HÍREK

2021.12.06

Búcsúztató

Tulajdonképpen mindvégig, a hatvanas évek óta a legnépszerűbb magyar zenekar volt, talán az egyetlen amelyik a nyugati világban is sikereket ért el. Munkásságuk utánozhatatlan és meghatározó volt a magyar rockzenében.
Az együttest 59 éven át Kóbor János vitte a hátán. Az ő előadói stílusa, megjelenése és zenei érzékenysége dominálta az együttes pályáját. Emberi hozzáállását ma még nem tudom megfelelően leírni.
1965 őszén lettem Omega rajongó, mivel ők rengeteg Rolling Stones dalt játszottak, amikért már akkor megőrültem. Ráadásul Mecky hasonlított is Mick Jaggerre, ami tovább növelte szimpátiámat.
Hamarosan személyesen is megismerkedtünk és ez odáig jutott, hogy életemben először, 1968 januárjában az ő klubjukban léptem színpadra Doleviczényi Miklóssal, aki később a Kex alapító tagja lett.
Vele közösen adtuk elő a „Lakájdal” című szerzeményünket, ami a Népszabadság az Omega klubot gyalázó cikkére volt válasz. Emiatt Szalkai Sándor filmrendező szakos hallgató és egyben III./III-as besúgó feljelentett minket. Ellenem politikai rendőrségi eljárás indult, az Omega klubot pedig egy megrendezett betörés és pénztárrablás ürügyén bezárták.
Egy évre rá megalapítottam a „Lepkék Virágok” négy koncertet megért zenekaromat, melynek első fellépése Benkő Laci és az ő segítégével Omega E-épületbeli klubjában volt.
1979-ben a már több megyéből és pesti klubból kitiltott Hobo Blues Bandet is ők mentették meg a megsemmisüléstől, mivel előadóművészi engedély híján lassan mindenhonnan kiszorultunk.
Meckyék csak úgy vállalták a 68 előadásos ORI turnét, ha a HBB-t előzenekarként magukkal vihetik, így mentettek meg és futtattak be minket.
Innen nyílegyenes út vezetett a kövekező lemezük előkészületéig. Felkértek és megírtam a „Bunker” című szöveganyagot, aminek körükben akkora sikere volt, hogy német menedzserük kérésére Borsovszky kisasszony lefordította angolra.
Persze a nemzetközi sikerből nem lett semmi, mert dr. Erdős Péter főcenzor a szövegek olvasatán idegrohamot kapott és az akkoriban elkészült „Kopaszkutya” lemezünkhöz hasonlóan a szemétkosárba vágta az egészet. Így Mecky Sülyi Péterrel megíratta a nagysikerű „Az arc” anyagát.
Első lemezeink idején is többször dolgoztunk Mecky stúdiójában, ami a hűvösvölgyi házában épült.
Végezetül vagy 40 évet ugorva elmondanám, hogy idén augusztusban Mecky felénekelte a megjelenés előtt álló „Térdig a szarban, fülig a szeretetben” lemezem záródalának, a „Középeurópai hobo blues II.” -nek egyik versszakát és arra is felkértem, hogy a 2022 február 13.-i Aréna koncertemen lépjen fel velem.
A veszteség felmérhetetlen. Egy káprázatos előadó, zenei vezető és egy végtelenül közvetlen, tisztalelkű, mindenkivel barátságos és segítőkész ember hagyott itt minket.
Összeszorított szájjal, lesütött szemmel és dübörgő szívvel kívánom, hogy legyen neki könnyű a föld.