti Kulturális Alap beadványomat elfogadta és 12 millió forint támogatást adott.

Kapolcson évek óta folyik a Magyar Hobológiai Társaság Vándor Lógyűlése és ezen belül, tíznapos szeminárium formájában a „hobológia” oktatása és bizonyos hobológusokban – már ilyenek is vannak!!! - felmerült, hogy ebben az öniróniát alig ismerő országban a gyűjteményt a „Hobológia” összefoglaló cím a jelölje, ám én ezt túlzott álszerénységből elutasítottam, így az „Úton lenni a boldogság” címet kapta.

500 kötet könyv készült el, melyhez 500 pendrive tartozik, ám ezek nem kerülnek bolti forgalomba, hanem az EMMI által kiírandó pályázaton nyerhetik el az iskolák.

A könyv dalszövegeket, fordításokat, novellákat, verseket, színpadi munkákat tartalmaz.

A pendrive-on 36 album, - a hozzátartozó szövegekkel és műfordításokkal, - több koncert, videoklip, film, színházi előadás kapott helyet.

A „www.hoboarchivum.hu” mindezeket szintén megjeleníti és folyamatosan bővíti.

Ottó Tivadar rakta össze a zenéket, Kárpáti Zoltán a videókat, filmeket, Németh István az írott anyagot lektorálta és szerkesztette, a dokumentációt Fazekas Gábor gondozta, a munka digitális részét Veliczky Gábor végezte el, a könyv és a honlap Földes Borbála tervei alapján készült el, ez utóbbit Penyigey Manczur Zoltán alakította ki. Mindannyójuknak végtelenül hálás vagyok.

Köszönöm Halász Iván, Hanák Gábor, Molnár Anikó, Póka Egon, Soós Mariann, Szakadáti Mátyás, Szamódy Zsolt, dr. Szinger András, Szőcs Géza, ifj. Tornóczky Ferenc, Truzsi Zita segítségét, az NKA anyagi támogatását.

Külön szeretném megköszönni feleségem, Márti és gyermekeim türelmét, támogatását, melyben az irtózatos gyűjtő- és szerkesztői munka elvégzése közben részesítettek, amire egyébként teljesen alkalmatlan vagyok.

Végül szeretném megjegyezni, hogy lemezeim betiltásai, a megyékból, városokból való kitiltások, a rendőrség által szétvert koncertjeink, a még mindig fel-felbukkanó médiacenzúra, a „Vadászat” filmtervünk 31 éve tartó visszautasítása és a jelenleg is ellenem folyó, többoldalú diszkrimináció négy évtizedes tapasztalataival a hátam mögött nagy tisztességnek és a magyar rockzene megbecsülésének tartom a gyűjtemény megszületését.

Tisztelettel Hobo 

2015 november 1.