HÍREK

2015.12.02
Viszockij, Marina Vlady és egy letűnt kor

Ballada a két sebzett hattyúról

A szovjet színház legendás költő-énekes-színész kulcsfigurájának, Vlagyimir Viszockijnak az életébe, művészetébe alaposan beleásta magát Földes László Hobo az elmúlt években. A Ballada a két sebzett hattyúról című darab alapjául a világhírű Marina Vlady orosz származású színész-énekesnő, valamint írónő által írt Szerelmem, Viszockij című önéletrajzi könyv szolgált. A zenés drámában Hobo által magyarra fordított Viszockij-dalok is hallhatók Hobo és Szűcs Nelli, kárpátaljai származású Jászai Mari-díjas és érdemes művész előadásában.

,,Rátaláltam annak a telefonközpontos kisasszonynak a történetére, aki akaratlanul »fültanúja« lett két nagy művész szerelmének. A szovjet színház egyik legendás fenegyereke és kultikus költő-bárdja volt Vlagyimir Viszockij; szerelme, Ma­rina Vlady pedig a francia filmipar csillaga. Végzetes szerelmük között ott húzódik a vasfüggöny. Megéreztem, hogy nemcsak erről a legendás szerelemről, két művész viharos kapcsolatáról beszélhetek, de meg tudom mutatni a szovjet korszak abszurditását is a kisemberek, egy telefonos kisasszony és a férje, a kiérdemesült alkoholista bokszoló szemszögéből” – olvashatók Földes László Hobo sorai a budapesti Nemzeti Színház honlapján a Ballada a két sebzett hattyúról című előadás ajánlójában. A produkció rendezője Vidnyánszky Attila.

Tizenhárom éven át tartó közös életük során Marina egy személyben volt a zseniális művész felesége, múzsája, menedzsere, ápolónője és őrangyala. Mégis, 1980. július 25-én, 42 évesen Viszockij a csillagok birodalmába költözött. Oda, ahol azóta a Mars és a Jupiter között egy kisbolygót a krími csillagászok Vladviszockijnak neveztek el.

 

karpataljalap.net